Připravte dětem jejich oblíbená rychlá jídla s čerstvou a zdravou zeleninou a ovocem Dione

Připravte dětem jejich oblíbená rychlá jídla s čerstvou a zdravou zeleninou a ovocem Dione

 Dionedeti14

Přemýšlíte nad odměnou za vysvědčení pro vaše malé mlsné jazýčky nebo hledáte inspiraci na rychlé prázdninové vaření? Přichystejte si pro děti překvapení ve formě jídel, které milují. A při přípravě sáhněte po kvalitní zelenině a ovoci Dione z tradičních pěstitelských oblastí ve středních Čechách. Díky rychlé sklizni, pečlivé selekci a šokovému zmrazení bez použití jakýchkoliv konzervantů nebo barviv dostanete na stůl to nejlepší z českých sadů a záhonů. Tentokrát uvařte dětem písmenkovou polévku, mini pizzy se špenátem, čokoládové palačinky s tvarohem a ovocem a kokosové vafle s ovocem.

 

Každý ví, že zelenina a ovoce je v dětském, ale i dospělém jídelníčku základ. Vyznat se v současných dietologických doporučení pediatrů a výživových odborníků však není snadné. Přesto existuje několik základních pravidel, která každému rodiči, kterému není strava jeho potomků lhostejná, pomohou s každodenní přípravou jídel. Jaká to jsou?

 Dioneknihajablko

1. Dbejte na pestrý jídelníček. Střídejte ovoce, zeleninu, ale i přílohy nebo pečivo.
2. Šetřete s cukrem. Například slazené limonády se pokuste co nejvíce omezit, nahraďte je například vodou s ovocem.
3. Myslete na to, jakým jídlem děti odměňujete. I dezert může být plný ovoce, nemusí se jednat například o čokoládovou bombu.
4. Začněte s dětmi vařit. Stačí se pustit do něčeho jednoduchého. Děti se však tímto způsobem naučí přistupovat k jídlu mnohem přirozeněji. Mnoho rodičů navíc potvrzuje, že díky společnému vaření začaly jejich děti jíst víc zeleniny.
5. Odstartujte den zdravou snídaní - například celozrnným chlebem s rajčaty. Pokud dětem dopřáváte cereálie, zkontrolujte množství obsaženého cukru.
6. Nezapomínejte také na zdravé svačinky. Dodávají dětem energii v průběhu dopoledne či odpoledne a nenutí je, aby loudily sladkosti.
7. Nechte děti sníst tolik, kolik samy potřebují. Nucení do jídla není dobrá strategie, pokud chcete, aby si vaše děti vytvořily zdravý vztah k tomu, co konzumují.
8. Šetřete se solí. Naše rozmazlené chuťové buňky často potřebují víc soli než naše těla. Děti mají tuto hranici nastavenou zdravěji, tak ji nepřekračujte.
9. Myslete na množství oleje. Omezte smažená jídla a dejte přednost zdravým olejům například v ořeších, semínkách nebo v kvalitních lisovaných olejích.
10. Jděte příkladem. Děti kopírují svoje okolí. Pokud uslyší, že jejich rodiče ohrnují nos nad brokolicí, začnou to dělat taky. Zamyslete se proto nad vlastním stravováním a o tom, jak o jídle před dětmi mluvíte.

 Dione image 3

Přestože nás čekají dva měsíce prázdnin, měl by režim jídel zůstat stejný jako po zbytek roku ve škole či školce. Ani teď proto neškrtejte z jídelníčku svačiny. Podle foodblogerky Michaely Šupákové, kterou najdete na blogu Cooking with Šůša a která vydala pod stejným názvem také kuchařku, jsou svačiny zásadní. „Správná svačinka udrží vyrovnanou hladinu krevního cukru a odvrátí riziko večerního přejídání. Pokud děti nesvačí, hůř se soustředí, jsou neklidné a také se rychleji unaví. Ideální svačina by měla mít vyvážený podíl sacharidů a bílkovin. Žádný přešlap však neuděláte s ovocem a zeleninou. Ovoce se hodí více na dopoledne, odpoledne sáhněte spíš po zelenině,“ prozrazuje známá foodblogerka z Ostravy.


Následující recepty se skvěle hodí do parných dní plných pohybu a objevování. Dopřejte si s dětmi klasiku plnou ovoce a zeleniny.

Pismenkova polevka

Písmenková polévka je klasika, kterou ochutnal snad každý. Příprava polévky je velmi snadná, zvládne ji i začátečník. Budete na ni potřebovat:
2 lžíce másla
1 balení zeleninové směsi Exclusive polévkové Dione
písmenka do polévky
2 lžíce mouky
vývar
hrst sušené majoránky
čerstvou petrželku
sůl
Máslo nechte rozehřát, zaprašte moukou a připravte světlou jíšku. Zalejte ji vývarem, přidejte polévkovou směs a vařte asi 10 minut, aby se mouka provařila. 5 minut před koncem přidejte majoránku a polévkové těstoviny. Hotovou polévku ochuťte solí a před podáváním ozdobte čerstvou petrželkou.

 

 mini pizza II

Mini pizzy se špenátem jsou skvělým řešením jak na letní oběd třeba na zahradě nebo coby svačinka k vodě. Jsou navíc tak dobré, že si děti vůbec nevšimnou, že právě spořádaly špenát. Na jejich přípravu si nachystejte:
na těsto:
250 g hladké mouky
1 lžíce olivového oleje extra virgin
10 g čerstvého droždí
125 ml vody
himalájskou sůl (můžete použít i obyčejnou)
 
na náplň:
120 g rajčatového pyré
200 g listového špenátu Dione (řezaný)
125 g mozzarelly
10 kvalitních černých oliv
1 malou cibuli
1 lžíci přepuštěného másla
oregano (případně italské koření nebo koření na pizzu)
sůl
pepř

Droždí si rozpusťte ve vlažné vodě a společně s moukou, olejem a solí vypracujte hladké těsto.  Přesuňte ho do fólie a nechte odležet (nejlépe několik hodin v lednici). Mezitím si připravte špenát, který jste si nechali povolit. Na pánvi si rozehřejte přepuštěné máslo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Když hezky zezlátne, přidejte špenát a krátce ho poduste. Nakonec osolte, opepřete a nechte vychladnout. Těsto vyndejte z lednice, rozdělte si ho na několik dílů a vyválejte malé pizzy. Každou pizzu potřete rajčatovým pyré a okořeňte. Na pizzu dejte špenát, natrhanou mozzarellu, nakrájené olivy a pečte 15 až 20 minut na 180 stupňů.

 

palacinky II

Čokoládovými palačinkami s tvarohem a ovocem se nejde nezavděčit. Tento recept je však o něco delikátnější a potěší i zhýčkané labužníky. Budete na něj potřebovat:
na palačinky (cca 5 kusů):
90 g hladké mouky
200 ml plnotučného mléka
1 vejce
30 g třtinového cukru
15 g kvalitního kakaa
přepuštěné máslo

na náplň:
250 g tučného tvarohu
2 lžíce jogurtu řeckého typu
1 lžičku citrónové šťávy
2 lžíce moučkového cukru
několik kapek vanilkového extraktu
½ lžičky citrónové kůry
200 g Lesní směsi Dione + na ozdobu
moučkový cukr na posypání
mátu

Do vyšší nádoby dejte všechny suroviny na palačinky a tyčovým mixérem promixujte na hladké těsto. Rozpalte pánev, na kterou vložte vždy zhruba ½ lžičky přepuštěného másla a nalijte na ni těsto na jednu palačinku. Smažte z obou stran. V robotu si ušlehejte tvaroh s jogurtem, citrónovou šťávou, moučkovým cukrem, extraktem a kůrou do hladkého krému. Krémem pomažte hotové palačinky, posypejte lesní směsí a zarolujte. Nakonec posypejte moučkovým cukrem a ozdobte ovocem a mátou.

 

vafle II

Děti vafle prostě milují - a nejen ony. Následující recept na kokosové vafle s ovocem voní exotikou i českými lesy. Je proto ideální snídaní či dezertem na prázdninové dny. Stačí jim věnovat čtvrt hodinky. Na jejich přípravu potřebujete:
na vafle:
2 vejce
40 g třtinového cukru
2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
50 g ovesných vloček
30 g kokosu
1/2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce smetany ke šlehání
špetku soli

na omáčku:
200 g Lesní směsi Dione (+ několik kousků na ozdobu)
2 lžíce kokosového cukru (příp. třtinového)
1 lžíci jogurtu řeckého typu
mátu
Vejce vyšlehejte s cukrem. Poté přidejte povolený kokosový olej, mleté vločky, mletý kokos, prášek do pečiva, sůl, smetanu a vše promíchejte. Pečte ve vaflovači asi 5 minut (ze začátku ho neotevíráme). Lesní směs si svařte s cukrem tak, aby hezky zhoustla, a nechte ji vychladnout. Do vychladlého ovoce přidejte jogurt a lehce promíchejte. Vafle podávejte zalité ovocnou směsí a ozdobené ovocem a mátou.

 

Orientační ceny výrobků:

Lesní směs Dione 200 g – 36,90 Kč
Listový špenát Dione řezaný – sáček 400 g – 17,50 Kč
Polévková exclusive 350 g – 18,90 Kč

Dione Lesni smes 200gDione listovy spenat rezanyDione Polevkova exclusive

Malinová dřeň 80 g – 14,90 Kč
Jahody s cukrem 200 g - 29,90 Kč

 

Dione malinaDione Jahody s cukrem

 

 

Zdroj, foto: Dione

19. září 2018
Dnes má svátek Zita

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek