VÁNOČNÍ PEČENÍ PEČENÍ S MARKÉTOU V TROUBĚ
Vánoční pečení s BOHEMILK Opočno, kterého se účastnili novináři a pro které připravila Markéta v troubě 2 recepty, bylo voňavé a pohodové. Tyto dva recepty si můžete vyzkoušet podle receptu také.
Šlehačkové cukroví
INGREDIENCE:
450g hladké mouky
250g másla Bohemilk
250 ml smetany ke šlehání Bohemilk
1 vanilkový cukr
cukr moučka na obalení
POSTUP:
Do mísy odvažte mouku, přidejte vanilkový cukr, vychlazenou smetanu z lednice, nakrájené změklé máslo a zpracujte v hladké těsto. Vyválejte na pomoučeném vále na plát cca 4-5 mm silný a vykrájejte hvězdičky. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 190 °C cca 8 minut, jakmile začne růžovět, vytáhněte. Nechte lehce zchladnout, ale ještě teplé obalujte v cukru moučka
Tvarohová štola
INGREDIENCE:
240g hladké mouky
125g tvarohu v alobalu Bohemilk
63g másla Bohemilk
1 vejce
50g oříšků
100g sušeného ovoce
1/2 kypřicího prásku do pečiva
50g cukru krupice
1/2 vanilkového cukru
1 plátek másla
1 lžíce rumu a potření po upečení
Poleva:
100g cukr moučka
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce horké vody
zdobení
POSTUP:
Do mísy odvážíme mouku, smícháme s kypřicím práškem do pečiva, přidáme cukr, špetku soli, vanilkový cukr, vejce, tvaroh, změklé máslo, mléko a vytvořte hladké těsto. Nakonec zapracujte nasekané ořechy a sušené ovoce. Pokud by těsto příliš lepilo, přidáme trochu mouky. Těsto přepůlíme a vytvarujeme dvě štoly v tradičním tvaru – vyválet na silnější obdélník, těsto přehnout ve dvou třetinách do středu a zbylou část těsta přehnout také do středu. Štoly přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Rozehřejeme troubu na 175 °C, poté vložíme štoly a pečeme cca 40 minut. Propečenost otestujeme zapíchnutím špejle do upečené štoly, je-li čistá, máme hotovo.
Připravíme si rozpuštěné máslo s rumem a ihned po upečení, ještě horké štoly, tímto mašlovačkou potřeme. Necháme vychladnout a polejeme citronovou polevou (smíchat v misce cukr moučka, horká voda a citronová šťáva, zamíchat a dozdobíme.
Foto: pečení v Ola Kala
Zdroj, foto: Bohemilk Opočno