Využijte volné dny naplno a staňte se snídaňovou královnou!

Dlouhé dny doma doslova vybízí k tomu, abyste si užili pořádné snídaňové hody, na které nemáte v běžných dnech čas. Co třeba neodolatelné vejce Benedikt nebo malinovo-borůvkový mug cake z jáhlových vloček? Ačkoliv tyto snídaňové speciality vypadají jako mistrovská díla, zvládnete je hravě i vy z pohodlí domova. Uvidíte, že si skvěle pochutnáte!


Snídaně jako základ dne, která vám dodá dostatek energie i živin na celé dopoledne. Využijte volné dny k tomu, abyste si připravili pozdní snídaně, které si dopřáváte v kavárnách a denně obdivujete na Instagramu. A nezapomínejte, že skvělá snídaně se neobejde bez kvalitních surovin. Vybírejte proto takové, které pocházejí z ekologického zemědělství. Vše je založeno čistě na přírodní bázi a o zvířata je zde postaráno s maximální péčí.
Biopotraviny zakoupíte přímo na farmách, přes e-shop, na farmářských trzích i v kamenných obchodech. Pozor si dejte na označení, produkty ekologického zemědělství musí obsahovat logo biolistu nebo biozebry, popř. vám původ musí prodejce prokázat certifikátem vystaveným jednou ze čtyř tuzemských kontrolních organizací Co nemá certifikát, není BIO!

 

Náš tip: vejce Benedikt

Vejce Benedikt kopie
Přestože byla tato newyorská specialita objevena už na konci 19. století, teprve v posledních letech se stala oblíbenou v nabídce nejednoho snídaňového menu. Vyzkoušejte tuto královskou snídani.
Ingredience na anglické muffiny:
-    180 ml bio mléka
-    68 g třtinového cukru
-    16 g sušeného droždí
-    180 ml vody
-    120 g bio másla v pokojové teplotě
-    280 g bio žitné mouky
-    280 g bio pšeničné mouky celozrnné
-    olivový olej
-    špetka soli
-    kukuřičná krupice na vyválení těsta a obalení
V míse smíchejte 200 ml mléka, cukr a droždí. Posléze přidejte zbytek mléka a změklé máslo. Vše dobře promíchejte. Do mísy kuchyňského robotu přidáme mouku a sůl. Uprostřed udělejte důlek, do kterého nalijete připravenou směs z mléka a droždí. Při středních otáčkách mixujte tak dlouho, dokud není těsto hladké. Následně ho nechejte odpočinout pod zakrytou utěrkou asi jednu hodinu na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem. Poté těsto vytáhněte a na pomoučeném povrchu vyválejte plát hrubý asi 1,5 cm. Pomocí vykrajovátka nebo nože vytvořte asi 10 koleček, které následně zaprášíte pouze z jedné strany rýžovou moukou a přidáte na pomoučený plech. Nechejte opět kynout na teplém místě po dobu asi 30 minut. Poté si rozehřejte pánev s olejem, na kterou položíte kolečka a opékejte nejprve stranou posypanou rýžovou moukou. Smažte dozlatova a hotové muffiny nechejte vychladnout.
Ingredience na Holandskou omáčku:
-    3 ks žloutků z bio vajec
-    150 g bio másla
-    hrst nasekané petrželky
-    150 ml vinného octu
-    3 kuličky pepře
-    citrónová šťáva
Smíchejte ocet s pepřem a bylinkami. Směs svařte asi na polovinu, přeceďte a nechte stranou. Mezitím si připravte vodní lázeň, ve které vyšlehejte žloutky se dvěma lžícemi připraveného svařeného octu. Pomocí vidličky šlehejte do té doby, než směs zhoustne a vytvoří nadýchanou pěnu. Poté opatrně vmíchejte rozpuštěné máslo. Dochuťte solí, pepřem a případně čerstvou citronovou šťávou.
Ingredience na ztracené vejce pro 4 osoby:
-    4 ks bio čerstvých vajec
-    200 g bio šunky
-    1 lžíce vinného octu
Do vařící vody přidejte dvě lžíce vinného octu a v hrníčku rozklepněte jedno vejce. V hrnci vytvořte vír a rozklepnuté vejce přidejte doprostřed vzniklého víru. Vařte asi 3 minuty a poté ho pomocí děravé naběračky vytáhněte ven. Stejný postup aplikujte i na ostatní vejce.
Na talíř si připravte domácí anglické muffiny, přidejte plátek šunky, položte na něj vejce a na závěr přelijte holandskou omáčku.

 

Náš tip: Malinovo-borůvkový mug cake z jáhel

Mug cake kopie
Jako sladkou snídani můžete zvolit stále oblíbenější mug cake. Jedná se v podstatě o muffin v hrnečku. Můžete ho připravit z několika variant a dát si jej i jako malou svačinku.
Ingredience:
-    40 g bio malin
-    40 g bio borůvek
-    30 g bio jáhlových vloček
-    1 bio vejce
-    1 čajová lžička medu
-    25 ml bio mléka
Maliny a borůvky přepůlíme a hrst si necháme na ozdobu. Následně smícháme všechny ingredience. Připravenou směsí naplníme hrneček přibližně z jedné poloviny. Pečeme v mikrovlnné troubě asi 2 minuty anebo v horkovzdušné troubě, kdy je muffin potřeba hlídat, aby nevytekl. Hotový mug cake můžete servírovat ozdobený ovocem v hrnečku anebo vyklopený na talíři.


Ke snídani rebarborový koláč? Proč ne!

Rebarbora kopie
Přemýšlíte, čím překvapit ke snídani rodinu i jak si zkrátit dlouhé chvíle doma? Upečte ke snídani lahodný koláč ze sezónní rebarbory! Právě nyní je totiž její čas, a pokud ho promeškáte, můžete se na ní těšit zase až za rok. Jděte do toho, uvidíte, že se všichni budou olizovat až za ušima.
Rebarbora, statná načervenalá bylina, jejíž chuť je někdy až nepříjemně kyselá, se konzumuje pouze v období od poloviny května do poloviny června. Jakmile totiž začne kvést, množství kyseliny šťavelové se zvyšuje, což může být pro člověka škodlivé až jedovaté. Také dejte pozor, abyste při pečení používali jen rebarborový řapík, nikoli listy. S výběrem pěkné byliny vám pomohou například pracovníci na ekologické farmě. Sehnat ji můžete také například na faremních e-shopech. V obchodech poznáte bio ovoce, bio zeleninu i další biopotraviny spolehlivě podle log biolistu a biozebry. Rebarbora se nejčastěji používá do koláčů, určitě ji však můžete vyzkoušet také jako jednu z přísad do ranního smoothie nebo do originálního salátu.

Recept: Rebarborová bublanina s jahodami

Rebarborovo jahodový koláč kopie
-    400 g bio polohrubé mouky (můžete zkusit i alternativu – např. bio špaldovou mouku)
-    1 svazek bio rebarbory
-    1 balení bio jahod (vanička)
-    1 bio citron
-    200 g cukru krupice
-    5 bio vajec
-    ½ sklenky bio oleje
-    1 sklenku bio mléka
-    1 vanilkový cukr
-    1 prášek do pečiva
-    cukr moučka na posypání
Vejce vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a trochou citronové kůry do husté pěny. Následně opatrně přidáme mouku a prášek do pečiva. Poté postupně přiléváme olej a mléko. Mělo by vzniknout pěkné těsto, které nebude příliš tekuté. Vymazaný plech nebo pekáč vylijeme těstem, na něž poklademe rozkrájené jahody a rebarboru. Pečeme na 180 stupňů tak dlouho, dokud špejle nebude po vytáhnutí z těsta čistá. Dejte však pozor, abyste bublaninu příliš nevysušili, měla by zůstat krásně nadýchaná. Po upečení posypte cukrem moučkou přes sítko.


Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.  

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

 

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení

Biolist
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU nebo mimo EU, případně společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

7. červenec 2020
Dnes má svátek Bohuslava

Počasí


jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek

 

 

Soutěže