Jaro v kuchyni se značkou TEFAL
Příroda se pomalu, ale jistě probouzí ze zimního spánku, sluníčko začíná hřát, vše se krásně zelená a pučí. Jaro je tady! A nejen za okny, ale také na talíři. Jarní vylepšení jídelníčku dokáže tělo nabít energií a celkově se budete cítit naprosto skvěle. Jenže jak správně na to, a jaké suroviny jsou do takového jídelníčku nejvíce vhodné? Nechte se inspirovat…
Změna skladby jídelníčku je s přicházejícím jarním počasím tou nejlepší cestou, jak tělo správně nastartovat a povzbudit. Kvalitními potravinami pak dokážete vykouzlit báječná jídla plná svěžesti a chutí. Především je vhodné zařadit zelené suroviny, které obsahují velké množství důležitých vitamínů – čerstvý špenát, medvědí česnek, kopřivy a bylinky. To, a další odborné tipy jsme si pro vás připravili s našimi experty!
„Po zimě plné nenaplněných předsevzetí zde máme jaro, kdy většina z nás zjišťuje, jak tristně na tom jsme. Přes zimu se nám nepovedlo snížit hmotnost, zlepšit své zdraví ani psychickou kondici…a plavková sezóna se neúprosně blíží. Ovšem pro většinu z nás nestačí pouze přeleštit okna, musíme začít od rekonstrukce základů – a tedy přenastavit v hlavě naše vnímání stravovaní i aktivního trávení volného času. Začít stavět nový dům, respektive v našem případě přepsat a začít tvořit náš nový příběh, což je ta zásadní změna, a s novou jarní energií na to ten vhodný čas,“ popisuje Petr Havlíček výživový specialista.
Den s Tefalem @pavlinalubojatzky
„Ještě předtím, než si dopřejeme s Martinem velkou snídani, čeká nás procházka s naším pejskem. Dny máme nabité, a tak už dávno víme, že zdravá a vyvážená strava nám pomáhá všechno zvládnout. S úsměvem. Často skáčeme od kuchařky k online kurzům a končíme sekáním trávy, ale každý takový den milujeme, dokud můžeme být všichni tři spolu“.
Jarní menu podle šéfkuchaře Ondry Slaniny
Filet z candáta v makové krustě s chřestem na másle a jemnou koprovou omáčkou
• 600 g filetu z candáta
• 100 g nemletého máku
• Sůl
• 60 g másla
• 400 g chřestu
• 80 ml bílého vína
• 1 ks cibule
• 1 snítka tymiánu
• Sůl
• Pepř
• 100 g žloutků
• 150 ml bílého vína
• Sůl
• 60 g másla
• Hrst kopru
• 1 lžíce cukru
• Šťáva z půlky citrónu
Na prkénko si položíme očištěný plátek candáta, nakrájíme si ho na tři díly. Každý nakrájený díl osolíme z obou stran a z jedné strany obalíme mákem. Poté si nahřejeme pánev Tefal Unlimited, jakmile je dobře rozehřátá, vložíme kousek másla, necháme roztéct, a poté osmažíme jednotlivé plátky candáta. V průběhu smažení doplňujeme dle potřeby máslo a rozpuštěným máslem poléváme jednotlivé plátky candáta. Jakmile jsou plátky candáta dobře usmažené, stáhneme je z plotny.
Na prkénko si připravíme chřest, nakrájíme na 3 díly. Vezmeme cibuli a nakrájíme ji na delší proužky. Do rozpálené pánve vložíme máslo, necháme rozpustit, přidáme cibuli, orestujeme a přidáme nakrájený chřest a zalejeme bílým vínem, dodáme tymián. Vše ještě osolíme, opepříme a podlijeme bílým vínem.
Pro koprovou omáčku si vezmeme snítka kopru, důkladně otrháme od stonku, a poté nasekáme najemno. V malém hrnci ohřejeme žloutky, které osolíme, opepříme, zakápneme pár kapkami citrónu, přidáme špetku cukru, podlijeme bílým vínem, dodáme kopr a vše společně ještě s máslem rozšleháme metličkou. Omáčka, candát i příloha z chřestu je hotová, můžeme servírovat.
Tipy a Triky
„Jak v chřestu, který je přírodní afrodiziakum probudit sladkost a krásnou plnou chuť? Poduste ho v trošce vody s máslem a bylinkami. Citron před krájením poválejte na prkénku je měkčí a dostanete z něj maximum šťávy.“
Jehněčí hřbet gratinovaný bylinkovou krustou, zeleninové pyré, petrželové brambůrky a jahodová omáčka
• 600 g jehněčího hřbetu
• Hrst směsi čerstvých bylinek
• 80 g másla
• Hrst strouhanky
• Sůl
• 20 ml olivového oleje
• 200 g cukety
• 200 g mrkve
• 200 g řapíkatého celeru
• 200 ml bílého vína
• Sůl
• Pepř
• 400 g vařených brambůrek grenaille
• 50 g másla
• Hrst plocholisté petrželky
• Sůl
• Pepř
• Jahody
• 50 g másla
• Demi-glace
Jehněčí hřbet si očistíme od kostí, šlach a rozložíme si na prkénko. Opepříme z obou stran, stejně tak posolíme. Zakápneme olivovým olejem z obou stran a olej do masa ještě jemně vmasírujeme. Rozehřejeme si pánev Tefal Unlimited a maso opečeme z obou stran, aby se lehce zatáhlo, poté si ho přendáme na plech a zapneme horkovzdušnou fritézu Tefal Easy Fry Oven & Grill, v režimu MASO pečeme zhruba 10 minut.
Na prkénku si nakrájíme mrkev, cuketu a řapíkatý celer na tenké proužky. Rozehřejeme si pánev Tefal Unlimited, kápneme do ní pár kapek oleje a přidáme všechnu nakrájenou zeleninu, orestujeme, opepříme, osolíme, zalejeme bílým vínem a necháme chvíli vařit. Průběžně zeleninu podléváme bílým vínem.
Na krustu si očistíme bylinky od stonků a nasekáme je, poté je vložíme do misky. Přidáme k nim máslo, strouhanku, sůl, pepř a propojíme lžící v pevnější hmotu. Podle potřeby přidáváme strouhanku. Hotovou krustu roztáhneme z jedné strany po orestovaném mase.
Stáhneme zeleninu z pánve, vložíme do mixéru Tefal InfinyForce Pro a rozmixujeme si pyré.
Dále si připravíme petrželku – obereme ji od stonku a najemno nakrájíme. Dáme rozehřát pánev Tefal Unlimited, vložíme do ní máslo a poté brambůrky grenaille, které posypeme petrželkou. Poté společně restujeme.
V malém kastrůlku si dáme vařit Demi-glace. Očistíme si jahody, nakrájíme na tenké proužky. Do Demi-Glace přidáme máslo, zamícháme a přidáme jahody. Vše smícháme.
Upečený plátek jehněčího hřbetu před servírování rozřízneme, abychom se ujistili, že je krásně narůžovělý a upečený. Servírovat můžeme drobné jehněčí kousky s brambůrkami grenialle na zeleninovém pyré zalité omáčkou z Demi-glace a jahod.
Lívancový koláč s jahodovo–vanilkovým krémem
• 300 ml mléka
• 200 g celozrnné mouky
• 2 ks vejce
• Sůl
• ¼ kostičky droždí
• 2 lžíce cukru
• Máslo
• 200 g jahod
• 300 g plnotučného tvarohu
• 2 ks vanilkového cukru
V kastrůlku dáme ohřívat mléko. Mezitím si rozpůlíme droždí, jednu část si dáme do mísy a rozmícháme metličkou s cukrem. Do rozmíchaného těstíčka přidáme dvě vejce, smícháme a přilijeme ohřáté mléko. Postupně vmícháváme mouku, až vytvoříme jemné těsto.
Poté si očistíme jahody, které nakrájíme na drobné kousky a smícháme s tvarohem a vanilkovým cukrem.
Dáme si rozehřát pánev, na kterou vložíme kousek másla a na rozpálenou pánev s rozpuštěným máslem vlijeme těsto na jeden velký lívanec, který smažíme dozlatova. Jakmile máme usmaženo, vyndáme a rozkrojíme ho na půl. Půlky dáme na sebe a vykrojíme čtyři kruhové výseče, abychom vytvořili čtyři dezerty. Dle chuti můžeme patra prolít třeba oblíbeným sirupem, a poté servírujeme na talíři lívancový dortík ozdobený tvarohem s jahodami.
TIPY TEFAL:
Inovativní novinka na trhu horkovzdušná fritéza – Tefal Easy Fry Oven & Grill FW501815 disponuje 9 chytrými funkcemi skrytými v jediném pomocníkovi nahradíte jím mikrovlnou troubu, gril, fritézu, troubu na pečení, sušičku potravin, pánve a mnoho dalších přístrojů. Díky 8 přednastaveným automatickým programům bude příprava lahodných jídel hračka a umožní připravit širokou škálu pokrmů s využitím minima tuku. Je až o 30 % úspornější a rychlejší než klasická trouba, šetří čas, kalorie i špinavé nádobí. V domácnostech s menší pracovní plochou je velmi praktickým a designovým řešením, dokáže nahradit velké množství kuchyňských přístrojů a potěší vás i svým minimalistickým designem.
Nepřilnavý povrch pánví Tefal Unlimited G255 je až šestkrát odolnější vůči poškrábání. Když pánev dosáhne ideální teploty pro smažení, indikátor Thermo-Signal, známé červené kolečko, nově v designu přesýpacích hodin, změní barvu a hodiny zmizí. Tím značí, že pánev dosáhla dokonalé teploty pro smažení. Dno Thermo-Fusion se extrémně rychle ohřívá a tím zajišťuje rovnoměrné rozložení tepla k perfektnímu smažení. Díky nepřilnavému povrchu je vaření pohodlné a čištění velmi rychlé.
Francouzská rodinná firma Groupe SEB, na českém trhu známá díky značkám Tefal, Rowenta či Krups, se v rámci svého projektu zavazuje k Opravitelnosti výrobků po dobu 10 let – to platí již pro celých 95 % produkce společnosti.