Vasilopita - Řecký novoroční sladký chléb

 Vasilopita - Řecký novoroční sladký chléb

IMG 2238

Chléb Vasilopita se tradičně krájí při úderu půlnoci na Silvestra. Kdo minci najde, bude mít štěstí po celý příští rok.

 

Ingredience:
5g kvasnic
180ml (3/4 hrnku) vlažného mléka
3 našlehaná vejce
1 1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry vč. šťávy
3/4 hrnku jemného cukru
4 1/2 hrnku polohrubé mouky
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky bílého mletého pepře
1/2 hrnku rozpuštěného másla
1 vejce na potření
oloupané mandle na ozdobení

 

Ze 4 lžíc mléka a droždí se špetkou cukru necháme vzejít kvásek. Podle receptu přidáme zbytek mléka, vejce, kůru a cukr.

Do nahřáté mísy nasypeme 3 hrnky mouky se solí a kořením. Uděláme důlek a nalejeme do něj směs s kvasnicemi.

Mícháme a postupně přidáváme vlažné mléko. Vypracujeme těsto tak, aby se oddělovalo ode stěn mísy.

Přendáme na trochu pomoučněný vál a podle potřeby přidáváme zbylou mouku.

Těsto nejlépe vypracujeme vlastní rukou.

Za 10 minut bude vláčné a pružné.

Těsto vložíme do máslem vymaštěné mísy a několikrát těsto otočíme, aby se omastilo se všech stran.

Přikrejeme utěrkou a na teplém místě ho nechat vzejít do dvojitého objemu.

Těsto přendáme na mírně pomoučněný vál a vytvarujeme kulatý bochník.

Na vymaštěný plech nebo do vymaštěné 25cm velké hluboké dortové formy vložíme těsto a jeho povrch potřeme vejcem a nahoru lehce vtiskneme mandle tak, aby naznačily udaný nový rok.

Pečeme cca 45 minut při středně horké teplotě do zlatohněda. Necháme vychladnout, dospodu nařízneme otvor a zasuneme zabalenou minci.

 

Poznámka: Dnes jsou mince nevhodné při pečení.
U nás doma - v Praze -  jsme minci nahradili sušenými švestkami a nápis vylepšili malou šiškou:-)

 

Zdroj, foto: redakce

17. prosinec 2018
Dnes má svátek Daniel

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek