Tsoureki Bread - řecký velikonoční chléb

Tsoureki je tradiční velikonoční řecký chléb.

IMG 4507 2

Je podobný našemu mazanci a většinou se peče jako cop nebo bochánek, ozdobený je obarveným vařeným vejcem.
Připravíme si: kostku droždí rozdrobeného ve 1/4 l vlažné vody, půl šálku mléka, půl šálku másla, 1 lžičku vanilky, 1 polévkovou lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 1 polévkovou lžíci anýzovky, lžičku anýzového oleje, půl šálku medu, malou lžičku soli, popdle hustoty těsta 4–5 šálků polohrubé mouky, 2 vejce, 1 žloutek, vařená vejce obarvená načerveno.
Máslo a med smícháme s mlékem, přidáme droždí, zamícháme a přisypeme ostatní přísady a dva šálky mouky. Necháme kynout. Po deseti minutách přidáme zbytek mouky, vypracujeme těsto a necháme kynout na teplém místě. Z těsta vytvoříme tři provazce, které spleteme do copu nebo uděláme bochánek ve tvaru chleba. Spleteme je do copu, který zatočíme do bochánku a do těsta zatlačíme veřené obarvené vejce. Necháme 15 minut odpočinout a pečeme asi 30 až 40 minut. Před dopečením potřeme chléb vejcem a posypeme sezamovými semínky.

 

Zdroj, foto: redakce

 

27. květen 2018
Dnes má svátek Valdemar

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist