Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

Ryby Akademie kvality6

 Rybí maso sladkovodních ryb je vysoce hodnotnou potravinou. V České republice se vloni prodalo 8 500 tun tuzemských živých ryb a 2 400 tun ryb zpracovaných. Vyvezeno bylo celkem cca 10 300 tun živých ryb. „Zájem o naše ryby je obrovský, protože jsou velmi kvalitní. Celkem vyprodukujeme zhruba 21 000 tun tržních ryb, z nichž tvoří 17 900 tun tradiční kapr. Druhá pozice patří býložravým rybám, přibližně 1 092 tun. Následují ryby lososovité s produkcí 936 tun,“ zmiňuje Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

 

V čem jsou ryby jedinečné s ohledem na naše zdraví?
Maso ryb je díky struktuře bílkovin perfektně stravitelné. Obsahuje také všechny esenciální aminokyseliny. Dáte-li si sladkovodní rybu, žaludek ji stráví do 2–3 hodin. Je tedy ideální
i tehdy, když držíte nějakou redukční dietu.
„Rybí maso je optimální díky nízkému podílu tuků, např. u kapra je optimum cca 5–7 % ve svalovině. Nicméně právě rybí tuk je geniální svým složením, a to jak u ryb mořských, tak i sladkovodních. Nachází se v něm omega-3 polynenasycené mastné kyseliny. Pozitivně ovlivňuje především naši oběhovou soustavu, protože dokáže snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Pokud jíme ryby aspoň 2–3× týdně, máme dobrou prevenci proti chorobám srdce a cév,“ vysvětluje zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

 rybaakademie

Jak rozpoznat chutnou a čerstvou rybu v obchodě?
Mezi základní znaky čerstvosti ryb patří barva žaber. Ta musí být tmavě červená bez slizu či pěny. Kůže čerstvé ryby je výrazně lesklá díky přirozenému slizu a na těle ryby napjatá. Oči nejsou zakalené, jsou vypouklé a mají ohraničené zornice. Dotek prstu nezanechává důlek ve svalovině, prohlubeň se ihned vyrovná. Při výběru určitě napomohou loga značek kvality Klasa nebo Regionální potravina. Pokud chcete mít jistotu, zajeďte si na sádky, kterých máme v České republice mnoho. Seznam, kde lze zakoupit čerstvou rybu, najdete zde: https://rybanatalir.cz/najdi-sveho-rybare.

 

Jak ryby skladovat?
Usmrcenou a vykuchanou rybu je potřeba co nejdříve uložit do chladu. Ideální teplota je
0–2 °C, maximálně 4 °C. Dbáme na pečlivé odstranění všech nečistot vzniklých při zpracování, zejména aby nedošlo ke kontaminaci svaloviny žlučí.
„Svalovinu je potřeba pečlivě omýt a poté okapat přebytečnou vodu. Rybu dáme na talíř či větší nádobu a překryjeme mikrotenovou fólií. V lednici vydrží 2 dny, aniž by utrpěla kvalita masa. Pokud je možnost využití vakuového přístroje, takto ošetřená ryba vydrží v lednici 3–5 dní v chlazené podobě bez nutnosti zmrazování, které výrazně sníží kvalitu suroviny,“ doporučuje odborník.

 Ryby Akademie kvality10

Jak je to se zmrazením?
Pokud čerstvou rybu nevyužijeme celou, co nejdříve ji zmrazíme. Ideální teplota pro zmrazování je -35 až -40 °C, teplota v mrazácích našich domácností je však pouze -18 °C. Při zmrazování ryb je kritická teplota -4 °C, kdy v živočišné buňce dochází ke tvorbě velkých krystalů vody. Z takto zmrazené ryby pak po rozmrazení vytéká buněčná šťáva. Čím déle je kapr vystaven této teplotě, tím větší jsou škody. Proto je ideální rychlomrazení. V mrazáku skladujte ryby v mikrotenovém sáčku nebo v plastové uzavíratelné krabičce. Maximální doba mrazení by u svaloviny kapra neměla přesáhnout jeden měsíc, aby neutrpěla kvalita.

 

Jak rozmrazovat?
Rozhodně šetrně! Rybu vyndáme 1 den před kuchyňskou úpravou z mrazáku a vložíme ji do lednice, kde postupně rozmrzne. Zásadně nepoužíváme k tomuto procesu vodu ani vysokou teplotu! Rozmrazovat maso ve stojaté vodě je podle hygieniků nebezpečné, protože se mohou přemnožit mikroorganismy, což vám může způsobit vážné zdravotní problémy.

 

Co s rybou? Jak ji zpracovat?
V rybářských rodinách ryby milují, kdežto poměrně hodně mladých lidí se jim vyhýbá, protože je neumí zpracovat nebo se bojí především ostrých mezisvalových kostí. Nicméně to nemusí být vůbec problém, pokud si rybu dokážete správně sami filetovat a mezisvalové kůstky přerušit tenkými řezy ostrým nožem. Rybu lze zakoupit také již zpracovanou, zájem o výrobky narůstá. „Připravit si chutné jídlo z ryby není příliš náročné na um ani čas. Ryby snesou téměř všechny úpravy – vaření, dušení, grilování anebo pečení na pánvi či v troubě. Je třeba jenom zohledňovat, že je rybí maso většinou velmi jemné. Proto byste se měli vyvarovat časově náročným úpravám nebo nepřiměřeným teplotám. Kdo preferuje rybu syrovou, může si ji marinovat ve směsi citrusů a bylinek. Inspirující recepty najdete třeba na www.akademiekvality.cz,“ dodává Martin Urbánek.
Pokud se chcete dozvědět více tipů, jak pracovat s rybami v kuchyni, čtěte www.akademiekvality.cz

Najdete tam také stručný přehled ryb, které vévodí našim vodám. A mnoho dalších zajímavých informací o kvalitních potravinách.


**********************************************

O značce „Klasa“
Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku u více než 900 produktů od více než 200 výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách eklasa.cz

O značce „Regionální potravina“
Již jedenáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 400 výrobků od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“
Zelenobílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“ je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje dopad na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat. Více informací se dozvíte na webu myjsmebio.cz.

O značce „Ekologická produkce“
„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.

O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“
Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:
•    Zaručené tradiční speciality (ZTS)
•    Chráněné označení původu (CHOP)
•    Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

27. září 2020
Dnes má svátek Jonáš

Počasí


jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek