Vstupte do sezony pečení s legendárními formami Nordic Ware

Vstupte do sezony pečení s legendárními formami Nordic Ware

PottenPannen Staněk Nordic Ware
Voňavá, dozlatova upečená bábovka. Nejenže skvěle chutná, ale zároveň symbolizuje domácí klid a pohodu, péči a lásku našich babiček.  Množství receptů s tradičními i nevšedními ingrediencemi a zejména rozličnost tvarů pečicích forem dělá z bábovky nestárnoucí, stále trendy záležitost. Ikonickou bábovkovou formou, která je na trhu přes 70 let, je forma proslulé americké značky Nordic Ware.


Oficiálním exkluzivním distributorem značky Nordic Ware pro Českou a Slovenskou republiku se v druhé polovině roku 2017 stala společnost Potten & Pannen – Staněk group, spol. s r.o. Do sezony pečení můžete nyní vstoupit s prvotřídními pečicími formami a dalšími výrobky Nordic Ware, které jsou dostupné v prodejnách Potten & Pannen – Staněk v Praze, Brně, Liberci, Olomouci a Bratislavě. A to premiérově včetně luxusní zlaté edice oslavující 70. výročí vzniku značky Nordic Ware.

 PottenPannen Staněk Nordic Ware Bábovka Srdce zlatá 10cup 1509 Kč

O Nordic Ware
Příběh značky Nordic Ware se píše od roku 1946, kdy manželé Dorothy a Dave Dalquistovi s pouhými 500 dolary začali budovat vlastní podnik. Nejdříve se zaměřili na věci, které jim na americkém trhu chyběly a které měly spojitost se skandinávskou kuchyní: tradiční norské vánoční pečivo Krumkake nebo švédské sušenky ve tvaru sněhových vloček.  Rozhodující zlom přišel v roce 1950, kdy je navštívila skupina hospodyněk a požádala o vytvoření klasické bábovkové formy tzv. Kuglov, kterou znaly ze svých původních evropských domovin. David Dalquist, inženýr z oboru metalurgie, jejich přání vyslyšel a tak vznikla dnes světově proslulá forma Bundt, což je patentově chráněné označení pečicích forem – různých variant původní Kuglov formy.
K věhlasu forem Nordic Ware zásadně přispěla tradiční americká soutěž v pečení, která se konala o 16 let později. Nikdo už si nepamatuje výherce prvního místa, ale dějiny znají Ellu Helfrich z Texasu, která obsadila 2. místo s receptem bábovky s fudge tunelem. Všichni se zajímali o zvláštní formu s otvorem v prostřední části a Dalquistovi takřka přes noc zaplavilo více než 200 tisíc žádostí o tu báječnou formu, která právě vstoupila do historie. Za úspěchem značky Nordic Ware ovšem stojí také četné technologické inovace – například jako jedna z prvních v USA vytvořila vlastní nepřilnavý povrch (r. 1960).

PottenPannen Staněk Nordic Ware Bábovka Heritage 10cup zlatá 15 90 KčPottenPannen Staněk Nordic Ware Bábovka hranatá 10cup zlatá 1590 Kč
Značka Nordic Ware ovšem neprodukuje pouze formy na pečení, vyrobené z odlévaného hliníku, který zaručuje skvělé tepelně vodivé vlastnosti a tím pádem i tolik důležité rovnoměrné propečení těsta. Věrna svým zásadám prvotřídní kvality a nadčasového designu, dodává do celého světa také nádoby do mikrovlnek, grilovací příslušenství nebo hrnce či pánve. Její formy na pečení v tradičních i netradičních tvarech jsou dnes používány ve více jak 70 milionech domácností po celém světě. A nejen sídlo firmy, ale také drtivá část výroby stále zůstává situována v Minneapolis ve státě Minnesota v rukou dnes už třetí generace rodiny Dalquistovy. Coby připomínka 60. výročí založení firmy se od roku 2006 ve Spojených státech 15. listopad slaví jako Mezinárodní den bábovek.


S formami Nordic Ware dokážete v kuchyni hotová kouzla – pod rukama vám vzniknou včelí úly, Polární expres nebo květ růže. V nabídce jsou také tradiční formy: velikonoční beránek, perníková chaloupka a samozřejmě ona legendární forma na bábovky Kuglov. Údržba pečicích forem je velice snadná: před prvním použitím a po každém následujícím pečení ji umyjte ručně mýdlovou vodou a před uskladněním důkladně vysušte.

 

Boží bábovky v Gourmet Academy!
Pečicí formy Nordic Ware si oblíbili kuchaři profesionálové i nadšení amatéři, používají je také lektoři a účastníci kurzů vaření v pražské Gourmet Academy. Je libo neodolatelná maková bábovka se švestkami a skořicovou polevou, luxusní mramorová bábovka „President“ s čokoládovou polevou nebo radši svěží citrónová bábovka s malinami? Nemusíte složitě vybírat, ve vyhlášené škole vaření Gourmet Academy se naučíte připravit všechny tři. Stačí absolvovat kurz Boží bábovky – pod vedením známé cukrářky Edity Paulusové a s formami Nordic Ware je úspěch zaručen!


Prémiová škola vaření Gourmet Academy sídlí v centru Prahy, ve Vodičkově ulici, v prostorách prodejny Potten & Pannen - Staněk Concept Store KitchenAid, které jsou natolik unikátní, že získaly ocenění GIA 2017 pro nejlepší prodejnu domácích a kuchyňských potřeb na světě. Účastníci kurzů tak mají k dispozici luxusní zázemí i prvotřídní spotřebiče. Z kurzů v nabídce Gourmet Academy si milovníci dobrého jídla každého věku mohou vybrat podle aktuální sezony, osobních preferencí nebo postupně obohacovat své gastronomické obzory o originální recepty, praktické dovednosti a nové zkušenosti například s francouzskou, americkou, japonskou, italskou, asijskou nebo českou kuchyní. Omezený počet účastníků kurzu (maximálně 8) zaručuje individuální péči lektora a personálu. 

 

www.gourmetacademy.cz

 

Recept na legendární bábovku Nordic Ware

babovka nordic 2
Příprava: 45 minut
Pečení: 1 hodina

Ingredience:
těsto:
475 g (2 1/8 cup) změklého másla
420 g (2 1/8 cup) cukru
7 vajec
335 g (2 1/3 cup) moučkového cukru
380 g (2 3/4 cup) polohrubé mouky
125 g (1 cup) kakaa
360 g (2 1/3 cup) nasekaných vlašských ořechů
fudge:
1 plechovka kondenzovaného mléka (397 g)
150 ml mléka
450 g (3 cup) třtinového cukru
115 g (½ cup) másla
poleva:
105 g (¾ cup) moučkového cukru
35 g (¼ cup) kakaa
2 lžíce mléka

Postup:
Předehřejte troubu na 160 °C. Formu důkladně vymažte rozpuštěným máslem a vysypte hrubou moukou a dejte stranou. Ingredience na fudge vložte do hrnce s nepřilnavým povrchem a za nízké teploty začněte zahřívat. Míchejte dřevěnou vařečkou, dokud se cukr ve směsi nerozpustí. Přiveďte směs k varu a nechte lehce vřít 10-15 minut, pravidelně míchejte ode dna a krajů hrnce. Jestli je hotovo poznáte tehdy, když kousek směsi kápnete do sklenice se studenou vodou – měla by se vytvořit měkká kulička. Nebo jednodušeji – pokud je směs hustá a teploměrem naměříte přibližně 118 °C. Hrnec stáhněte z plotny a směs ještě dalších asi 10 minut zpracujte vařečkou do hladké hmoty. Z takto připravené fudge vytvořte na plechu vyloženém pečícím papírem kruh, velký tak akorát, aby se vešel doprostřed bábovkové formy a nedotýkal se okrajů. Nechte zchladnout. Ve velké míse dohladka utřete máslo s cukrem. Po jednom přidejte vejce a pořádně promíchejte. Postupně přidejte moučkový cukr. Přimíchejte sypkou směs, kakao a nasekané ořechy a promíchejte. Polovinu těsta nalijte do připravené formy, bábovku s těstem vezměte a lehce s ní poklepejte na pracovní desku přikrytou utěrkou, abyste odstranili bubliny. Přidejte karamelkový kruh, nalijte zbytek těsta a pečte 60-65 minut. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut zchladnout. Potom vyklopte a nechte úplně vychladnout na mřížce. Na polevu dohladka smíchejte moučkový cukr, kakao a mléko. Lžící nalijte na bábovku a podávejte.

 

 

 

 

Potten & Pannen – Staněk: www.pottenpannen.cz

 

24. listopad 2017
Dnes má svátek Emílie

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

logo-smartpress

 

 bustourist