Pečeme, vaříme, restujeme… s jablky

Pečeme, vaříme, restujeme… s jablky

 

Jablka mají jednu velkou výhodu – jsou vždycky k dostání. Určitě je vám všem povědomá situace, kdy se znenadání nahlásí hosté a vy ještě narychlo pečete tolik oblíbený jablečný štrúdl. Jenže s jablky se toho dá v kuchyni vykouzlit mnohem víc. Aby byly pokrmy co nejchutnější
a nejzdravější, vyplatí se je připravovat z kvalitních surovin. Ty poznáte mj. podle toho, že jejich obaly zdobí značky kvality, např. Klasa, „biozebra“, Regionální potravina apod. Pokud toužíte vyzkoušet originální recepty provoněné jablky, není nic jednoduššího. Dobrou chuť!


DOMÁCÍ JABLEČNÁ PŘESNÍDÁVKA

Akademiekvality.cz Presnidavka
Vzpomínáte s láskou a nostalgií na chvíle, kdy maminka nebo babička zašla do spíže a donesla ke svačině domácí jablečnou přesnídávku? Vyzkoušejte tento jednoduchý, ale neuvěřitelně voňavý recept a potěšte své blízké dobrotou plnou vitaminů.   

 

Ingredience (na 6 skleniček):
•    2,5 kg jablek
•    ½ sáčku vanilkového pudinku
•    podle chuti: cukr, skořice

Postup:
1.    Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na malé kostičky.
2.    Nasypte je do hrnce a podlijte asi 2 cm vody.
3.    Přiklopte a na mírném stupni duste, dokud jablka nezměknou.
4.    Hotová jablka rozmixujte mixérem a podle vlastní chuti můžete přidat cukr a špetku skořice.
5.    Do rozmixované směsi vmíchejte pudink, postavte zpět na sporák a vařte do zhoustnutí.
6.    Přesnídávkou plňte vyvařené sklenice, uzavřete je a nechte chladnout dnem vzhůru.

TIP: Pokud připravujete přesnídávku pro malé děti, nemusíte přidávat pudink, skořici ani cukr. Stačí svařit a rozmixovat očištěná jablka, která jsou už sama o sobě pro děti chutná.

 

KUŘE PEČENÉ NA JABLKÁCH

Akademiekvality.cz Kure
Rozmanitá paleta chutí, které se postupně rozvíjejí – zpestřete si nedělní oběd pečených kuřetem na jablkách. Trocha exotiky z typicky českých surovin. Aby vám co nejvíce chutnalo, preferujte výrobky se značkami kvality (Klasa, „biozebra“ apod.). Tedy v případě, že nemáte jablka ze zahrádky a domácí kuřátko.

 

Ingredience:
•    4 kuřecí stehna
•    3 jablka
•    1 cibule
•    50 g špeku
•    20 g másla
•    olej
•    150–200 ml smetany ke šlehání
•    uzená paprika
•    sůl, pepř

Postup:
1.    Jablka oloupejte a zbavte jadřinců. Nakrájejte je na měsíčky.
2.    Kuřecí stehna omyjte, osušte a ochuťte solí, pepřem a uzenou paprikou.
3.    V pánvi, kterou je možné vložit i do trouby, ze všech stran prudce zatáhněte stehna na troše rozpáleného oleje.
4.    Kuřata z pánve vyjměte, na dno naskládejte nadrobno nakrájený špek, cibuli a plátky jablek.
5.    Vše podlijte smetanou (asi do výšky 1 cm) a navrch naskládejte kuřata. Přidejte 50 ml vody
a na stehna poklaďte kousky másla.
6.    Pečte na 180°C asi 30 minut, nebo dokud stehna nebudou hotová.

 

DOMÁCÍ PAŠTIKA S JABLKY

Akademiekvality.cz Pastika
A paštiku máte domácí? Až se vás hosté zeptají, můžete hrdě odpovědět, že ano. U paštiky se oceňuje nejen její jemnost, ale
i komplexnost chutí. Že jste ještě tuhle delikatesu nikdy nezkoušeli připravit? Všechno je jednou poprvé. Můžete se inspirovat tímto osvědčeným receptem z webu akademiekvality.cz.

 

Ingredience:
•    500 g kuřecích jater
•    200 ml bílého vína
•    100 ml smetany
•    250 g slaniny
•    1 jablko
•    ½ cibule
•    sůl, pepř
•    2 bobkové listy
•    hrst vlašských ořechů
•    máslo

Postup:
1.    Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Slaninu a cibuli nasekejte nadrobno.
2.    Játra očistěte a nakrájejte na kostičky.
3.    Na pánvi rozehřejte lžíci másla a osmahněte na něm slaninu s cibulí. Poté vmíchejte jablka
a ještě krátce restujte.
4.    Do pánve přidejte játra a vše společně osmažte. Poté směs podlijte vínem, přidejte bobkový list, osolte, opepřete a nechte vařit, dokud se víno nezredukuje a nevypaří se alkohol.
5.    Směs podlijte troškou vody a nechte ještě pár minut dusit pod pokličkou, aby játra dostatečně změkla.
6.    Vyjměte bobkový list a vše rozmixujte tyčovým mixerem. Vmíchejte smetanu a nahrubo nasekané ořechy,
7.    Paštiku nalijte do formy a její povrch zalijte rozpuštěným máslem.
8.    Uložte přes noc do lednice, kde nechte paštiku ztuhnout.

 

MANDLOVÝ KOLÁČ S JABLKY

mandlova kolac
Milujete lehké a osvěžující moučníky s tenoučkým korpusem, našlehaným tvarohovým krémem, na kterém nesmí chybět nějaké voňavé a příjemně nakyslé ovoce, třeba jablka? Máme pro vás ideální recept.

 

Ingredience na těsto:
•    160 g hladké mouky
•    1 vejce
•    60 g cukru krupice
•    110 g másla
•    1 sáček vanilkového cukru
•    špetka soli

Ingredience na náplň:
•    250 g polotučného tvarohu
•    1 smetana ke šlehání (31%)
•    1 vejce
•    2–4 lžíce cukru (dle chuti)
•    ½ pytlíku Creme Ole (pudink za studena od Dr. Oetker)
•    2 jablka
•    citronová šťáva

 

TIP: Jablka pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.

 

Postup:

1.    Smíchejte prosátou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Studené máslo nakrájejte na menší kostky a jako drobenku ho zapracujte s moukou a cukrem.
2.    Přidejte vejce a pořádně prohněťte, aby se směs spojila. Vytvořte z těsta hladkou placku, zabalte do fólie a dejte vychladnout do ledničky aspoň na 30 minut.
3.    Předehřejte si troubu na 180 °C a koláčovou formu vymažte máslem.
4.    Na lehce pomoučeném válu vyválejte z těsta slabší plát a opatrně ho přeneste do vymazané formy. Před pečením korpus několikrát propíchněte vidličkou.
5.    Pečte 15 minut, až těsto zezlátne. Vyndejte jej trouby a nechte vychladnout. Troubu zatím nevypínejte a pusťte se do náplně.
6.    Jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na tenčí měsíčky.
7.    Smíchejte tvaroh, smetanu, cukr a vejce. Vzniklou směs utřete do hladka. Pomalu přisypávejte Creme Ole a neustále míchejte metličkou, aby nevznikly hrudky.
8.    Směs rozetřete na připravený korpus a pokládejte měsíčky jablek.
9.    Připravený koláč pečte 20–25 minut na 180 °C.



O značce „Klasa“
Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti ji mohou spotřebitelé nalézt na obalech u více než tisíce produktů od přibližně dvou set českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách www.eklasa.cz

 

O značce „Regionální potravina“
Již osmým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou zatím vybírat z 520 oceněných produktů od 378 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz

 

O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“
Zelenobílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“ je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Jedná se sice o český předpis, ovšem tímto znakem nemusí být označeny jenom potraviny s původem v naší zemi. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje dopad na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat.

 

O značce „Ekologická produkce“
„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.

 

O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“
Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:
•    Zaručené tradiční speciality (ZTS)
•    Chráněné označením původu (CHOP)
•    Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

27. květen 2018
Dnes má svátek Valdemar

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist