Májové recepty bohaté na sezónní a lokální suroviny

S měsícem květnem je neodmyslitelně spojena láska. A také Svátek práce, Den vítězství připomínající konec 2. světové války nebo třeba Den matek. V tomto měsíci toho i dost dozrává. Pojďme to využít a zakomponujme do vaření či pečení např. chřest a rebarboru. Čekají na vás následující recepty: koblihy se zákysem, kedlubnové karbanátky se špenátem a sýrem, rebarborový koláč a pečený zelený chřest se slaninou, pórkem a bramborem. Aby vám chutnalo ještě více, vytipovali jsme po vás také několik místních farmářských specialit – s prestižním oceněním Regionální potravina, které pokrmům dodají jedinečnou chuť.

 

Koblihy se zákysem

Koblihy Regionalni potravina final1
Zkoušeli jste někdy koblihy na slaný způsob? Může to znít poněkud zvláštně, ale kynuté těsto je de facto chuťově neutrální. Proč ho tedy nedoplnit třeba příjemně pikantním křenovým dipem? Vraťme se ovšem k základu, tedy k nadýchaným koblihám. Zvolili jsme recept se zákysem. Naprosto nás totiž nadchnulSelský zákys od Pavlíny Páchové – FARMA POD LIPOU loňský vítěz ocenění Regionální potravina v Královehradeckém kraji. Vyrábí se z kravského mléka vlastní produkce přímo na farmě a chutná božsky smetanově. Až si ho nalijete do skleničky, budete mít nejspíš problém nechat 2 deci do těsta.
Počet porcí: 10 kusů
Doba přípravy: 90 minut

Ingredience:
200 g hladké mouky
3 g soli
15 g cukru
180 g Selského zákysu od Pavlíny Páchové – FARMA POD LIPOU
3 g sušeného droždí
10 g másla
250 g bílého jogurtu
50 g majonézy
20 g smetanového křenu

Postup:
1.    Ohřejeme zákys na 35 °C, přidáme droždí a špetku cukru. Necháme 15 minut odležet, aby se aktivovalo droždí. Poté smícháme kvásek s hladkou moukou a solí. Důkladně prohněteme a postupně přidáváme máslo nakrájené na kostičky. Dobře zpracujeme
a necháme kynout 45 minut.
2.    Poté těsto vyválíme a vykrojíme kolečka. Necháme opět kynout cca 10 minut a pak smažíme z obou stran asi 3 minuty.
3.    Koblihy můžeme podávat třeba s křenovým dipem, který si vyrobíme smícháním jogurtu, majonézy a smetanového křenu. Dochutíme solí a cukrem.

 

Kedlubnové karbanátky se špenátem a sýrem

Karbanatky Regionalni potravina final2
Toužíte si dát k obědu nebo k večeři něco lehkého a svěžího už jen na pohled? A aby vás příprava jídla ideálně nestála moc času? Pak by vás mohly nadchnout naše kedlubnové karbanátky se špenátem, kde nesmí samozřejmě chybět sýr. Jednoznačně doporučujeme lehce nažloutlý dlouho zrající tvrdý sýr Roztomilák z malé sýrárny z podhůří Jeseníků „Roztomilé sýry Při každém zakousnutí ucítíte v ústech mnoho drobných sýrových křupinek, které se rozplynou na jazyku a zanechají po sobě neodolatelnou chuť s lehkým nádechem oříšků. Tento jedinečný sýr si vloni v Olomouckém kraji vysloužil prestižní ocenění Regionální potravina.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *

Ingredience:
350 g kedlubny
150 g jáhel
50 g špenátu
2 vejce
80 g tvrdého sýra Roztomilák od PROFI MP STAVBY s. r. o.

sůl, pepř, tymián, sušený česnek

Postup:
1.    Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo, poté smícháme s nasekaným špenátem, vařenými jáhlami a vejcem. Nakonec přidáme sýr a dochutíme.
2.    Naplníme košíčky řidší směsí a pečeme 12 minut při 180 °C.

 

Rebarborový koláč

Rebarborovy kolac Regionalni potravina final1
Taky jste se zamilovali do lehce nakyslého rebarborového koláče? Pokud si ho chcete připravit z čerstvé rebarbory, máte na to čas zhruba do poloviny června. Pak její sezóna končí. Důležitou součástí moučníku je ovšem i těsto. Aby bylo dokonale vybalancované, přidali jsme do něj také trochu tvarohu. Pro jedinečnou chuť a konzistenci se přimlouváme za loňského vítěze Regionální potraviny v Plzeňském kraji – Tvaroh tučný od Václava Duba – Mlékárna Boubín. Vyrábějí ho ručně z plnotučného kravského mléka, díky čemuž je lákavě našlehaný a úžasně jemný. Proto se hodí nejen do těsta, ale i na krémy, pomazánky nebo jen tak.
Počet porcí: 8 porce
Doba přípravy: 120 minut
Náročnost: **

Ingredience:
400 g rebarbory
100 g cukru krupice

Těsto:
125 g másla
125 g cukr krupice
3 vejce
160 g hladké mouky
50 g Tvaroh tučný od Václava Duba – Mlékárna Boubín
20 ml mléka

Drobenka:
60 g cukru krupice
125 g mouky
95 g másla
60 g drcených mandlí
špetka soli

Postup:
1.    Nejprve odkrojíme oba konce rebarbory a pak ji dobře opláchneme. Poté rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2cm špalíky a posypeme 100 g cukru. Necháme 30 minut odstát.
2.    Při přípravě těsta nejprve utřeme máslo s cukrem a pak pomalu vmícháme vajíčka v pokojové teplotě. Přidáme mouku a nakonec tvaroh s mlékem. Vše dobře promícháme.
3.    Pro drobenku přesejeme mouku, přidáme povolené máslo a rukama dobře propracujeme. Pak přisypeme cukr, mandle a špetku soli. Dobře propracujeme.
4.    Vymažeme dortovou formu a dno vyložíme pečicím papírem. Poté nalijeme těsto
a dobře rozprostřeme. Pak přidáme rebarboru a nakonec zasypeme drobenkou. Formu zakryjeme alobalem.
5.    Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 1 hodinu a půl.
6.    Podáváme teplé s velkou lžící tvarohu.

 

Pečený zelený chřest se slaninou, pórkem a bramborem

Peceny chrest Regionalni potravina final2
Nejde si nevšimnout, že nastala chřestová sezóna, která potrvá zhruba do půlky června. Chřestové recepty se na nás valí proudem, proto jsme se rozhodli také jeden přidat. Jedná se zapečený pokrm, který je jednoduchý a mohl by chutnat i dětem. Aby vás pokrm nalákal už svou vůní, přidali jsme do něj vepřový bok. Vybrali jsme jeden z nejlepších, a to Bělčický bok 2020 Zemědělského družstva Bělčice. Nemusíte se bát, že je tučný. K výrobě se totiž pečlivě vybírají libové části vepřového boku z vlastního chovu prasat plemene Petrain. Bělčický bok si za své kvality vloni vysloužil ocenění Regionální potravina v Jihočeském kraji.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *

Ingredience:
1 svazek zeleného chřestu
300 g menších brambor
1 pórek
100 g Bělčický bok 2020 Zemědělského družstva Bělčice
250 ml smetany 33 %
80 g šalotky
2 vejce
čerstvý tymián, sůl, pepř

Postup:
1.    Brambory povaříme v celku v osolené vodě cca 15minut do poloměkka.
2.    Mezitím očistíme chřest a uřízneme zdřevnatělé konce. Pórek nakrájíme a dobře propláchneme. Šalotku nakrájíme na měsíčky. Uvařené brambory nakrájíme na kolečka. Všechnu zeleninu smícháme a dáme na zapékací misku.
3.    Ve smetaně rozšleháme vejce, sůl, pepř a tymián a nalejeme do pekáče. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut.
4.    Slaninu si nakrájíme na tenké plátky a orestujeme na pánvi. Vypečeným tukem můžeme polít chřest a slaninou ozdobíme hotový pokrm.

 

O značce Regionální potravina
Již dvanáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 400 výrobků od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz

 

 

23. říjen 2021
Dnes má svátek Teodor

Počasí


jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek