VYZKOUŠEJTE ZDRAVĚJŠÍ A CHUTNĚJŠÍ VÁNOČNÍ DOBROTY S PROBIO

Vánoční svátky vnímá většina z nás jako ty nejkrásnější z celého roku. Jistě je to i díky přípravě svátečních receptů - voňavého cukroví a dalších oblíbených pokrmů. Letos si více než kdy jindy uvědomujeme, jak důležité je být s našimi blízkými, občas se v každodenním shonu zastavit a přemýšlet o skutečně důležitých věcech. Následující čas přímo vybízí také k vyzkoušení něčeho nového – třeba v kuchyni. Několik tipů na možná netradiční, ale o to chutnější a zdravější sladké vánoční recepty přináší Bára Hernychová, expertka na přirozenou stravu společnosti PROBIO.


„Skloubit dohromady klasické vánoční recepty a přirozený životní styl není zase až tak složité. Nevzdávejte se svých oblíbených jídel ani slavnostního cukroví a nebojte se nijak zásadních změn, protože i malé obměny dokáží velké věci,“ říká Bára Hernychová. Přesvědčte se sami s těmito skvělými sladkými recepty!

Tipy na zdravější Vánoce

Bezlepkové linecké cukroví

 cukrovi20

Typ receptu: bezlepkový, vegetariánský
Náročnost receptu: snadný
Čas přípravy: 90 minut
Množství: 1 porce

Ingredience:
200 g bezlepkové směsi na pečení PROBIO
50 g moučkového cukru PROBIO
100 g másla
1 vejce
1 ks citronové kůry
špetka soli
1 jahodový džem

Postup:
Do mísy prosejte bezlepkovou směs a moučkový cukr. Přidejte máslo, vejce, sůl a citrónovou kůru. Vše promíchejte a zpracujte v hladké těsto. To dejte do lednice minimálně na 1 hodinu (nejlépe na 8 hodin) odpočinout.
Těsto znovu propracujte, vyválejte tenký plát a z něj vykrájejte tvary dle libosti. Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 160 °C 7-8 minut. Vychladlé cukroví slepte jahodovým džemem a posypte moučkovým cukrem.
Co k tomu potřebujete:
Směs bezlepková na pečení PROBIO
Milujete voňavé cukroví, křupavý chléb, kořeněné perníčky, vláčné palačinky či šťavnatou bublaninu? My také. S naší bezlepkovou směsí připravíte všechny tyto dobroty v biokvalitě a bez lepku. Směs jsme pro vás namíchali z čerstvě umletých bio mouk z našeho bezlepkového mlýna – pohankové, čirokové, kukuřičné a rýžové. Směs můžete použít prakticky na cokoliv i na zahušťování omáček.
https://www.probio.cz/bezlepkova-smes-na-peceni-probio-bio-500-g


Bezlepkové vanilkové rohlíčky

cikrovi22

Typ receptu: bezlepkový, vegetariánský
Náročnost receptu: snadný
Čas přípravy: 90 minut
Množství: 1 porce

Ingredience:
150 g bezlepkové směsi na pečení PROBIO
150 g moučkového cukru PROBIO
100 g celých mandlí PROBIO
1 vanilkový cukr
125 g másla
1 vejce
špetka soli

Postup:
Do mísy prosejte bezlepkovou směs a mletý cukr, přidejte vanilkový cukr, nasekané mandle a sůl. Důkladně promíchejte. Přidejte máslo, vejce a vypracujte v hladké těsto. To dejte do lednice minimálně na 1 hodinu (nejlépe na 8 hodin) odpočinout.
Těsto znovu propracujte, vytvořte váleček o průměru cca 1,5 cm a nakrájejte na stejně velké cca 1 cm široké kousky. Z těchto kousků vyválejte rohlíčky, ty položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 160 °C 8-10 minut. Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru.

 

Bezlepkové perníčky

 cukrovi23

Typ receptu: bezlepkový, vegetariánský
Náročnost receptu: snadný
Čas přípravy: 90 minut
Množství: 2 porce

Ingredience:
500 g bezlepkové směsi na pečení PROBIO
180 g moučkového cukru PROBIO
1 kypřicí prášek do perníku
1 lžička perníkového koření  (40 g)
2 lžíce kakaa PROBIO
70 g másla
3 vejce
80 g medu
špetka soli
Postup:
Do mísy prosejte bezlepkovou směs, moučkový cukr a kakao. Přidejte prášek do perníku, perníkové koření a sůl. Důkladně promíchejte. Přidejte máslo, 2 vejce, med a vypracujte v hladké těsto. To dejte do lednice na 1 hodinu odpočinout. Těsto znovu propracujte, vyválejte plát výšky 2-5 mm a vykrájejte perníčky libovolných tvarů. Perníčky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 170 °C 7-8 minut.


Žitné perníčky

 cukrovi24

Typ receptu: vegetariánský
Náročnost receptu: snadný
Čas přípravy: 60 minut
Množství: 1 porce

Ingredience:
500 g žitné chlebové mouky PROBIO
180 g moučkového cukru PROBIO
1 kypřicí prášek do perníku
1 lžička perníkového koření (40 g)
špetka soli
2 lžíce kakaa BPROBIO
80 g medu
70 g másla
2 vejce

Postup:
V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, kakao, kypřící prášek do perníku, perníkové koření a sůl. Do směsi přidejte máslo, vejce a med. Vše vypracujte v hladké nelepící se těsto. Poté dejte těsto do lednice na 1 hodinu odpočinout. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku 5 mm a vykrájejte různé tvary. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca 8 minut.
Co k tomu potřebujete:
Mouka žitná chlebová PROBIO

Chlebová mouka osahuje část obalu zrna a klíčku. Na chlebové mouky vybíráme zrna s nejlepší pekařskou kvalitou. Při mletí zachováváme část obalu zrna a klíčku, a proto obsahují  PROBIO chlebové mouky více vlákniny a cenných živin než mouky bílé. Proto také zasytí na delší dobu. Chlebová mouka je vhodná nejen na chleba, ale i na zdravější sladké i slané pečení. Hodí se i na housky, krekry, perníčky, pizzy apod.
https://www.probio.cz/mouka-zitna-chlebova-1-kg-bio-probio

 

Vánoční skořicový věnec z červené pšenice

 cukrovi25
Typ receptu: vegetariánský
Náročnost receptu: obtížný
Čas přípravy: 90 minut
Množství: 1 porce

Ingredience:
120 ml mléka
15 g droždí
6 lžic přírodního třtinového cukru PROBIO
150 g mouky z červené pšenice (celozrnná jemně mletá) PROBIO
150 g mouky pšeničné bílé hladké PROBIO
špetka jemné mořské soli
80 g másla
1 žloutek
3 lžičky mleté skořice

Postup:
Z vlažného mléka, kvasnic a cukru připravte kvásek. Po vzejití kvásku přidejte ostatní suroviny určené na těsto. Zpracujte těsto a nechte ho kynout na teplém místě cca 60 minut. Na náplň si v misce smíchejte rozpuštěné máslo, cukr a skořici. Vykynuté těsto opět propracujte a vyválejte v co nejtenčí plát ve tvaru čtverce. Ten potřete po celé ploše náplní a zarolujte. Srolované těsto z vrchu podélně rozřízněte tak, že z jedné strany začnete 5 cm od konce a doříznete až na druhý konec. Takto vám vzniknout dva prameny, které jsou na jednom konci k sobě spojené. Prameny spleťte (přeložte přes sebe) tak, aby byl řez na vnější straně. Vzniklý cop stočte do kruhu a přitlačením spojte oba konce k sobě. Hotový věnec přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 180 °C do zezlátnutí, cca 25 minut.
Těsto:
120 ml mléka
15 g čerstvého droždí
1 lžíce cukru třtinového přírodního PROBIO
150 g mouky z červené pšenice (celozrnné jemně mleté) BIO PROBIO
150 g mouky pšeničné bílé hladké PROBIO
špetka jemné mořské soli
30 g másla
1 žloutek

Náplň:
5 lžic cukru třtinového přírodního PROBIO
3 lžičky skořice mleté
50 g másla
Co budete potřebovat:
Mouka z červené pšenice celozrnná jemně mletá PROBIO

Červená pšenice je jeden z původních druhů obilovin. Její červená, až nahnědlá barva je způsobena přirozeným obsahem flavonoidů (katechinu a taninu) a antokyanů. Antokyan je přírodní barvivo, významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidské zdraví. Červená pšenice má vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Mouka z červené pšenice  se hodí na pečení chleba, výrobu těstovin, pečení sušenek, placek apod. Pro přípravu tradičního kynutého pečiva se doporučuje kombinace s běžnou pšeničnou moukou. Obiloviny zpracováváme u nás v PROBIO od zrna až po finální výrobek (mouky, krupice, kroupy apod.). Naše technologie nám umožňuje odebírat zrno téměř "přímo z pole" a zpracovat od samého počátku - čištění, sušení, mletí, balení. Suší se šetrně teplým vzduchem, a proto si konečný produkt zachová své živiny.
https://www.probio.cz/mouka-z-cervene-psenice-celozrnna-jemne-mleta-450g-probio

Mouka pšeničná hladká PROBIO
Bílá biomouka na sváteční pečení je vhodná k přípravě koláčů, vánoček, mazanců, vánočního pečiva či k zahušťování polévek a omáček.
https://www.probio.cz/mouka-psenicna-hladka-1-kg-bio-probio


Vánočka ze špaldové mouky

 cukrovi26

Typ receptu: vegetariánský
Náročnost receptu: středně obtížný
Čas přípravy: 180 minut
Množství: 1 porce

Ingredience:
300 g mouky špaldové celozrnné jemně mleté PROBIO
100 g cukru třtinového přírodního PROBIO
60 g rozinek PROBIO
mandle celé PROBIO
250 ml mléka
muškátový oříšek mletý
sůl
120 g másla
3 žloutky
40 g droždí
citronová kůra
50 g vlašských ořechů
Postup:
Do 3 lžic vlažného mléka či obilného nápoje rozmíchejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Zbytek mouky smíchejte s cukrem, přidejte rozšlehané žloutky se špetkou soli, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, citronovou kůru, kvásek a rozpuštěné máslo. Vypracujte tuhé těsto. Při hnětení těsta dle potřeby přidejte mléko či obilný nápoj. Těsto přikryjte a nechte alespoň 2 hodiny kynout. Do vykynutého těsta zapracujte opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Poté rozdělte těsto na 9 kusů, ty vyválejte do pramenů a spleťte vánočku. Vánočku nechte půl hodiny kynout na plechu. Před vložením do trouby vánočku potřete rozšlehanými bílky a posypte nakrájenými mandlemi. Prvních 10 minut pečte na 200 °C, poté snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších  25-35 minut.

Co budete potřebovat:
Mouka špaldová celozrnná jemně mletá PROBIO
Celozrnná mouka je plnohodnotná mouka z celých zrn. Má přirozeně tmavší barvu a obsahuje vlákninu a další cenné živiny, které se nachází v obalu a v klíčku zrna. Celozrnná špaldová mouka je vhodná na koláče, buchty, perníky, chléb, quiche, pizzy…
Náš tip:  Začínáte-li s celozrnnými moukami,  můžete zkusit ve svém oblíbeném receptu nahradit 1/3 bílé mouky moukou špaldovou nebo pšeničnou celozrnnou a pak postupně zvyšovat poměr. Celozrnné mouky obohatí jídlo důležitými živinami, vlákninou a déle vás zasytí. Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin. Má podobné složení jako klasická pšenice, ale ve porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná. PROBIO je na zpracování špaldy skutečný specialista. Jejímu pěstování a šetrnému zpracování se věnuje už od počátků v roce 1992. Mouky pocházející z ekopolí jsou vždy čerstvé, protože se nemelou do zásoby, jako je tomu u jiných výrobků.
https://www.probio.cz/mouka-spaldova-celozrnna-jemne-mleta-1-kg-bio-probio

 

www.probio.cz


FCB: @probio.eu
IG: @probio.cz

___________________________________________________________________
Společnost PROBIO
PROBIO je nejstarší a největší výrobce biopotravin v České republice se zkušenostmi od roku 1992. Původně malá firma založená dvojicí přátel Ing. Martinem Hutařem a Ing. Karlem Matějem se rozrostla na více než 120 lidí. Společnost sídlí ve Starém Městě pod Králickým Sněžníkem. Jejím cílem je podpora a rozvoj ekologického zemědělství, stejně jako snaha o zdraví lidí a zachování zdravé planety, k čemuž svou činností přispívá.
PROBIO se zabývá zpracováním a výrobou biopotravin, velkoobchodním prodejem, celorepublikovou distribucí bioproduktů, zahraničním obchodem s biopotravinami, eko drogerií, bio kosmetikou a obchodem s certifikovanými bio osivy.
Společnost PROBIO hospodaří na vlastní ekologické farmě na jižní Moravě ve Velkých Hostěrádkách a disponuje 3 bio mlýny, balírnami a sklady. V sortimentu najdete přes 1 500 položek v biokvalitě - od obilovin, luštěnin, mouk, mlýnských produktů či olejů přes pochutiny, jako jsou sušenky, až po rychlé směsi, čokolády, vína či kávu. V portfoliu je i přes 400 bezlepkových produktů.
V bio mlýnech se denně mele čerstvá bio mouka - špaldová celozrnná, žitná chlebová či pohanková. Na stoly domácností se díky PROBIO začínají vracet také tradiční plodiny i biopotraviny, z nichž některé lze vnímat jako superfood. Patří k nim mj. špalda, pohanka, jednozrnka, dvouzrnka, žito, oves, ječmen, červená pšenice nebo čirok.

23. říjen 2021
Dnes má svátek Teodor

Počasí


jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek