Kuchařka "Tak akorát"
Kuchařka Tak akorát
Kuchařka Tak akorát je čerstvě na světě díky úspěchu v kampani na www.Hithit.com, po které už nic nešlo dle plánu a předobjednatelé na ni čekali o 9 měsíců déle. Teď za to autorce děkují - vložená energie, práce a netradiční přístup je znát. Kniha už více než rok bourá představy o tom, jakou titulní stranu by si měla vzít na sebe nebo kdy a jak by měla vyjít, a tak se i nyní rozhodla jít proti zdi - křest si naplánovala spontánně a na poslední chvíli - srdečně zveme všechny, kteří večer dostanou chuť na kakao nebo by rádi ochutnali něco z celkem 272 stran kuchařky.
“Je rostlinná, je svá a nestydí se za jednoduché recepty, protože přesně ty všichni potřebujeme. S touhle kuchařkou zjistíte, že vaření z převážně základních surovin nemusí být náročné. Že rostlinná strava není žádná dieta nebo omezení, že vám nic chybět nebude, ale naopak. Že je vám líp. Že to jde bez plýtvání. A často i bez toho vaření.”
Dnes se kniha poprvé dostane na veřejnost. Přijďte si popovídat a připít s autorkou Ivetou Čížovou, grafičkou Monikou Pavlovičovou, autorem fotografií Danielem Salačem a dalšími milými hosty.
Kuchařku pokřtil muzikant Thom Artway, který se objevil už ve spotu a v kampaní na Hithitu. Koordinátorka Rostlinně Marianna Slováková a mentorka, lektorka a autorka podcastů Dolů nahoru Janka Chudlíková, která tomu "Tak akorát" dá zase jiný rozměr.
Koncept kuchařky Tak akorát
Cílem bylo vytvořit kuchařku, která nebude mít jen hezké obrázky, spoustu neznámých surovin a nemá v plánu ležet na poličce — je odhodlaná doopravdy pomáhat a inspirovat při každodenním vaření. Najdete v ní téměř 200 jednoduchých receptů.
“Někdy mi přijde, že se v kuchařkách vše dělá 3x složitější, aby to vypadalo.. a nikdo nemá odvahu říct, že to jde i jinak," říká autorka.
"Víc než pro vegany je pro lidi, kteří neví, jak se do toho dostat, přijde jim to složité nebo zkrátka nemají nápady. Recepty jsou "testovány" na stovkách lidí.o kterých je celá kuchařka - fotili jsme reálně během setkání s kamarády, kteří ochutnávali a na základě toho jsou rozděleny kapitoly - letní sezóna, roadtrip, sladké ne/pečení, street food, párty,.. "
Jako téma večera se nabízí otázka udržitelnosti, součástí proto bude bazárek a inspirace nejen ve vaření. Nikola Helová připravila kombinace kousků z druhé ruky, které vás minimálně inspirují v tom, jak efektivně vrstvit. A jak si najít to své “tak akorát” i v jiných oblastech? Nad tím se můžeme zamyslet společně s Jankou Chudlíkovou třeba u fazolovo-řepového brownies.
Slovy autorky
“Mám radost, že knížka slouží a funguje přesně jak měla - jídla na lidi působí chutně, ale jednoduše a neodrazují je suroviny a zdlouhavý postup. Omezila jsem počet surovin, zároveň je ale překvapuje, jak je obsáhlá. Tzn. najdete seznam surovin, kterými se zásobit a k tomu návod, jak je zpracovat na různé způsoby. Ti, co už ji mají doma, hodně oceňují rejstřík na místo tradičního seznamu receptů - jsou rozděleny podle surovin, tzn. když je doma víc rajčat, najdete si podle toho i recept."
"Tak akorát. Ani málo, ani moc. Přesně tolik jídla se snažím vařit, vždy je ho ale spíš víc. Dělám to trošku schválně – nejvíc mě baví, když se o něj můžu dělit a překvapovat všechny tím, co jde vykouzlit z obyčejné mrkve nebo fazole. Ráda ukazuju, že i bez vajíček umíme vyrobit nejlepší omeletu. A že všichni si můžeme najít to své “tak akorát”, které budeme stíhat vařit,” říká o svém přístupu Iveta.
Zdroj.:
Tak akorát