Letní mléčné osvěžení

Letní mléčné osvěžení

4 brazzale moravia těstoviny alla checca 2
Cítíte na sobě, že máte během slunečných dnů chuť spíše na něco lehčího a svěžího? Pohrajte si v kuchyni s mléčnými výrobky a doplňte je dalšími zdravými a chuťově zajímavými surovinami. Máme pro vás inspirativní recepty.

 

V našich zeměpisných podmínkách jsou mléko a mléčné výrobky součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie. Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry.

 

Protože jsou tedy mléko a mléčné výrobky zdrojem nejen plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin, ale také řady vitamínů a minerálních látek, mysleme na ně také během letních měsíců. Navíc jejich další výhodou, kterou oceníte především v kuchyni, je jejich pestrost a skvělá kombinovatelnost s jinými surovinami. Hodí se jak do sladkých, tak i do slaných pokrmů. Více najdete na www.mlekovaszdravi.cz

 

Inspirativní mléčné recepty:
1)    Dipy a pomazánky - AVOKÁDOVÝ DIP

1 AVOKÁDOVÝ DIP
Potřebujeme:
1 kelímek (140g) MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku
1 zralé avokádo
1 malý stroužek česneku
Šťáva z ½ citronu
Sůl
Čerstvě mletý pepř

Postup:
1.    Avokádo rozpůlíme, zbavíme pecky a vydlabeme do mixeru.
2.    Přidáme MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku, citronovou šťávu a česnek a vše rozmixujeme do hladka.
3.    Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.


POMAZÁNKA SE SUŠENÝMI RAJČATY A RUKOLOU

2 POMAZÁNKA SE SUŠENÝMI RAJČATY A RUKOLOU 1
Potřebujeme:
1 kelímek (140g) MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku
2 sušená rajčata naložená v oleji
½ lžičky kaparů
Hrst rukoly
1 malá šalotka
Sůl
Čerstvě mletý pepř

Postup:
1.    Šalotku, sušená rajčata a kapary posekáme na menší kousky a vložíme do misky.
2.    Přidáme MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku, nahrubo posekanou rukolu a vše důkladně promícháme.
3.    Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.


HRÁŠKOVÁ POMAZÁNKA S DÝŇOVÝMI SEMÍNKY

3 HRÁŠKOVÁ POMAZÁNKA S DÝŇOVÝMI SEMÍNKY
Potřebujeme:
1 kelímek (140g) MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku
100 g mraženého hrášku
1 limetka
1 lžíce dýňových semínek
Sůl
Čerstvě mletý pepř

Postup:
1.    Hrášek krátce spaříme a poté opět ihned zchladíme, aby si zachoval svěží zelenou barvu.
2.    Vidličkou ho pouze lehce rozmačkáme tak, aby se zachovala jeho struktura.
3.    Přidáme MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku, šťávu z jedné limetky a posekaná dýňová semínka.
4.    Ochutíme solí a pepřem.


2)    Slané pokrmy
Těstoviny „alla checca“

4 brazzale moravia těstoviny alla checca 2
Potřebujeme:
400 g krátkých těstovin
200 g mozzarelly
200 g sýru caciotta
300 g cherry rajčátek
extra panenský olivový olej
sůl
mletý černý pepř
bazalka

Postup:
1.    Uvařte těstoviny al dente, přidejte trochu oleje, zamíchejte a nechte vychladnout.
2.    Nakrájejte mozzarellu a caciottu na malé kostičky, omyjte rajčátka a rozkrojte na čtvrtiny.
3.    Vložte vše i s těstovinami do skleněné mísy, dobře promíchejte, přidejte pepř, trochu soli, nasekanou bazalku a trochu oleje.
4.    Podávejte vlažné či za studena.
 

GRILOVANÉ ROLKY PLNĚNÉ CUKETOU, ANGLICKOU SLANINOU A SÝREM

5 GRILOVANÉ ROLKY menší
Potřebujeme:
2 menší cukety
plátky anglické slaniny
stroužek česneku
sýr Cottage
nakládaná sušená rajčata
bazalka
sůl
pepř
olivový olej

Postup:
1.    Cuketu podélně nakrájíme na tenké plátky, osolíme a necháme cca 15 min. „vypotit“.
2.    Na olivovém oleji lehce osmahneme nahrubo nasekaný česnek, přidáme nakrájená sušená rajčata a sýr.
3.    Dle chuti osolíme a opepříme, nakonec přidáme nasekanou bazalku.
4.    Na plátky cukety klademe plátky anglické slaniny a naplníme připravenou směsí.
5.    Srolujeme malé závitky, které propíchneme párátky.
6.    Na grilu připravujeme asi 5-10 minut.


Těstoviny s citronem, Gran Moravia a bazalkou

6 brazzale moravia těstoviny s citronem a Gran Moravia
Potřebujeme:
400 g těstovin Tagliolini
2 citrony (bez chemického ošetření)
máslo
bazalka
hoblinky sýru Gran Moravia  

Postup:
Nastrouhejte kůru z dobře umytých citronů (pouze žlutou část), dužinu citronů osmahněte na másle. V dostatečném množství osolené vody uvařte těstoviny, sceďte a přidejte na pánev k máslu a citronu. Posypte natrhanou bazalkou, citronovou kůrou a hoblinkami Gran Moravia. /foto: archiv Brazzale Moravia a.s./


Fenyklový salát s hoblinkami Gran Moravia

7 brazzale moravia fenyklový salát s Gran Moravia
Potřebujeme:
2 bulvy fenyklu
100 g hoblinek Gran Moravia
50 g oliv „taggiasche“
ocet balsamico
extra panenský olivový olej
sůl

Postup:
1.    Z fenyklu odkrojte tvrdé části, bulvu pak nakrájejte na tenké plátky a ochuťte je olejem a solí.
2.    K fenyklu přidejte hoblinky sýru Gran Moravia a olivy, zakapejte balsamikem, promíchejte a servírujte.
3.    Salát můžete obměnit, např. přidáním kousků pomeranče nebo čekanky, olivy taggiasche můžete nahradit černými pečenými olivami.

 
Bylinková frittata s hráškem


Potřebujeme:
1 lžíce másla
1 malá nadrobno pokrájená šalotka
8 větších vajec
1/3 hrnku Skyru natur
sůl, pepř na dochucení
½ hrnku hrášku
¼ hrnku nahrubo nasekané čerstvé petrželky                                                                                                              

¼ hrnku nahrubo nasekané čerstvé máty
60 g nahrubo nastrouhaného sýru feta                                                                                                                    

trochu bylinek na ozdobu

Postup:
1.    Troubu si předehřejte na 200°C.
2.    V litinové pánvi nebo zapékací misce při mírné teplotě rozpusťte máslo a doměkka osmažte šalotku, asi 2–3 minuty.
3.    V míse dobře rozšlehejte vejce se Skyrem. Dochuťte solí a pepřem, přidejte pokrájené bylinky a sýr feta.
4.    Směs nalijte do horké pánve nebo zapékací misky a míchejte.
5.    Jakmile se vajíčka začnou vařit – tuhnout, přesuňte vše do rozpálené trouby.
6.    Frittata je hotová, když je spodek upečený, ale horní část jemně vláčná.
7.    Nakonec dozdobte bylinkami a nastrouhanou fetou.


Cri Cri Gran Moravia s fíkovou marmeládou a prosciutto crudo


Potřebujeme:
Cri Cri Gran Moravia
prosciutto crudo
fíková marmeláda

Postup:
1.    Prosciutto crudo nakrájejte na zhruba 2 cm široké proužky.
2.    Zarolujte je do tvaru kornoutku a pomocí fíkové marmelády je připevněte na kousky Cri Cri.


Marinovaná bůvolí mozzarella v kysané smetaně s citrónem a čerstvou majoránkou


Potřebujeme:
1 kvalitní bůvolí mozzarella (příp. lze použít i z kravského mléka)
1 čistý omytý bio citrón
1 červená chilli paprička
1 lžíce tučné lahodné zakysané smetany
mořská sůl, čerstvý pepř
olivový olej
čerstvá majoránka na ozdobu

Postup:
1.    Mozzarellu nakrájíme na plátky, zakápneme olivovým olejem a zalijeme zakysanou smetanou
2.    Posypeme ji nakrájenou chilli papričkou, osolíme a opepříme.
3.    Dozdobíme citronovou kůrou a čerstvou majoránkou.


Sýr Giuncata s pancettou a balsamikem


Potřebujeme:
250 g sýru giuncata fresca
150 g pancetty
2 lžíce octa balsamico

Postup:
1.    Sýr nakrájejte na větší kostky a nechte je okapat.
2.    Každý kousek sýru pak zabalte do plátku pancetty a upevněte párátkem.
3.    Rozložte na talíř a pokapejte octem balsamico, servírujte vychlazené přímo z ledničky.  


Irský soda chléb


Potřebujeme:
450 g hladké mouky
1 čajová lžička jedlé sody
1/2 čajové lžička soli
300 ml Skyr Kapucín natur

Postup:
1.    Předehřejeme troubu na 190°C.
2.    Do misky dáme mouku, sůl a jedlou sodu, vše promícháme vidličkou.
3.    Směs zalijeme Skyrem a všechno rychle pečlivě promícháme, dokud nevznikne těsto. V případě potřeby můžeme přisypat trochu mouky pro zpevnění.
4.    Těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a ručně jej valíme asi půl minuty.
5.    Pak jej ve tvaru nízkého bochánku dáme na předem vymazaný plech a nožem na jeho povrchu dvakrát zařízneme do tvaru X.
6.    Chléb pečeme asi 45 minut, pak jej necháme pár minut zchladnout, zabalíme do mírně vlhké utěrky a počkáme, dokud nevychladne úplně.
7.    Pak jej můžeme krájet na plátky a podávat.


Sýrové tyčinky Gran Moravia 


Potřebujeme:
100 g nastrouhaného sýru Gran Moravia
100 g hladké mouky
¼ lžičky prášku do pečiva
2 lžíce mléka                     
80 g másla                     
na ozdobu pepř, sůl, sezam, sýr….
žloutek na potření

Postup:
1.    Všechny suroviny spojte v těsto, které nechte v lednici minimálně 30 minut odležet.
2.    Poté těsto vyválejte na tenčí plát a rádýlkem vytvořte tyčinky.
3.    Potřete žloutkem a ozdobte dle chuti hrubou solí, kmínem, sýrem nebo sezamem.
4.    Pečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

3)    Drinky, nápoje
Brusinkovo-mátový Skyr shake - 14
Potřebujeme:
250 g Skyr Kapucín jahoda
1dl brusinkového džusu
0,5 dl jablečného džusu
7 mátových lístků
6-8 kostek ledu

Postup:
1.    Skyr, obě džusové přísady a 5 lístků máty dáme do kuchyňského robotu a umixujeme drink jemné konzistence.
2.    Do sklenice dáme led, zalijeme jej shakem a ozdobíme lístky máty.


Banánovo – avokádové smoothie - 15
Potřebujeme:
1 avokádo
2 banány
1 hrnek polotučného mléka (nebo alternativy – sójové, kokosové, mandlové)
140 g Skyru natur
Na ozdobení jahody a limeta

Postup:
1.    Všechny ingredience rozmixujte do hladka.
2.    Nalijte do dvou sklenic, případně dvou misek, pokud chcete jíst s müsli.
3.    Výborně chutná s jahodami a šťávou z poloviny limetky. Ingredience můžete přidávat dle chuti. Vždycky tak získáte svůj originální lahodný koktejl.


Koktejl s citrónovou šťávou - 16
Potřebujeme:
1 citron
1 limeta
0,3 l mléka
100 g bílého jogurtu
1 vanilinový cukr

Postup:
1.    Opláchneme limetu a citron a vymačkáme z nich šťávu.
2.    Rozmixujeme je společně s mlékem, jogurtem a cukrem.
3.    Podáváme ve skleničkách.

Tip: Pokud použijeme pouze smetanový jogurt, přidáme lžíci moučkového cukru a necháme zmrazit, získáme výbornou citrónovou zmrzlinu.


4)    Dezerty
BEZLEPKOVÝ DORTÍK DO SKLENIČKY, S PRAVOU VANILKOU A MANGEM (4 skleničky) - 17
Spodní ořechová vrstva:
100 g sušených datlí
40 g kešu ořechů
40 g mandlí

Krém:
3 kelímky (420g) MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku
1 vanilkový lusk
40 g medu

Ovocná vrstva:
Zralé mango
Jahody či jiné drobné ovoce

Postup:
1.    Rozmixujeme datle a ořechy tak, aby vytvořily lepivější drobenku. Hrubší struktura je žádoucí.
2.    Směs lehce upěchujeme na dno skleniček.
3.    Na dni navrstvíme krémovou vrstvu z MILKO Můj Skyr bílý 0 % tuku, medu a semínek vanilkového lusku.
4.    Jako poslední rozmixujeme zralé oloupané mango a vytvoříme jím třetí vrstvu dortíku.
5.    Dezert nakonec ozdobíme čerstvými jahodami.


MALINOVÝ NEPEČENÝ DORT - 18
Korpus:
200 g celozrnných sušenek
100 g ovesných vloček
100 g čerstvého másla MILKO

Krém:
5 kelímků (700g) MILKO Můj Skyr malina 0 % tuku
150 g zakysané smetany
200 g malin
80 g třtinového cukru
50 g práškové želatiny

Na ozdobu:
Ovoce a kokosové plátky

Postup:
1.    Celozrnné sušenky nasypeme společně s ovesnými vločkami do mixeru a rozmixujeme najemno.
2.    Do sypké směsi vlijeme rozpuštěné máslo a promícháme.
3.    Vzniklou drobivou směs nasypeme do dortové formy a velmi důkladně ji upěchujeme na dno.
4.    Maliny rozmixujeme a poté důkladně vyšleháme se zakysanou smetanou, malinovým Skyrem a cukrem až do hladkého krému.
5.    Želatinu připravíme podle návodu a postupně ji vmícháme do malinového krému.
6.    Směs nalijeme do formy na sušenkový korpus a necháme v lednici alespoň 4 hodiny tuhnout.
7.    Hotový dort ozdobíme čerstvými malinami a plátky sušeného kokosu.


Borůvkový Skyr koláč - 19
Korpus:
10 celozrnných máslových sušenek
60 g kokosového oleje
1 lžíce cukru krystal

Krém
500 g Skyr Kapucín natur
250 ml smetana
50 g medu
1 vanilkový lusk
3 plátky želatiny

Poleva:
4 lžíce borůvkového džemu
100 g čerstvých borůvek

Postup:
1.    Rozdrtíme nahrubo sušenky a smícháme je s kokosovým olejem.
2.    Dortovou formu (22 cm) vyložíme pečícím papírem (nebo použijeme nepřilnavou silikonovou formu) a rukama vymačkáme směs rovnoměrně po dně. Formu dáme do mrazáku.
3.    Želatinu dáme s předstihem do studené vody.
4.    Dále do misky dáme Skyr, med, dřeň z vanilky a dobře vše promícháme.
5.    Želatinu přendáme do malého hrnce a na mírném ohni ji mícháme, dokud se nerozpustí. Pozor, nesmí vařit, jinak ztratí želírovací schopnosti!
6.    Poté želatinu dáme z plotny a necháme ji mírně zchladnout. Vmícháme ji do malého množství Skyr krému a poté přidáme jeho zbytek. Díky tomuto postupu v krému nebudou hrudky.
7.    Ušleháme smetanu do hladké pěny a smícháme ji s vyrobeným krémem.
8.    Vyndáme z mrazáku formu s korpusem a nalejeme do ní Skyr krém.
9.    Poté celý dortík umístíme do ledničky minimálně na čtyři hodiny.
10.    Po vychlazení dezertu servírujeme jeho kousky na talířek, potřeme je borůvkovým džemem a posypeme čerstvými borůvkami.


Skyr snídaňový koláč - 20
Korpus:
2 hrnky vaší oblíbené granoly nebo müsli
2 lžičky másla
Špetka soli

Náplň:
2 hrnky čerstvého ovoce – malin, borůvek, jahod, rybízu…
2 hrnky Skyru natur
Domácí granola:
1 hrnek ovesných vloček (nebo špaldových, pohankových či jejich směs)
1 a ½ hrnku směsi vašich oblíbených ořechů (lískových, vlašských, kešu, mandlí…)
2 lžíce slunečnicových semínek
2 lžíce lněných semínek
3 lžíce rozinek či brusinek (nebo jiného sušeného ovoce)
1 lžička skořice
2 lžíce medu
2 lžíce kokosového oleje

Postup:
1.    Na korpus použijte ideálně svou oblíbenou směs granoly. Můžete si ji jednoduše připravit doma, bude mnohem lepší a zdravější než běžné zapékané müsli z obchodu.
2.    Předehřejte si troubu na 170 °C.
3.    V míse smíchejte suché ingredience na přípravu granoly – vločky, semínka, sušené ovoce, nahrubo nasekané oříšky.
4.    V rendlíku si rozpusťte kokosový olej a med, pokud jsou ztuhlé. Tekutou směs nalijte na suché ingredience a pořádně promíchejte.
5.    Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete vzniklou směs a dejte péct asi na 25 minut.
6.    Během pečení směs jednou či dvakrát pomíchejte.
7.    Upečenou granolu nechte vychladnout a uchovávejte v uzavíratelné nádobě.
8.    Smíchejte všechny ingredience na korpus. Směs rozprostřete a upěchujte do kulaté formy (Ø 22 cm) a pečte 15 minut na 180 °C.
9.    Nechte korpus vychladnout a naplňte do Skyrem.
10.    Navrch rozložte ovoce a nechte asi 30 minut chladit v ledničce.


Ovesné tartaletky (8 kusů) - 21
Potřebujeme:
2ks zralého banánu
80 – 100g medu či datlového sirupu
120 – 160g ovesných vloček
1 čajová lžička ml. skořice
2-3 kelímky MILKO Můj Skyr bílý 0%
čerstvé ovoce dle chuti

Postup:
1.    Troubu předehřejeme na 200°C.
2.    Ve větší misce rozmačkáme zralé banány a přidáme med či datlový sirup. Ovesné vločky zlehka pomeleme ve food procesoru a přidáme k banánovo-medové směsi. Zasypeme lžičkou mleté skořice a zpracujeme dohromady, aby se suroviny smíchaly v těsto.
3.    Formičky na tartaletky (ø 8cm) vyložíme pečícím papírem. Z připraveného těsta si odebereme vždy menší množství a vtlačíme do formiček tak, aby bylo pokryté celé dno i stěny. Takto vyplníme všechny formičky.
4.    Vyplněné tartaletky dáme do trouby a pečeme cca 15 – 20min. Každá trouba peče jinak, proto si po 15. min tartaletky hlídáme.
5.    Hotové, křupavé tartaletky vyndáme z trouby a necháme pár minutek odpočívat. Poté vyndáme z formiček a necháme úplně vychladnout na kuchyňské mřížce.
6.    MILKO Můj Skyr přendáme do menší misky a zlehka prošleháme metličkou. Můžeme použít Můj skyr ovocný či bílý. Pokud chcete, můžete si bílý Můj skyr dochutit troškou medu, datlovým sirupem či rozmixovaným ovocem.
7.    Skyrem plníme tartaleky, na jednu tartaletku se vejdou cca 2 polévkové lžíce.
8.    Zdobíme čerstvým ovocem dle naší chuti. Fantazii se meze nekladou.


Čokoládový mousse


Potřebujeme:
1 l smetany 33-35%
400 g čokolády (kvalitní) – podle chuti – např. 200 g hořké a 200g bílé
100 ml cukerného rozvaru (připraví se v kastrůlku – do varu se přivede cukr smíchaný s malým množstvím vody tak, aby se nám vytvořila řidší kašička)
4 žloutky

Postup:
1.    Žloutky s cukerným rozvarem vyšleháme ve vodní lázni.
2.    Čokoládu (čokolády) rozpustíme ve vodní lázni.
3.    Vyšleháme šlehačku.
4.    Žloutky a čokoládu spojíme (příp. dáme polovinu žloutků do každé čokolády).
5.    Postupně zlehka zamícháme smetanu
6.    V případě použití dvou různých čokolád prokládáme střídavě tmavou a světlou vrstvu.

Tip: Dezert můžete připravit do skla, nebo využijete korpus (cca 300 g nastrouhaných sušenek a 200 g másla, jež smícháte a namačkáte do formy), na který dáte podle vrstev čokoládovou směs.  


Koláč s tvarohem a kysanou smetanou
Těsto:
280 g polohrubé mouky
200 g tuku
2 žloutky
špetka soli
mouka na vál
máslo a mouka na vymazání a vysypání plechu

Náplň:
500 g tučného tvarohu
4 vejce
250 g moučkového cukru (můžeme dát méně cukru a přidat hrozinky)
500 ml zakysané smetany
špetka soli

Na ozdobu:
Zahradní ovoce (rybíz, jahody, angrešt…)

Postup:
4.    Mouku se solí promneme s tukem. Přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto.
5.    Tvaroh osolíme a našleháme dohladka s cukrem, vejci a smetanou.
6.    Těsto rozválíme a opatrně přendáme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
7.    Těsto na plechu vytvarujeme tak, aby byly pokryty boční stěny plechu.
8.    Propíchneme vidličkou a ve středně horké troubě zpola upečeme.
9.    Potřeme náplní a dopečeme.
10.    Koláč ozdobíme ovocem dle chuti a fantazie.


Chia pudink plný energie (4 porce)


Potřebujete:
100 ml vody (případně kokosové vody)
150 ml kokosového mléka
5 lžic chia semínek
2 lžíce javorového sirupu (či jiného sirupu nebo medu)
6–8 lžic Skyru natur
Na dochucení – ovoce, granola a oříšky

Postup:
1.    Připravte si 4 skleničky – pokud si budete chtít vzít dezert s sebou do školy nebo do práce, použijte uzavíratelné zavařovací sklenice.
2.    Do uzavíratelné nádoby (např. do sklenice od nakládané zeleniny) nalijte vodu a kokosové mléko, přidejte javorový sirup nebo med a chia semínka.
3.    Sklenici uzavřete a pořádně protřepejte. Nechte směs pár minut odstát a protřepejte znovu.
4.    Obsah sklenice rovnoměrně rozlejte do připravených skleniček.
5.    Nechte zatuhnout v lednici ideálně přes noc, minimálně však hodinu. Kdyby se vám po hodině bobtnání zdálo, že je pudink příliš řídký, přidejte 1–2 lžičky chia semínek.
6.    Po ztuhnutí pudinku přidejte do každé skleničku 1–2 lžíce Skyru, posypte granolou nebo oříšky a přidejte vaše oblíbené ovoce.


Skyr pannacotta (8 skleniček)
Potřebujeme:
355 ml plnotučného mléka
120 ml smetany 33 %
75 g cukr krupice
6 g plátkové želatiny
zrníčka z 1 vanilkového lusku
2 kelímky MILKO Můj Skyr bílý 0%
Čerstvé ovoce dle chuti

Postup:
1.    Odměříme si požadované množství mléka. Z něj odlijeme trochu do menší misky a namočíme želatinu. Necháme několik minut odležet a nabobtnat.
2.    Do menšího kastrůlku nalijeme zbytek mléka, smetanu a přidáme cukr a vanilku. Zahříváme za stálého míchání na středním plameni. Přidáme nabobtnalou želatinu i se zbytkem mléka (pokud nenasála úplně všechno) a mícháme, dokud se želatina nerozpustí.
3.    Přelijeme přes jemné sítko do misky a necháme trochu vychladnout. Sítko nám zachytí malé kousky želatiny, které se nerozpustily.
4.    Když směs není již horká (udržíme v ní prst), přidáme do ní MILKO Můj Skyr a dobře promícháme metličkou.
5.    Tekutinou plníme skleničky do 2/3. Necháme úplně vychladnout a poté přemístíme do lednice. Zde ponecháme, dokud pannacotta neztuhne.
6.    Hotovou pannacottu zdobíme například ostružinami, jahodami, či malinami. Skvělé je i exotické ovoce, jako je mango, kiwi či maracuja.


Nanuky a zmrzliny


Nanuky s Pribináčkem a ovocem (6 porcí)
čas na přípravu: 20 minut + mražení (minimálně 6 hodin)
Potřebujeme:
•    1 velký kokosový Pribiňáček
•    200 ml smetany ke šlehání
•    1 vanilkový cukr
•    2 lžíce třtinového cukru nebo medu
•    ovoce – mango, jahody
•    formičky na zmrzlinu

Postup:
1.    V robotu utřete Pribiňáček se smetanou a cukry.
2.    Nakrájejte ovoce, vyskládejte na dno formiček na zmrzlinu, část vmíchejte do krému.
3.    Rozlijte do formiček a dejte zmrazit.   


Mražený Skyr jogurt


Potřebujeme:
2 broskve
60 g třtinového cukru
250 g Skyr Kapucín natur
1 čajová lžička čerstvé limetkové šťávy

Postup:
1.    Broskve nakrájíme na menší kousky a dáme je zmrazit.
2.    Poté je jemně rozmixujeme se třtinovým cukrem.
3.    Přidáme Skyr a limetkovou šťávu. Pokračujeme v mixování, dokud nevznikne jemné pyré.
4.    Směs dáme do misky a na dvě až tři hodiny uchováme v mrazáku.
5.    Poté znovu celý krém mixujeme. Mražená pochoutka je nyní připravená k servírování, nebo ji můžete schovat v mrazáku na později.


Ovocné nanuky


Potřebujeme:
350 g Skyru natur
1 lžíce medu
½ hrnku plnotučného mléka
1 hrnek oblíbeného ovoce (borůvky, maliny, jahody, kiwi, mango,…)
½ hrnku granoly nebo müsli

Postup:
1)    V misce smíchejte Skyr, plnotučné mléko a lžíci medu.
2)    Aby se vám lépe plnily formičky na nanuky, přendejte směs do plnícího pytlíku a ustřihněte jeden roh, kterým směs dávkujte do formiček.
3)    Nakrájejte ovoce na malé kousky.
4)    Formičky ze 2/3 naplňte směsí Skyru a pokrájeným ovocem.
5)    Navrch nasypte své oblíbené müsli nebo granolu a jemně upěchujte, aby se sypká směs propojila se Skyrem. Nezapomeňte umístit nanukovou tyčku.
6)    Nechte mrazit minimálně 6 hodin.

17. říjen 2017
Dnes má svátek Hedvika

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

logo-smartpress

 

 bustourist