Kynuté slavnostní koláčky s Michalem Nikodemem

Kynuté slavnostní koláčky

BÍLÉ PLUS KOLÁČKY 3


Těsto:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
20 g droždí
8 lžic cukru
4 žloutky
kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
200 g rozpuštěného másla

 

Postup:
Do kotlíku nebo mísy dejte mléko, žloutky, cukr, droždí a máslo a rozmíchejte. Přisypte mouku se solí a vypracujte hladké těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě nakynout. Po 20 minutách tvořte z těsta malé kuličky, dávejte je na plech a nechte dalších 15 minut nakynout.
Poté dnem skleničky vytlačte důlek, celý polotovar potřete rozšlehaným vejcem a naplňte náplněmi, ozdobte rozinkami, oříšky...  a navrch posypte žmolenkou.

Upečte dozlatova při 220 °C – cca 8 - 10 minut. Po vytažení z trouby ještě za horka pokapejte rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (poměr 1:1).

Tip s vanilkou:
Pro jemnější a voňavější chuť rumu do něj naložte vydlabané (použité) vanilkové lusky. Rum stačí pak do láhve dolévat, vanilkové lusky vydrží poměrně dlouho. Vydlabané vanilkové lusky mají i další využití – vložte ho do nádoby s cukrem, a tím si vyrobíte domácí vanilkový cukr.

 

BÍLÉ PLUS KOLÁČKY 42


Náplně:

Cheesecakeková náplň
250 g lučiny
3 žloutky
1 limeta (kůra a šťáva)
cukr dle chuti

Všechny ingredience vymíchejte dohromady.
Povidlová náplň
150 g lučiny
200 g švestkových povidel
špetka mletého hřebíčku

Všechny ingredience smícháme dohromady.
Vanilková náplň

1 vanilkový puding
250 ml mléka
4 lžíce cukru
vanilkový lusk
150 g lučiny

Z mléka, pudingu, cukru a vanilky uvaříme hustý puding. Necháme jej vychladit a poté do něj vmícháme lučinu.

 

Žmolenka
125 g polohrubé mouky
125 g mandlové mouky
125 g cukru moučka
80 g másla
kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
1 žloutek

 

Do mísy prosejte mouku a cukr. Přidejte tužší máslo, žloutek a citronovou kůru. Rukou vypracujte drobivou žmolenku.

Čokoládová omáčka ke koláčkům s tonka fazolemi
200 ml smetany (30 % tuku)
10 kusů tonka fazolí
4 lžíce amaretta
80 g hořké čokolády (60 % kakaa)

Smetanu uvedeme do varu spolu s  tonka fazolemi a amarettem. Necháme chvíli provařit, poté procedíme do mísy s hořkou čokoládou. Důkladně vymícháme (už není potřeba zahřívat), můžeme podle chuti dosladit, popřípadě přidat ještě likér amaretto.

 

Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete na www.bileplus.eu.

________________________________________
O projektu Bílé plus:
Účelem projektu Agrární komory ČR Bílé plus v letech 2014-2016, který navazuje na podobný projekt, realizovaný v období 2011-2013, je podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků v ČR a nově i SR. Projekt Bílé plus je podporován z prostředků Evropské unie a České republiky. Financování je rozděleno v poměru 50% EU, 30% ČR a 20% z vlastních prostředků AK ČR. Více informací na www.bileplus.eu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj, foto: Apriori, redakce

17. prosinec 2018
Dnes má svátek Daniel

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek