CENY OBĚDŮ ROSTOU V ČECHÁCH MNOHEM RYCHLEJI NEŽ NA MORAVĚ

CENY OBĚDŮ ROSTOU V ČECHÁCH MNOHEM RYCHLEJI NEŽ NA MORAVĚ

Ticket Restaurant® Card Index: Útraty za poslední rok
vzrostly skoro o 6 korun, lidé na obědech nešetřili ani na
začátku roku.


Češi letos na začátku roku na obědech oproti minulým létům nijak nešetřili. Díky jejich
pravidelným návštěvám restaurací se průměrná útrata za oběd v prvním čtvrtině roku zvýšila
na březnových 113,60 korun. To je o 1,80 koruny více, než kolik za obědy platili loni v prosinci.
Pro srovnání – mezi prosincem 2016 a březnem 2017 se útraty zvýšily pouze o 30 haléřů.
Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 100 tisíc
tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební
stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří
téměř 1,2 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů. Meziročně útraty za
obědy vzrostly o 5 korun a 70 haléřů.


Na startu nového roku lidé obvykle za obědy utrácejí méně než v předvánočním období, kdy
si dopřádají dražší obědy a častěji k nim třeba volí i moučník či kávu. Naopak v prvních
měsících roku utrácejí za obědy střídměji. „Letos byl ale novoroční půst mnohem kratší a
méně intenzivní než v jiných letech. Útraty za obědy velmi mírně poklesly jen v lednu, ale únor
i březen již přinesly jejich výrazný nárůst. Důvodů je několik. Jednak s výkonností ekonomiky
roste ochota lidí utrácet, zároveň ale máme i vyšší inflaci než před rokem. Zvyšují se ceny
potravin, zároveň je silný tlak na růst mezd, který se nevyhnul ani pohostinství. Ceny jídel se tak
se zdražujícími vstupy zvyšují,“ uvedl manažer Ticket Restaurant® Card Jiří Brych.
Nejvíce nyní rostou útraty za obědy u lidí v Praze, za poslední tři měsíce o 3,40 koruny. Na
druhém místě jsou pak Brno a Plzeň, následované krajskými městy v Čechách. Moravané
s výjimkou Brňanů pak své útraty zvyšují mnohem pomaleji než Češi. Vůbec nejméně, o 30
haléřů vzrostly, v prvním letošním čtvrtletí průměrné platby v Jihlavě (+60 haléřů), do jedné
koruny se ještě vešly Ostrava, Olomouc a Zlín, ale žádné krajské město v Čechách.


„S ohledem na současnou inflaci i obecný růst mezd čekáme, že obědy v dalších měsících
dále podraží,“ říká k tomu Jiří Brych.
Údaje Ticket Restaurant Card Indexu dokazují, že naprostá většina tuzemských zaměstnanců
si nyní na obědy připlácí. Hodnotu stravenky vyšší než 100 Kč poskytuje svým zaměstnancům
jen 27 % firem. Od 1. ledna letošního roku přitom vstoupila v platnost nová vyhláška o sazbě
stravného zvyšující její denní sazbu na 118 Kč z loňských 109 Kč.


Společnost Edenred sleduje reálné útraty zaměstnanců za obědy formou Ticket Restaurant®
Card Indexu od prosince 2016 a zveřejňuje výsledky na svých webových stránkách
www.edenred.cz

převýšil objem obchodů 26 miliard eur, přičemž 78 % připadalo na digitální formáty. Všechna tato řešení, ať už
využívají mobilní telefony, online platformy, karty nebo papírové poukázky, dávají zaměstnancům větší kupní sílu,
firmám pomáhají s optimalizací nákladů a smluvním partnerům zase přinášejí další byznys.


Portfolio je založeno na třech hlavních oblastech činnosti:
zaměstnanecké výhody (Ticket Restaurant®, Ticket Alimentación, Ticket Plus, Nutrisavings a další),
řízení firemních nákladů (Ticket Log, Ticket Car, UTA, Empreserial atd.), doplňková řešení, jako jsou korporátní platby (Edenred Corporate Payment), incentivy a odměny (Ticket
Compliments, Ticket Kadéos) a veřejné sociální služby.
Skupina spojuje jedinečnou síť 44 milionů zaměstnanců, 770 000 firem a veřejných institucí a 1,5 milionu smluvních
partnerů.
Akcie společnosti jsou kótovány na burze Euronext Paris a jsou součástí indexu CAC Next 20. Edenred působí ve 45
zemích světa s téměř 8 000 zaměstnanci.

 

 

 

Zdroj: Edenred

21. červen 2018
Dnes má svátek Alois

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek