Francouzské cibulačka-cibulová polévka je jedním z nejstarších pokrmů

Francouzské cibulačka. Cibulová polévka je jedním z nejstarších pokrmů.

Cibulačka

Cibulová polévka je jedním z nejstarších pokrmů. Předpokládá se, že existuje už od doby, kdy se začala cíleně pěstovat cibule. Největšího rozmachu se cibulačka dočkala v antickém Řecku a Římě. Byla to velmi levná a nenáročná plodina, která posloužila jak hladové chudině, tak císařům. Předpokládá se, že svou nynější podobu získala až ve Francii na přelomu 17. a 18. století. Předtím se totiž nedělal žádný karamelizovaný cibulový základ, ale cibule se jen vařila. Karamelizace cibule je dnes hlavní nosný prvek chuti cibulačky.

Neexistuje žádný pevně stanovený a jediný správný recept. Všude se cibulačka připravuje trochu jinak. Zásadním předpokladem je ovšem vždy důsledná karamelizace cibule.

Francouzská cibulačka (recept z minikuchařky Kvalitního evropského výrobku)

Ingredience
7 lžic olivového oleje
2 stroužky česneku
900 g Všestarské cibule
2 lžíce hladké mouky
2,3 litru drůbežího vývaru
200 ml červeného vína
1,5 lžičky soli
černý pepř
16 krajíčků bagety
60 g nastrouhaného sýra typu ementál
petrželka na ozdobení

Smícháme 3 lžíce oleje s utřeným česnekem, zakryjeme a necháme stát. Zbytek oleje rozpálíme a dusíme na něm plátky Všestarské cibule dozlatova. Přidáme mouku, vývar, víno, sůl a pepř. Uvedeme do varu a pod pokličkou vaříme mírným varem 15 minut. Plátky bagety potřeme po obou stranách směsí česneku a oleje. Pečeme je 10 minut dokřupava. Do každého talíře vložíme dva krajíčky bagety a přelijeme polévkou. Posypeme sýrem a podáváme se zbylou opečenou bagetou. Nakonec ozdobíme petrželkou.

 

Zdroj, foto:  www.oznaceni-eu.cz

26. září 2018
Dnes má svátek Andrea

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek