Pochutnejte si na dobrotách plných jahod

Pochutnejte si na dobrotách plných jahod

www.akademiekvality.cz


Jahodová sezóna je v plném proudu. Přestože jsou čerstvé jahody naprosto dokonalé, můžeme si s nimi v kuchyni trochu pohrát. Jenom nezapomínejte, že ty nejlahodnější kousky si buď sami vypěstujete na zahrádce, nasbíráte na samosběru, nebo zakoupíte od tuzemských pěstitelů. Jednoduchým pomocníkem při jejich výběru jsou loga značek kvality Klasa či Regionální potravina. Jahody z dovozu mají bohužel kvůli dlouhému a nevhodnému skladování a předčasné sklizni horší kvalitu i chuť. Podrobnější informace, jak odlišit poctivé české jahody od zahraničních, najdete na www.akademiekvality.cz A neodolatelné recepty s tolik oblíbenými plody naleznete níže.


TVAROHOVÉ NOČKY S JAHODOVOU OMÁČKOU

TVAROHOVÉ NOČKY S JAHODOVOU OMÁČKOU 2

(4 porce)
Jaké jídlo zaručeně přiláká každého strávníka do kuchyně? Ano, tušíte správně – nočky s úžasně voňavou jahodovou omáčkou. Výsledkem dokonale vyvážené smetanově ovocné chuti bude největší kuchařova pocta – dokonale čisté talíře.
 
Ingredience na noky:
•    Kůra z jednoho citronu
•    500 g tučného tvarohu ve vaničce
•    300 g hrubé mouky (+ na podsypávání)
•    100 g hladké mouky
•    2 lžíce moučkového cukru
•    1 lžička vanilkového cukru
•    Špetka soli
•    4 vejce

Ingredience na omáčku:
•    600 g jahod
•    1 smetana (33%)
•    Pár lístků máty
•    Moučkový cukr podle chuti a sladkosti jahod

Postup:
•    Všechny ingredience na noky smíchejte v misce a vypracujte z nich lehce tuhé, ale pořád lepivé těsto.
•    Hojně si pomoučněte vál a dejte na něj 1/3 těsta. Z toho vytvarujte „hada“ a nakrájejte ho na stejné kousky.
•    Z každého kousku rukama vytvarujte kuličku. Stejným způsobem připravte kuličky i ze zbylého těsta.
•    Do hrnce dejte vařit dostatek vody a až bude pořádně vřít, přidejte 1/3 noků.
•    Až vyplavou na povrch, jsou hotové a děrovanou naběračkou je můžete vyndat.
•    Stejně pokračujte i s dalšími noky. (Nevařte všechny najednou, protože by se zdeformovaly.)
•    Než budou hotové noky, připravte omáčku rozmixováním jahod se smetanou, cukrem a mátou.
•    Do hlubokého talíře dejte omáčku, do ní vložte noky a vše ozdobte čerstvou mátou.

TIP: K podávání se hodí také zakysaná smetana nebo bílý jogurt.


DOMÁCÍ JAHODOVÉ NANUKY

DOMÁCÍ JAHODOVÉ NANUKY 2 2
Není nad to zapojit si vlastní fantazii a vytvořit si nanuky podle svého gusta. Pokud váháte, zda tuto zmrzlou pochoutku zvládnete dobře ochutit, inspirujte se následujícím osvěžujícím receptem.

 

Ingredience:
•    100 g jahod
•    350 g bílého jogurtu
•    Lžička citronové kůry
•    2 lžíce medu
Postup:
1.    Jahody rozmixujte spolu s medem dohladka.
2.    Do jahodové směsi vmíchejte bílý jogurt a citronovou kůru.
3.    Vše nalijte do formiček na nanuky a ty umístěte do mrazáku. Nechte přes noc zmrazit.

TIP: Nanuky můžete před podáváním ozdobit rozpuštěnou čokoládou.


SALÁT S KOZÍM SÝREM A JAHODAMI

SALÁT S KOZÍM SÝREM A JAHODAMI 2
Jahody se skvěle hodí i do slaných salátů. Díky jejich kombinaci s baby špenátem, ořechy a kozím sýrem se budou vaše chuťové pohárky cítit jako v sedmém nebi.

 

Ingredience na 2 porce:
•    120 g baby špenátu
•    100 g čekanky
•    100 g polníčku
•    120 g jahod
•    15 g vlašských ořechů
•    100 g čerstvého kozího sýra
•    6 lžic olivového oleje
•    1 lžíce octu balsamico
•    1 lžíce pomerančové šťávy
•    1 lžička hrubozrnné hořčice

Postup:
1.    Do mísy vložte špenát, čekanku a polníček.
2.    Jahody omyjte a nakrájejte na plátky. Přidejte je do mísy.
3.    Dobře vyšlehejte olej, balsamico, pomerančovou šťávu a hořčici.
4.    Zálivku opatrně promíchejte se vším, co jste připravili do mísy. Část zálivky si ale ještě nechte stranou.
5.    Salát rozdělte do dvou misek, ve kterých ho budete podávat. Na vrch nadrolte čerstvý kozí sýr, vše ozdobte hrubě posekanými ořechy a ještě pokapejte zbytkem zálivky.


GRILOVANÉ JAHODOVÉ ŠPÍZY S DIPEM Z TVAROHU

GRILOVANÉ JAHODOVÉ ŠPÍZY S DIPEM Z TVAROHU 2
Už jste někdy dělali jahodovou „grilovačku“? Že ne? Zkuste a určitě nebudete litovat. Pochutnáte si nejen vy, ale i nejmladší členové rodiny.

 

Ingredience na dip:
•    250 g polotučného tvarohu ve vaničce
•    1 lžička pomerančové kůry
•    1 lžička nadrobno nasekané máty
•    1 lžička medu (nebo podle chuti)

Ingredience na špízy:
•    500 g jahod
•    Olivový olej
•    Špejle
•    Šťáva z 1/2 pomeranče.

Postup:
1.    Do misky vložte tvaroh, jemně nastrouhanou pomerančovou kůru, posekanou mátu a med. Dobře promíchejte a nechte vychladit.
2.    Špejle si nechte nasáknout vodou, jahody omyjte, zbavte stopek a napíchejte na špejle.
3.    Celé špízy pomocí mašlovačky potřete tenkou vrstvou oleje.
4.    Špízy položte na rozehřátý gril a za občasného otáčení grilujte asi 5 minut (dle velikosti jahod).
5.    Hotové špízy pokapejte pomerančovou šťávou a podávejte s tvarohovým dipem.



O značce „Klasa“
Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti ji mohou spotřebitelé nalézt na obalech u více než tisíce produktů od přibližně dvou set českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách www.eklasa.cz


O značce „Regionální potravina“
Již osmým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou zatím vybírat z více než 400 oceněných produktů. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz


O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“
Zelenobílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“ je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Jedná se sice o český předpis, ovšem tímto znakem nemusí být označeny jenom potraviny s původem v naší zemi. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje dopad na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat.


O značce „Ekologická produkce“
„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.


O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“
Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:
•    Zaručené tradiční speciality (ZTS)
•    Chráněné označením původu (CHOP)
•    Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

 

 

 

Zdroj, foto:  www.akademiekvality.cz

 

 

22. červenec 2018
Dnes má svátek Magdaléna

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek