Raw pokrmy mistra Russella Jamese

Raw pokrmy mistra Russella Jamese

www.therawchef.com

Russell James patří v současnosti ke světová špičce kuchařů, kteří se věnují živé gastronomii. Tento britský šéfkuchař, podle deníku The Times nejlepší raw šéfkuchař na ostrovech, aktivně šíří osvětu syrové stravy, vede kurzy rawfood a má tisíce fanoušků po celém světě. Jeho vášní je ukazovat lidem, jak jednoduše lze připravit dech beroucí večeři nebo lahodné raw sendviče, které báječně chutnají a také prospívají zdraví. Odlehčené letní chleby ostatně budou také jeho hlavním tématem sobotní kuchařské přehlídky.
www.therawchef.com

RawFest 2016 mapa 2

 

Falafel & Hummus Wrap se středomořskou "pečenou" zeleninou

1
Ingredience na tortillu:
•     3 šálky oloupané cukety
•     3 lžíce olivového oleje
•     2 lžičky citronové šťávy
•     špetka kajenského pepře
•     1 lžička mletého koriandru
•     1/2 lžičky soli
•     1/2 šálku lněné mouky *
* Lněná semena rozetřete v kávovém mlýnku tak, aby vznikla jemná mouka.
Postup:
1.    Vložte všechny ingredience kromě lněné mouky do vysokorychlostního mixéru a mixujte do hladka.
2.    Přidejte lněnou mouku a směs znovu mixujte do hladka.
3.    Vzniklou směs nalijte rovnoměrně do tvaru kruhu na 2 pláty sušičky.
4.    Sušte po dobu 8 hodin při teplotě 42 °C, nebo do té doby, než budete schopni sloupnout tortilly z nepřilnavých plátů.
5.    Jakmile odstraníte pláty, vložte tortilly na 30-60 minut znovu do sušičky, dokud nebudou obě strany suché na dotek, ale zároveň stále ohybatelné.

Ingredience na falafel:
•     1 šálek dýňových semínek
•     2 lžíce čerstvého, jemně nasekaného kopru
•     1 lžička mletého koriandru
•     2 lžičky kmínu
•     8 půlek sušených rajčat, namočených po dobu 1-2 hodiny a poté nasekaných
•     3 lžíce čerstvého koriandru
•     1 stroužek česneku
•     2 šalotky
•     1/4 šálku oliv bez pecek
•     2 lžičky koření oregano
•     špetka kajenského pepře
•     špetka pepře
•     1/2 lžičky soli
•     1 lžíce citronové šťávy
Postup:
1.    Všechny ingredience řádně promíchejte pomocí kuchyňského robotu.
2.    Vytvarujte do tvaru kuliček (falafelu) a sušte na nepřilnavém
plátu sušičky při teplotě 42 °C po dobu 6-8 hodin.

Ingredience na hummus:
•    1/2 šálku makadamových ořechů
•     3 lžíce citronové šťávy
•     3 lžíce tahini
•    1/4 lžičky soli
•    1/4 šálku vody
Postup:
1.    Všechny ingredience rozmixujte ve vysokorychlostním mixéru do hladka.
Volitelná středomořská zelenina:
•    1/2 šálku nakrájené cukety
•    1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
•    1/2 středně velké červené cibule, nakrájené
•    1/2 šálku čerstvých rajčat, nakrájených na plátky
•    3 lžíce olivového oleje
•    1 lžíce citronové šťávy
•    1/4 lžičky soli
Postup:
1.    Všechny ingredience pár hodin marinujte, poté vložte do sušičky a sušte je při teplotě 42 °C po dobu 1-2 hodin, dokud vše nezměkne.
2.    Případně můžete vynechat sušení a použijte křupavou syrovou zeleninu.

 

Salsa Finta s mandlovou Polpettou

2

Ingredience na Salsu Finta (4 porce):
•    1 hrnek sušených rajčat
•    2 šálky čerstvých rajčat
•    1 měkká datle
•    1 stroužek česneku
•    1 lžíce citronové šťávy
•    3 lžíce olivového oleje
•    5 velkých lístků bazalky
•    1/4 šálku vody
Postup:
1.    Všechny ingredience rozmixujte ve vysokorychlostním mixéru.

Ingredience na mandlovou Polpettu:
•    1 šálek namočených mandlí
•    2 polévkové lžíce kvasnic/ droždí
•    1/2 lžičky soli
•    2 lžičky citronové šťávy
•    1/4 šálku Salsa Finty (viz. výše)
•    3 lžíce čerstvé nasekané petrželky
•    1 lžíce italských bylinek
•    1/4 šálku cibule
Postup:
1.    Rozmixujte mandle v kuchyňském robotu nadrobno.
2.    Přidejte zbývající přísady a vše zopakujte, dokud ingredience důkladně nepromícháte.
3.    Formujte malé kuličky a sušte je při teplotě 42 ° C po dobu 6 hodin, nebo dokud nejsou z vnějšku lehce křupavé a uvnitř krásně měkké.
Ingredience na cuketové těstoviny:
•    2 střední cukety
•    1 lžička olivového oleje
•    špetka mořské soli

Postup:
1.    Nakrájejte podélně cuketu, položte plátky na sebe a nožem nakrájejte na podélné proužky ve stylu fettucine.
2.    Promíchejte proužky s olivovým olejem a solí. Vložte je do velké mísy a nechte během několika minut změknout.
3.    Na zpestření vezměte pár hrstek namíchaných salátů (skvělý je mix s mangoldem) a smíchejte je s proužky cukety.

Servírování:
1.    Na talíř naservírujte dle libosti Salsu Finta. Osobně si nechávám uprostřed talíře prostor na salát s cuketovými fettucine. Mandlovou Polpettu dávám až na samý závěr, navrch omáčky.

 

Exkluzivní moučník od Jídla lásky

Čokoládo-kokosové srdce

3

Ingredience na kokosovou krustu:
•    2 hrnky strouhaného kokosu
•    1/4 hrnku medu či agáve sirupu
•    1 lžíce citronové šťávy
•    2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
Postup:
1.    Připravte si dortovou formu ve tvaru srdce, dno vyložte potravinovou fólií.
2.    Všechny ingredience promixujte v kuchyňském robotu tak, aby vznikla lepkavá hmota.
3.    Vzniklou hmotu rozprostřete na fólii a lžící uhlaďte do rovnoměrné plochy.

Ingredience na čokoládový krém:
•    2 hrnky datlí
•    1/2 hrnku kokosového oleje
•    3 lžíce kakaového másla
•    1/2 hrnku kakaového prášku
•    1/2 avokáda
•    špetka vanilky
•    špetka soli

Postup:
1.    Datle nechte 1-2 hodiny namočené ve vlažné vodě. Kokosový olej i kakaové máslo rozpusťte v sušičce či ve vodní lázni.
2.    Do mixéru vložte všechny ingredience a mixujte do hladka. Pokud máte slabší mixér, datle pokrájejte na kousky. Vzniklý krém nalijte do formy na vrstvu kokosu. Dort dejte do lednice a přibližně za šest hodin bude dort ztuhlý.

 

Zdroj, foto: www.therawchef.com

26. září 2018
Dnes má svátek Andrea

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek