Jak vybírat kvalitní potraviny? Pomůže web Akademiekvality.cz

Jak vybírat kvalitní potraviny?

Pomůže web www.Akademiekvality.cz

AK 3 2
Kdo nesleduje kvalitu potravin, skoro jako by nebyl. Zájem o složení výrobků na našem trhu neustále stoupá. Je to pochopitelné, protože to, co jíme, ovlivňuje naše zdraví a taky to, jak se cítíme. Existuje ale nějaký obecný návod, jak potraviny vybírat? Bohužel ne. Naštěstí vám s tím může pomoci web www.akademiekvality.cz, který sleduje pod mikroskopem jednotlivé potraviny a pochutiny.

AK 1

V dnešní době se na nás všude valí tisíce informací. Je jen na nás, které z nich zaregistrujeme, přijmeme a zpracujeme. Mnohé z nich ale zbytečné zahlcují naši mozkovou kapacitu. Které z nich jsou ovšem nepostradatelné? Ty, které se týkají kvality potravin. Protože co děláme dennodenně, pokud nedržíme nějakou nesmyslnou dietu? Jíme. Plníme ústa, hltan, jícen, žaludek… dodáváme živiny celému našemu organismu. A nejen tělu, ale i duši. Určitě jste také už slyšeli o mnoha výzkumech, které prokázaly souvislost mezi tím, co konzumujeme, a tím, jaký je náš psychický stav, jakou máme náladu.

Proto je velmi důležité, aby naše strava byla bohatá na živiny a abychom si uměli v obchodě vybrat opravdu kvalitní výrobky. Pokud vás tedy občas napadají otázky typu:

„Je lepší chléb kváskový nebo z droždí?“
„Jak mám správně skladovat chleba, aby se hned nevysušil a byl dobrý i druhý den?“
„Je lepší koupit eidam tučnější nebo nízkotučný?“
„Jak poznám náhražky sýrů?“
„Podle čeho vybrat kečup, kolik by v něm mělo být rajčat?“
„Jak se liší dětská šunka od té nedětské?“
„Co mám sledovat na etiketách jednotlivých výrobků?“

Je nejvyšší čas, abyste se mrkli na web www.akademikvality.cz, kde najdete odpovědi na vaše zapeklité otázky. Pokud je váš dotaz opravdu hodně konkrétní a individuální, stačí ho poslat na e-mail, který najdete na webu u „kontaktu“. A co nesmí na stránkách chybět? Přece rychlé, chutné a nápadité recepty. Jestliže místo čtení raději sledujete videa, stačí jen kliknout na https://www.akademiekvality.cz/galerie a můžete se začít inspirovat.

AK 4

O značce „Klasa“
Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech více než tisíce produktů od přibližně dvou set českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz

O značce „Regionální potravina“
Již sedmým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou zatím vybírat z více než 400 oceněných produktů. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje.

O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“
Zeleno-bílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“, je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Jedná se sice o český předpis, ovšem tímto znakem nemusí být  označeny jenom potraviny s původem v naší zemi.
Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat.

O značce „Ekologická produkce“
„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.

O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“
Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:
•    Zaručené tradiční speciality (ZTS)
•    Chráněné označením původu (CHOP)
•    Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

 

 

 

 

 

Zdroj, foto: www.Akademiekvality.cz

 

21. září 2017
Dnes má svátek Matouš

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

logo-smartpress

 

 bustourist