Co s vejci? Máme pro vás inspirující recepty

Co s vejci? Máme pro vás inspirující recepty

www.akademiekvality.cz


Kdy jindy se hodí nápadité recepty s vejci než o Velikonocích, kdy nám skoro lezou ušima? Nicméně bychom na ně neměli zapomínat ani v průběhu roku. Obsahují totiž kvalitní bílkoviny, téměř všechny vitamíny, mnoho minerálů a také tolik prospěšné antioxidanty. S výběrem vajec vám pomohou značky kvality potravin - např. Klasa, „biozebra“ apod. – které zaručují jejich kvalitu. Co tedy s vejci můžete připravit za dobroty? Inspirujte se lahodnými, výživnými, jednoduchými a cenově dostupnými recepty. Další zajímavé informace najdete na www.akademiekvality.cz

 

Akademiekvality.cz FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM
FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM

INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE:
•    1 vejce
•    3 lžíce octa

INGREDIENCE NA SALÁT:
•    250 g menších brambor
•    ½ červené cibule
•    hrst polníčku
•    hrst čerstvého špenátu
•    40 g slaniny
•    snítka kopru
•    sůl, pepř

INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:
•    6 lžic olivového oleje
•    1 lžička hrubozrnné hořčice
•    1 lžička medu
•    1 lžíce citronové šťávy
•    sůl, pepř
•    lžíce nasekaného kopru

POSTUP:
1.    Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.
2.    Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.
3.    Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.
4.    Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.
5.    Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.
6.    Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.
7.    Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.
8.    Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.
9.    Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější.
10.    Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout.
11.    Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.
12.    Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.

 

Akademiekvality.cz ZAPEČENÁ OMELETA SE SÝREM A ZELENINOU

ZAPEČENÁ OMELETA SE SÝREM A ZELENINOU

INGREDIENCE:
•    2 menší brambory
•    6 vajec
•    6 cherry rajčátek
•    ½ jarní cibulky
•    20 g slaniny
•    4 plátky sýra
•    hrst baby špenátu
•    sůl, pepř

POSTUP:
1.    Brambory oloupejte a uvařte, poté je nakrájejte na plátky.
2.    V pánvi (zvolte takovou, kterou můžete vložit i do trouby) orestujte slaninu a krátce nechte opéct i plátky brambor.
3.    Vejce prošlehejte s kolečky jarní cibulky, nadrobno nakrájeným sýrem, špenátem, solí a pepřem.
4.    Vlijte vejce do pánve a poklaďte do nich na poloviny nakrájená rajčátka (řezem nahoru).
5.    Nechte pár minut opékat a potom pánev vložte do horní části trouby předehřáté na 180 °C.
6.    Omeleta je hotová, když je pevná na povrchu a lehce zlatavá.

TIP: podávat můžete se salátkem

 

Akademiekvality.cz DOMÁCÍ ŽLOUTKOVÝ PUDINK 1
DOMÁCÍ ŽLOUTKOVÝ PUDINK

INGREDIENCE:
•    600 ml 30% smetany
•    5 žloutků
•    1 lžíce škrobu
•    1 vanilkový lusk
•    3 lžíce cukru
•    borůvky, maliny nebo jiné oblíbené ovoce

POSTUP:
1.    500 ml smetany nalijte do hrnce
a promíchejte s cukrem.
2.    Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábněte jeho obsah.
3.    Vanilková semínka vložte do hrnce a přidejte i celý lusk.
4.    Za občasného míchání přiveďte téměř k varu a poté odstavte. Vyjměte celý lusk.
5.    Zbylou smetanu vyšlehejte se žloutky a škrobem.
6.    Žloutkovou smetanu postupně zašlehejte do horké směsi v kastrůlku.
7.    Kastrůlek vraťte na sporák a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí.
8.    Hotový pudink přelijte do misky, ve které ho budete servírovat, a nechte vychladit.
9.    Ozdobte svým oblíbeným ovocem.

 

Akademiekvality.cz LAHODNÁ VAJEČNÁ POMAZÁNKA 1

VAJEČNÁ POMAZÁNKA

INGREDIENCE:
•    9 vajec
•    250 g pomazánkového másla
•    4 lžíce majonézy
•    1 jarní cibulka
•    sůl, pepř

POSTUP:
1.    Vejce uvařte natvrdo a nechte zcela vychladnout.
2.    Vychladlá vejce oloupejte a z poloviny oddělte žloutky.
3.    Žloutky vyšlehejte elektrickým šlehačem s majonézou a pomazánkovým máslem.
4.    Zbylá vejce nakrájejte nadrobno a zamíchejte do vyšlehané směsi.
5.    Na závěr vmíchejte nadrobno nasekanou jarní cibulku, osolte a opepřete podle chuti.
6.    Podávejte na čerstvém chlebu, například s ředkvičkami.

Více receptů či zajímavých článků najdete na www.akademiekvality.cz

 



O značce „Klasa“
Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech více než tisíc produktů od přibližně dvou set českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.

O značce „Regionální potravina“
Již sedmým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou zatím vybírat z více než 400 oceněných produktů. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje.

O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“
Zeleno-bílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“, je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Jedná se sice o český předpis, ovšem tímto znakem nemusí být označeny jenom potraviny s původem v naší zemi.
Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat.

O značce „Ekologická produkce“
„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.

O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“
Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:
•    Zaručené tradiční speciality (ZTS)
•    Chráněné označením původu (CHOP)
•    Chráněné zeměpisné označení (CHZO)



 

Zdroj, foto: www.akademiekvality.cz

 

17. prosinec 2018
Dnes má svátek Daniel

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek