Víte, jaký vitamin C kupovat?
Odborník radí, co při výběru vitaminu C sledovat, aby byl opravdu funkční.
Nastává doba nachlazení, chřipek a vitamin C je nezbytným základem pro podporu imunity a snadnější průběh případného onemocnění. Na trhu je obrovské množství těchto doplňků stravy, ale ne každý má dostatečnou účinnost, aby opravdu pomohl. Doc. Ing. Petr Kaštánek, PhD., přední český vědec, ve svém výzkumu již řadu let zkoumá účinné látky i jejich synergii pro podporu imunity a hledá nejúčinnější formy zpracování, díky nimž se potřebné látky dostanou v těle až tam, kam mají. Důležité je vybírat kvalitní lipozomální vitamin C s dostatečným množstvím účinných látek.
Vitamin C (kyselina L-askorbová) patří mezi nejdůležitější vitaminy. Významně ovlivňuje aktivitu řady hlavních regulačních systémů v těle, a to nervového, endokrinního a imunitního. Člověk neumí vitamin C vytvářet a musí jej tedy získávat z potravy, případně z doplňků stravy. Vitamin C přispívá k normální funkci imunitního systému, snížení míry únavy a vyčerpání, ochraně buněk před oxidativním stresem, normální psychické činnosti, činnosti nervové soustavy, tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů, normálnímu energetickému metabolismu a regeneraci redukované formy vitaminu E.
„V rámci našeho výzkumu jsme zjistili, že účinnost vybraných látek ještě více zvyšují kombinace s přírodními látkami. Silné antioxidační účinky vykázali vedle vitamínu C, selenu a zinku kupř. bezinky, rakytníku i šípku, tedy byliny tradičně užívané v období chřipek, ale překvapivě i výtažky z šištic chmelu či natě šalvěje. Také se ukazuje, že pro zesílení účinků je vhodné kombinovat vitamín C s výtažky bohatými na flavonoidy – kupř. antokyanidiny z bezinky či kvercetin, nacházející se v mnoha typech ovoce a zeleniny, ale i léčivých bylin. Takové kombinace působí synergicky, tedy ve vzájemné kombinaci se jejich účinky vzájemně násobí a je to i jeden z důvodů, proč bychom měli svému tělu zajistit dostatečný příjem ovoce a zeleniny, případně tyto látky doplnit z vhodných doplňků stravy. Pro účinnost dodávané látky je také velice důležitá její forma zpracování. Díky možnostem našich výzkumů jsme ověřili, že nejefektivnějším způsobem, jak dostat danou látku do místa určení je její zpracování do lipozomální formy. Díky tomu může být produkt opravdu účinný v celém svém potenciálu.“, uvedl Doc. Ing. Petr Kaštánek, PhD., vědec a ředitel výzkumných laboratoří EcoFuel Laboratories a BIOCEN Laboratories, a zakladatel kosmetické značky NEOBOTANICSTM.
Lipozomální produkty
Lipozomy jsou transportní váčky sestávající z jedné nebo více koncentrických fosfolipidových dvojvrstev, které obklopují jádro tvořené vodou nebo vodným roztokem hydrofilních látek (v našem případě vitaminu C).
Kvalita lipozomů významně závisí na výrobní technice. Výrobce preparátu musí mít k dispozici pokročilou instrumentální zobrazovací a analytickou techniku, umožňující kvantifikovat klíčové charakteristiky enkapsulovaných částic, jako jsou například velikost částic (často v řádu stovek nanomentrů) či polydisperzní index, jakož i techniky a zařízení, které určují stabilitu produktu a biologickou dostupnost aktivní látky. Tyto informace však běžně nejsou se spotřebitelem komunikovány, ani u většiny komerčně disponibilních produktů tyto parametry nejsou měřeny.
V současné době jsou na trhu dva typy lipozomálních produktů, je v tekuté formě a v práškové formě.
Byť jsou kapalné lipozomální preparáty uživatelsky přívětivé, vyznačují se řadou technologických problémů – pro zajištění mikrobiální ochrany preparátu je nezbytné přidávat alkohol nebo konzervanty, což činí výrobek nevhodným pro děti či osoby citlivé na alkohol. Produkty mají také typicky omezenou trvanlivost a po otevření produktu je většinou nezbytné skladování v chladu. Nepříjemná chuť bývá často potlačena vysokým obsahem cukru, což činí preparát nevhodným pro děti i diabetiky, resp. neodpovídá zásadám zdravé výživy. Lipozomy v kapalné formě mohou časem měnit velikost, strukturu, charakter z uni- na multi-lamelární, atd., což může vést i ke změně stability a biologické aktivity preparátu. V některých značkách produktů pak lipozomy vůbec nejsou přítomné, nebo je jich pouze minimální množství a většina vitaminu C může být přítomna v roztoku kolem lipozomů!
Problémy jsou však i s práškovou formou preparátů, dostupných na trhu: některé značky pouze jednoduše míchají za sucha práškový lecitin (obsahuje fosfolipidy tvořící stěny lipozomálních částic) s práškovým vitaminem C (kyselinou askorbovou) a výslednou směs označují za lipozomální, přičemž v materiálu žádné lipozomy nejsou, ani se ve výrazném množství spontánně nevytvoří v zažívacím traktu po pozření takové směsi. Takové přípravky se pak mohu vyznačovat výrazně nižší cenou, avšak jejich účinek na organismus se neliší od normálního vitaminu C. Někteří výrobci také za lipozomální formu vydávají organické soli kyseliny askorbové, jako je askorbyl palmitát.
Závěrem
Tvoří-li přípravek v trávicím traktu opravdu lipozomy, může poznat pouze odborník s využitím pokročilých přístrojů, jako je elektronový skenovací mikroskop. Ale i vy sami můžete zůstat bdělí - dávejte si pozor na podezřele levné výrobky. Liposomální technologie, jak bylo výše naznačeno, je nákladná a to se promítá ve vyšší ceně preparátů. Nakupujte od prověřených, tradičních značek, zaštítěných reálnými odborníky z akademické sféry. Hledejte ve složení přípravků lecitin nebo fosfolipidy, které jsou v lecitinu přítomné. Ty vytváří strukturu lipozomu, bez nich se nejedná o lipozomální (či pro-lipozomální) preparát.
Lipozomální vitaminy Neobotanics
LIPOZOMÁLNÍ VITAMIN C PLUS + Zn + Se + Bioflavonoidy
Lipozomální vitamin C, doplněný o zinek, selen (ochrana před antioxidačním stresem, imunita, podpora normální funkce štítné žlázy a spermatogenezi) a bioflavonoidy.
Doporučená cena 690 Kč/60 kapslí
NEOLIPO C+ Forte 550mg - LIPOZOMÁLNÍ VITAMIN C
Kvalitní lipozomální vitamin C, který je doplněn o vitamin D, zinek, bioflavonoidy, extrakty z bezinky (antioxidant, který přispívá k posílení imunity a proti virům), šípku (obsahuje přírodní vitamín C a flavonoidy, které podporují účinky vitamínu C) a quercetinu (bioflavonoid podporují účinky vitamínu C izolovaný z jerlínu japonského).
Doporučená cena 690 Kč/60 kapslí
LIPOZOMÁLNÍ VITAMIN C+ rakytník
Doplněk stravy s vysokým obsahem 500 mg vitaminu C v kapsli, obohacený extraktem z rakytníku.
Doporučená cena 690 Kč/60 kapslí
K dostání na www.neobotanics.cz
Věděli jste, že….
Vitamin C byl objeven v roce 1927 maďarským vědcem Albertem Szent-Györgyim, který získal Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu v roce 1937. Jeho vědecký zájem byl především soustředěn na zkoumání mechanismů oxidace v lidském těle a možnostem jejího omezení. Jako první na světě izoloval (z hovězí nadledvinové kůry) vitamin C, objevenou látku pojmenoval kyselina hexuronová (že se jedná o vitamin C bylo zjištěno až po čtyřech letech). Později se mu tutéž látku podařilo izolovat ze šťáv pomeranče, zelí a papriky.
Dokázal jako první vypracovat přesnou chemickou strukturu vitamínu C a vyrobit ho syntetickou cestou.
V tehdejším Československu se nejčastěji používal produkt Celaskon, který je dodnes známou značkou. Historie Celaskonu sahá do roku 1934, kdy byl poprvé vyroben českým chemikem Františkem Šormem v laboratořích firmy Spofa.
Většina zvířat a rostlin si syntetizuje tento vitamín sama a nepotřebuje žádné jeho přídavky. Přirozeně si jej nedovedou vytvářet např. lidé.
Z rostlinných zdrojů je na vitamin C velmi bohatý šípek, rakytník, dále např. citrusy (limetka, citrón, pomeranč, grapefruit), brambory nebo rajčata, papriky, papája, brokolice, rybíz černý, jahody, květák, špenát, kiwi, brusinky, plody kopřivy.
Vitamin C se ztrácí tepelnou úpravou i oxidací. Pokud tedy přírodní zdroje tohoto vitaminu upravujeme vařením, blanšírováním, sušením, ale například i mixováním, jeho obsah v potravině se snižuje. Vliv na jeho úbytek má i použití kovových kuchyňských nástrojů. Nejlepší způsob, jak přírodní vitamin C uchovat či zpracovat je mražení.
Nedostatek vitaminu C se projevuje menší pevností cévní stěny, především vlásečnic a zvýšenou krvácivostí, dále typicky sníženou pevností vazivového aparátu zubu a s tím spojeným vikláním a vypadáváním zubů. Tato nemoc, známá jako kurděje, byla v minulosti postrachem námořníků na zaoceánských plavbách. Vitamin C je důležitý také pro tkáňové dýchání. Podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek, podporuje růst. Podílí se také na antioxidační obraně buňky.
Nedostatek vitamínu C je častější u kuřáků (i pasivních), starších lidí a lidí s chronickými onemocněními, což může mít za následek vyšší náchylnost k infekcím a horší hojení ran.
Statistiky
Podle studie z roku 2020, která zkoumala stav vitamínu C po celém světě, je hypovitaminóza C (nízké hladiny vitamínu C) a deficience poměrně běžná. Především je tento nedostatek zaznamenán v nízkopříjmových zemích, kde se častěji vyskytuje v důsledku omezeného přístupu k čerstvému ovoci a zelenině. Bohužel přesné globální údaje chybí, ale deficience není vzácná ani v bohatých zemích, kde se u určitých skupin obyvatel stále může vyskytovat. /Zdroj: MDPI/
Co se týče České republiky a dalších evropských zemí, konkrétní statistiky ukazují, že spotřeba vitamínu C roste, a to zejména během chřipkové sezóny nebo pandemických situací, jako byla COVID-19. Přesná čísla o prodeji produktů obsahujících vitamín C v České republice nejsou veřejně dostupná, ale celosvětově je známo, že prodej doplňků s vitamínem C výrazně vzrostl během pandemie COVID-19. /Zdroj: Frontiers/
Zdroj: Neobotanics, Wikipedia, MDPI, Frontiers
Doc. Ing. Petr Kaštánek, PhD.
Český vědec, ředitel a zakladatel výzkumné laboratoře EcoFuelLaboratories, která se specializuje na celý řetězec výzkumu a využití přírodních bioaktivních látek a zakladatel BIOCEN Laboratories, českého výrobce inovativní kosmetiky a doplňků stravy. Přednáší na VŠCHT Praha a je ředitelem centra BIORAF - Centrum kompetence pro výzkum biorafinací. Jeho výzkumná činnost zahrnuje oblast bioreaktorů, biotechnologických způsobů kultivace a využití mikroorganismů a léčivých rostlin, izolace přírodních bioaktivních látek a přípravu finálních preparátů na jejich bázi. V rámci jím řízených výzkumných projektů jsou mj. vyvíjeny nové léčivé přípravky na bázi účinných látek z konopí pro léčbu zánětů, poranění pokožky a chirurgických ran ve formě inovativních nanočástic nebo nové účinné látky do kosmetiky. Držitel řady patentů (nejnovější byl představen na EXPO Dubaj v rámci českého pavilonu)a ocenění, např. Vizionář 2016.
Neobotanics®
Značka NEOBOTANICS® vznikla na základě vědeckého výzkumu přírodních bioaktivních látek, pod vedením Doc. Ing. Petra Kaštánka, PhD., ve spolupráci s významnými českými vědeckými institucemi (Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, centrum kompetence BIORAF). Produkty NEOBOTANICS® jsou testovány z hlediska kvality a čistoty surovin, obsahu účinných látek a spojují v sobě to nejlepší z vědy i přírody pro opravdu účinné preparáty dermatokosmetiky a doplňků stravy.
Zdroj, foto: NEOBOTANICS®