Vystrašit a potěšit. Rychlé sladké tipy na halloweenské dobroty

Nejrůznější druhy dýní, tradice jejich vydlabávání a všelijaké dýňové speciality. To vše se už taky stalo symbolem českého podzimu. Oslava „strašidelného“ svátku s keltskými kořeny, který se zakořenil pod americkým názvem Halloween, letos vychází na neděli – ideální den na to, upéct s dětmi strašidelné minidezerty. Pokud ještě nevíte jaké, přinášíme kreativní recepty, které zabaví děti, ale určitě se setkají s úspěchem i u dospělých, protože jsou velice chutné. Připravit je stihnete navíc během hodiny včetně umytého nádobí.

V obou receptech dominuje hlavně kakao a voňavý vanilkový cukr. Na trhu najdete několik vanilkových cukrů, ale doporučujeme vybírat ten s pravou vanilkou. Cukry, které jsou pouze s vanilinovým aroma, nejsou tolik kvalitní a do chuti dezertu moc nepřidají. Pravý vanilkový cukr v regálech najdete třeba od značky Vitana.

Vanilkový cukr se objevuje skoro v každém druhém receptu, proto není na škodu si udělat zásoby. Ať už koupit, nebo dokonce vyrobit. Stačí sehnat vanilkový lusk (najdete také pod Vitanou) a zasypat ho do uzavíratelné sklenice spolu s cukrem. Pokud chcete moučkový, pak moučkovým cukrem, pokud krystalový, pak cukrem krystalovým. Počítejte, že tento domácí cukr trochu navlhne olejem z lusku, takže nebude tolik sypký. Hrudek se ale nemusíte bát. Po spotřebování můžete lusk pro změnu zalít alkoholem a udělat si vanilkové aroma. To se také určitě neztratí.

Tip: Pokud chcete s vanilkovým cukrem jen něco tzv. pocukrovat, zkuste novinku od Vitany, jejich moučkový vanilkový cukr.

39210 Mouckovy cukr vanilkovy V 10g 2

Halloweenské náhrobky

Náhrobky
Suroviny:
Těsto:
50 g másla
120 g podmáslí
50 g hořká čokoláda (65 %)
110 g hladké mouky
2 lžíce hořkého kakaa
110 g třtinového cukru
1 vejce
1 ks vanilkového cukru Vitana
1 čajová lžička kypřicího prášku Vitana
špetka soli

Krém:
100 g másla
2 lžíce kakaa
1 ks vanilkového cukru Vitana

Dohotovení:
10 oplatek
citronová poleva Vitana

Postup:
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a máslo. V míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte podmáslí, vanilkový cukr. Rozpuštěnou čokoládu postupně vmíchejte do vyšlehaných vajec. Do mouky zamíchejte sůl, kypřicí prášek a kakao. Směs zamíchejte do vajec. Naplňte papírové košíčky a pečte na 180 °C po dobu 25 minut. Vychladlé muffiny seřízněte a odřezky si v misce rozdrobte.

Nechte povolit máslo a vyšlehejte ho s cukrem a kakaem. Nožíkem potřete muffiny a posypejte je drobečky. Oplatky nožem zkoste a popište polevou. Pak je zapíchněte do muffinu.

 

Sladcí duchové

Duchove
Suroviny:
Těsto:
50 g másla
170 g hladké mouky
½ kypřicího prášku Vitana
2 lžíce hořkého kakaa
125 g cukru moučka
1 vejce
špetka soli
½ lžičky mleté skořice Vitana
špetka muškátového oříšku Vitana
1 ks vanilkového cukru Vitana

Krém:
250 g másla
50 g cukru moučka
100 g bílé čokolády

Dohotovení:
bílý potahovací fondán
černá potravinářská barva

Postup:
Nechte povolit máslo, smíchejte s cukrem moučkou, vejcem, kakaem a mlékem. Do prosáté mouky zamíchejte kypřicí prášek, koření, sůl. Sypkou směs zamíchejte do másla a vajec. Hmotu naplňte do papírových košíčků. Pečte na 180 °C na cca 20 minut.

Nechte povolit máslo a vyšlehejte ho s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem. Rozpusťte ve vodní lázni bílou čokoládu, nechte vychladnout a pak ji zašlehejte do másla, až vznikne krém. Krémem naplňte sáček a pomocí zdobicí trubičky s hladkým okrajem nastříkejte na muffin pusinku. Nechte ztuhnout. Rozválejte fondán na pocukrované ploše. Pokud máte tvořítko, vykrajujte tvary, pokud ne, krájejte podle oka. Plátkem hmoty překryjte krém a dozdobte černou barvou, čokoládou nebo kuličkou černého pepře.

vanikolvycukr

Vanilkový cukr Vitana
Vanilkový cukr je nezbytnou součástí nejen sladkých moučníků a krémů, ale přes léto jím můžete ochutit i zmrzlinu či osvěžující koktejl. Plusovým bodem vanilkového cukru od Vitany je, že obsahuje pravou vanilku, a ne pouze vanilinové aroma. 
Doporučená cena: 6,90 Kč 


Moučkový cukr s vanilkou Vitana
Moučkový cukr od Vitany se velikostně ideálně hodí na posypání či dozdobení pečených i nepečených moučníků. Obsahuje navíc mletou vanilku, která dodá vašemu dezertu výraznější chuť.  
Doporučená cena: 6,90 Kč

Kypřicí prášek do pečiva Vitana
Společně pro vyšší objem. Pro nejlepší účinek ho nezapomeňte vždy smíchat s moukou. Chuťově je neutrální, takže pokud chcete opravdový objem, nebojte se klidně dát i dva sáčky.
Doporučená cena: 3,90 Kč
Skořice mletá Vitana
Skořice je sušená kůra tropického stromu skořicovníku. Jedná se o silně aromatické, lahodně voňavé a nasládlé koření, které váš dezert pozvedne a příjemně rozehřeje. Kromě dezertů se vyplatí mít skořici při ruce během přípravy svařeného vína či horké čokolády. Uzavíratelný sáček mleté skořice od Vitany je perfektní volbou, protože její aroma zbytečně nevyprchá.  
Doporučená cena: 15,90 Kč
Muškátový ořech Vitana
Muškátový ořech pochází z tropického stálezeleného stromu muškátovníku pravého. Plodem je bobule, jejíž jádro se nazývá muškátový ořech. Má osvěžující, velmi výraznou vůni. Jeho chuť je palčivá, lehce nahořklá a vysoce aromatická. Oříšek přidávejte až na závěr, tepelnou úpravou ztrácí chuť.
Doporučená cena: 19,90 Kč
Poleva citronová Vitana
Hledáte způsob, jak ozvláštnit klasické řezy a bábovky? Potom zkuste citronovou polevu od Vitany. Perfektně se hodí k perníku, makovci či na dezerty z lesního ovoce. Jeden sáček bohatě vystačí na celý plech. Lze použít i na zdobení sušenek včetně vánočních perníčků.
Doporučená cena: 19,90 Kč

 

 

 

Zdroj, foto: Vitana

30. listopad 2021
Dnes má svátek Ondřej

Počasí


jota

 

banner Luxor1

 

logomotylek