Dostatečný přísun omega-3 kyselin pro celou rodinu

Omega-3 index: nízká hodnota může zvýšit riziko náhlé srdeční smrti až o 90 procent

S podporou rozvoje mozku začněte už u batolat

Rybiolejsovocnoupříchutí
Dostatečný přísun omega-3 kyselin patří poslední dobou k nejčastějším doporučením lékařů a výživových poradců. Proč tomu tak v poslední době je a co je vlastně dostatečná míra omega-3 nenasycených mastných kyselin? O tom už odborníci nemusí spekulovat. Příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin lze totiž měřit. A stačí k tomu pouze kapka krve.

 

Index, podle něhož lze příjem omega-3 kyselin hodnotit, pomohl stanovit profesor William S. Harris ze Sanford School of Medicine. Ze studií zároveň vyplynulo, že omega-3 index slouží jako ukazatel rizika kardiovaskulárních chorob. Podobně jako dosud často zmiňovaný cholesterol.


Na nedostatečný příjem omega-3 poukazují vědecké výzkumy často. Jako ideální zdroj proto odborníci doporučují konzumaci rybího oleje z tučných mořských ryb. Těch ale konzumují Češi velmi málo. Zřejmě i proto figurují vysoko v žebříčku zemí s častým výskytem kardiovaskulárních chorob.
Mezi rizikové faktory v případě srdečních onemocnění patří podle National Heart, Lung & Blood Institute v National Institutes of Health (NIH) například diabetes, kouření, nadváha či vysoký krevní tlak. Jeden aspekt však na seznamu dosud chyběl, a to omega-3 index.

 
„Omega-3 index splňuje řadu požadavků z hlediska rizikových faktorů, včetně konzistentních epidemiologických důkazů i věrohodného mechanismu účinku. Nejdůležitější jsou však důkazy, podle nichž lze zvyšováním hladiny omega-3 kyselin snížit rizika srdečních příhod. Jinými slovy, mohlo by to být stejně důležité, ne-li důležitější než hladina cholesterolu,“ tvrdí profesor William S. Harris.


Indexový test je jednoduše měřítkem množství EPA a DHA v krvi, konkrétně membrán červených krvinek. Například pokud máte 64 mastných kyselin v buněčné membráně a 3 jsou kyseliny EPA a DHA, pak byste měli omega-3 index 4,6 %.


Omega-3 index test je udáván v procentech. Co to přesně znamená? Hodnota omega-3 indexu přesahující 8 % je nejnižší riziková zóna. Většina spotřebitelů se však pohybuje kolem 6 % nebo méně. Kupříkladu v USA nepřesáhne u většiny lidí hodnota 4 %, tudíž jsou vystaveni nejvyššímu riziku. Být v zóně s nízkou hodnotou znamená až o 90 % vyšší riziko náhlé srdeční smrti.


Rizikové zóny omega-3 indexu jsou:
•    Vysoké riziko < 4 %
•    Střední riziko 4–8 %
•    Nízké riziko > 8 %

Většina lidí však není obeznámena s testem omega-3 indexu, který je prozatím dostupný v USA, přičemž v České republice se s jeho distribucí počítá do budoucna. Ve skutečnosti mnozí ani nevědí o zdravotních rizicích spojených s nízkými hladinami omega-3. A pro ty, kteří chápou, co to znamená, může vyvstat řada nejasností.


Budou například omega-3 kyseliny zvyšovat omega-3 index? Odpověď zní ne. Pouze EPA a DHA omega-3 zvýší omega-3 index. ALA, další populární omega-3 kyselina, obsažená například v chia semínkách, nebude mít také žádný vliv na omega-3 index.


Bohatým zdrojem EPA a DHA kyselin je rybí olej z mořských ryb žijících v chladných vodách. Ryby totiž přeměňují kyselinu alfa-linolenovou (jejímž zdrojem je fytoplankton) na EPA a DHA. Pro lidský organismus jsou tyto dvě mastné kyseliny naprosto nezbytné, jejich nedostatek vede k degeneraci těla v mnoha směrech.


„Omega-3 mastné kyseliny z mořských ryb EPA a DHA působí protizánětlivě a snižují riziko srdečně-cévních onemocnění, například snižují rizika srdečních arytmií, vyššího krevního tlaku nebo trombotických komplikací, a druhým působením je vliv na mozek a jeho fungování zejména u dětí a seniorů. Zde tyto tuky velmi výrazně zlepšují tzv. kognitivní schopnosti, tedy schopnosti učit se a zapamatovat si. Bohužel konzumace v České republice je na úrovni asi jedné pětiny průměru v Evropě a velmi zaostává i za výživovými doporučeními přímo pro českou populaci. Proto bychom měli nejen konzumaci tučných mořských ryb zvýšit, ale toto navýšení příjmu omega-3 mastných kyselin z mořských ryb podpořit i pravidelnou konzumací přímo rybího oleje, zejména ve výše zmíněných skupinách obyvatelstva, které z příjmu těchto mastných kyselin mají nejvyšší profit,“ dodává výzkumný pracovník IKEM a odborník na výživu RNDr. Pavel Suchánek.

 

Zdroj: www.Omegaquant.com

 

19. říjen 2019
Dnes má svátek Michaela

Počasí


jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek