Svěží letní menu nejen z mléčných výrobků

Svěží letní menu nejen z mléčných výrobků

www.bileplus.eu

Bílé plus Ryba s mušlemi a omáčkou ze zakysané smetany 1
Téměř každý dobrý kuchař vám poví, že je sice možné vařit bez mléka a mléčných výrobků, ale není to zkrátka ono. Do této skupiny odborníků přes mlsné jazýčky patří i Michal Nikodem, majitel pražského kulinárního studia Ola Kala.
„Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte. Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a i v dezertech. Nejraději mám máslo, smetanu, hustou zakysanou smetanu, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry.“
Díky své zálibě v produktech z mléka se zapojil oblíbený šéfkuchař do projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus a vytvořil na léto originální svěží menu, na kterém si každý pochutná. Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete na www.bileplus.eu

Ryba s mušlemi a omáčkou ze zakysané smetany
Potřebujete:
1 rybí filé (200 g) – treska obecná
sůl
pepř

Postup:
Rybu osolíme, opepříme a uvaříme v napařovacím hrnci.

Mušle:
Potřebujete:
8 mušlí slávky jedlé
25 g másla
1 šalotka
kousek pórku
snítka tymiánu
1 bobkový list
kousek řapíku
petrželovou nať

Postup:
Na 25 g másla osmažíme najemno nakrájenou šalotku. Přidáme bobkový list svázaný s pórkem, tymiánem, řapíkem a petrželovou natí a očištěné slávky. Vaříme na prudkém ohni - asi 5 minut - pod poklicí, dokud se všechny slávky neotevřou. Pak je vybereme a masíčko vyloupeme. Vývar přecedíme a použijeme na přípravu omáčky.

Omáčka:
Potřebujete:
1 lžíce husté zakysané smetany
2 lžíce šťávy ze slávek
šťávu z půlky citronu
1 žloutek
sůl
pepř

Postup:
Všechny ingredience dáme do misky a zahřejeme ve vodní lázni. Osolíme a opepříme. Prohřejeme, ale nevaříme.

Finální příprava pokrmu:
Přelijeme rybí filet, ozdobíme ho slávkami a sekanou petrželovou natí a podáváme s pečivem (můžeme přidat restovanou zeleninu, chřest, fazolky apod.)

 

Malinové souflé (nákyp)

Bílé plus Malinové souflé 3
Suroviny na cca 8 porcí (záleží na velikosti formiček)

Potřebujete:
150 ml mléka
100 ml smetany
4 žloutky (100 g)
50 g cukru
15 g mouky
10 g škrobu
rozmixovaný banán
šťáva a kůra z ½ citronu
4 bílky (120 g)
50 g cukru
maliny na ozdobení

Postup:
Smetanu s mlékem svaříme v rendlíku a přidáme do mísy k rozšlehané směsi ze:
4 žloutků (100 g)
50 g cukru
15 g mouky
10 g škrobu

Tekutinu vrátíme zpět do rendlíku a vaříme cca 5 minut. Necháme vychladit a smícháme s:
rozmixovaným banánem
šťávou a kůrou z ½ citronu

Krém můžeme hned zpracovat, nebo ho uložit až na 3 dny do lednice.

Poté ušleháme tuhý sníh ze:
4 bílků (120 g)
50 g cukru
Vmícháme ho ke žloutkovému krému.

Formičky nebo šálky vymažeme máslem, vysypeme krystalovým cukrem a dáme do lednice vychladit.
Poté plníme. Vyboucháme bubliny, horní okraj zarovnáme nožem a vkládáme do dobře vyhřáté trouby na 200 °C. Po uzavření trouby snižujeme teplotu na 190 °C – horkovzduch.
Pečeme cca 10 – 12 minut.
Servírujeme s malinami ihned po vytažení z trouby a POCUKRUJEME.

 

Káva Affogato

Bílé plus Káva Affogato
Potřebujete:
Vanilkovou zmrzlinu (cca 1 l)
150 g rozinek nebo brusinek
100 ml rumu
silné espresso (dle počtu osob)

Postup:
Vanilkovou zmrzlinu smícháme s rozinkami či brusinkami namočenými přes noc v rumu. Necháme ještě několik hodin v mrazáku. Poté zalijeme zmrzlinu horkou kávou a ihned podáváme. Doporučujeme do jedné porce servírovat 2 kopečky zmrzliny.

________________________________________
O projektu Bílé plus:
Účelem projektu Agrární komory ČR Bílé plus v letech 2014-2016, který navazuje na podobný projekt, realizovaný v období 2011-2013, je podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků v ČR a nově i SR. Projekt Bílé plus je podporován z prostředků Evropské unie a České republiky. Financování je rozděleno v poměru 50% EU, 30% ČR a 20% z vlastních prostředků AK ČR. Více informací na www.bileplus.eu

 

Zdroj, foto: apriori; www.bileplus.eu

 

26. září 2018
Dnes má svátek Andrea

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek