Svatomartinská husa z pekáče Lamart

Listopadovou kulinářskou klasikou je svatomartinská husa. Její provedení s receptem od značky Lamart je zaručeným klíčem k úspěchu. Pečení husy je proces, který je dobré neuspěchat, ale během něj budete mít mnoho času ke věnování se něčemu jinému. Stačí během pečení párkrát husičku v troubě navštívit, zkontrolovat ji a podlít. O zbytek se postará teplota, kvalitní suroviny a kvalitní pekáč.

Svatomartinskahusa
Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí
Recept je na přípravu 6 porcí s za dobu cca 360 minut.

Husa    
Husa       4 kg
Rozmarýn      2 lžičky
Majoránka      2 lžičky
Jablka, hrušky      500 g
Sůl, kmín      dle chuti
Karamelizovaná cibulka
Červená cibule      1 kg
Sádlo z husy      100 ml
Červené víno      100 ml
Cukr krystal      200 g
Balsamico tmavé     200 ml
Sůl    

Postup
Husu důkladně omyjeme a následně osušíme. Zevnitř i z venku ji důkladně osolíme, posypeme kmínem a vetřeme sušené bylinky. Do trupu husy vložíme dvě celá jablka případně hrušky. Vlžíme ji do pekáče s varnou poklicí Aroma od Lamart a necháme ji přes noc v chladu.
Asi dvě hodiny před pečením husu vyjmeme z lednice a necháme stát při pokojové teplotě. Není dobré dávat maso přímo z lednice do trouby. Troubu předehřejeme na 130°C a husičku pečeme přikrytou asi 4-6 hodin. Husu pečeme prsíčky dolů a průběžně podléváme výpekem. Asi v polovině pečení husu otočíme na záda a dopékáme. Ke konci pečení odkryjeme varnou poklici a přidáme do pekáče zbylé hrušky a jablka nakrájená na kostky a společně dopečeme.
Na karamelizovanou cibuli si nakrájíme na plátky červenou cibuli. Na sádle necháme zkaramelizovat cukr do hněda, přidáme cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a mícháme, dokud nám cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí. Poté zalijeme vínem a balzamikovým octem a necháme odvařit. Podle chuti dosolíme.
Husu podáváme s bramborovým knedlíkem, lokšemi nebo bramborovými šiškami.
- Čím déle pečeme husu při nízké teplotě, tím více je po upečení krásně šťavnatá a maso jde krásně od kosti.
- K ovoci, které přidáme pod husu, můžeme přidat např. i sušené švestky

Pekáč s varnou poklicí Lamart Aroma

42001219
Hliníkový pekáč o objemu 8,5l se hodí pro přípravu hus, kachen či jiného pečeného masa. Stejně dobře v něm jde připravit i větší množství zapékaných brambor či zeleniny. Díky rozměrům 41,5 x 25,5 x 18 cm se toho do něj vejde opravdu hodně, hodí se tak spíše pro čtyř a vícečlenné rodiny. Tělo pekáče je vyrobeno z vysoce odolného hliníku a vnitřní stěna pekáče je potažena keramickým povrchem odolným proti připalování. Dno je samozřejmě zesílené, aby nedocházelo k připalování. Varná poklice je vyrobena z odolného varného skla s aroma otvorem páry pro dokonalou kontrolu vaření.

Doporučená cena je 1 190 Kč.
    
 

 

O značce Lamart
Pro přípravu kvalitního jídla a nápojů nestačí použít jen vynikající suroviny, ale důležité jsou i spotřebiče a nádobí, na kterých se potraviny připravují. Značky Lamart nabízí domácnostem i profesionálním kuchařům perfektní vybavení pro přípravu jídla v několika řadách, podle možností jejich rozpočtů, tak aby kvalitní vybavení bylo dostupné co nejširší skupině milovníků dobrého jídla.
Řada kuchyňského nádobí Lamart by Piere Lamart byla inspirována zkušenostmi a hravým přístupem k vaření tohoto jedinečného francouzského kuchařského profesionála, který byl srdcem a duší malé rodinné brasserie v úrodné oblastí Bretagne, na pobřeží Atlantského oceánu.

V České republice je tváří této značky známý kreativní šéfkuchař Dušan Stádník, specialista na českou a regionální gastronomii s dlouholetými zkušenostmi ze zahraničí i z Čech.

 

5. prosinec 2020
Dnes má svátek Jitka

Počasí


jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek