Velikonoční hostina

Velikonoce jsou svátky jara, které oslavují nový život, naději a probouzející se přírodu. Jsou také spojeny s mnoha tradicemi i tradičními pokrmy. Na svátečním stole většinou nechybí velikonoční nádivka, mazanec nebo pokrmy z vajec. My jsme pro vás připravili několik tipů na velikonoční pohoštění, které vás potěší nejen skvělou chutí. V České republice je tváří této značky známý kreativní šéfkuchař Dušan Stádník, specialista na českou a regionální gastronomii s dlouholetými zkušenostmi ze zahraničí i z Čech.


Mazanec
Mazanec je nejstarším doloženým velikonočním pokrmem u nás, a proto by neměl chybět na žádné velikonoční tabuli. Dle tradice se peče na Bílou sobotu. Jeho základem jsou určitě kvalitní suroviny, ať už jsou to žloutky, máslo, rozinky, mandle nebo vanilkový cukr, citrónová kůra, rum a špetka anýzu. Při vaření můžete přidávat ingredience od oka, ale v případě pečení tomu tak není. Základem je vše pečlivě zvážit. K tomu vám pomůže kuchyňská váha Lamart LT7024. Na této váze s dotykovými ovládacími senzory a velkým LCD displejem můžete s přesností na 1 g vážit veškeré ingredience. Vychytávkou, kterou určitě využijete i při pečení mazance je funkce postupného dovažování a nulování hmotnosti nádoby. Nejprve si do jedné nádoby postupně odvážíte směs na kvásek. Do druhé místy si zase připravíte ostatní ingredience. Pak už bude mazanec kynout a až ho upečete, stačí ho potřít rozpuštěným máslem, posypat moučkovým cukrem a pak už jen vydržet, než vychladne.

 

Seznam ingrediencí:
3 žloutky
500 g polohrubé mouky
10 g hladké mouky (na poprášení těsta)
150 g cukru krupice
200 g másla
50 g rozinek
50 g mandlí
30 g vlašských ořechů
42 g droždí
250 ml mléka
10 g vanilkového cukru
citrónová kůra (z jednoho citrónu)
50 ml rumu
špetka anýzu
špetka soli
Postup:
Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechte ho v teple vzejít. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, nastrouhanou citronovou kůrou a mletým anýzem. Do směsi přidejte kvásek, žloutky, rozinky namočené v rumu, dvě třetiny nasekaných mandlí, nakrájené ořechy, nakonec i rozpuštěné máslo. Těsto důkladně zpracujte. Moukou poprášené těsto dejte do mísy, přikryjte a nechte kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce promíchejte vařečkou. Do těsta se tak dostane další vzduch. Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte, utvořte bochánky, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu nakynout. Předehřejte troubu na 220 °C. Mazance pomažte vejcem, posypte mandlemi a dejte péct. Pět až deset minut pečte zprudka, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým pečením se uzavřou póry na povrchu; pak teplotu snížíte, aby se bochánek pořádně propekl. Ke konci pečení můžete teplotu ještě o 50 stupňů zmírnit a přikrýt mazanec alobalem, aby se vám nepřipálil. Před dopečením píchněte do středu mazance špejlí; pokud se na ni těsto nelepí, můžete své dílo vytáhnout z trouby. Upečený mazanec ihned potřete rozpuštěným máslem. Nechejte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

 

Velikonoční nádivka
Mezi nejoblíbenější velikonoční recepty patří kromě mazance i velikonoční nádivka. Připravit jí můžete jako nádivku do masa, ale obvykle se jí samotná. My jsme se rozhodli připravit ji netradičním způsobem, a to ve formě nádivkových muffinů. Využít můžete silikonové formičky, my jsme v tomto případě použili nepřilnavou formu na muffiny Lamart LT3082. Forma totiž lépe drží tvar muffinů, můžete ji rovnou vyložit slaninou, vložit do trouby a po použití snadno umýt pod tekoucí vodou nebo v myčce na nádobí. Co se týče ingrediencí zůstali jsme věrní tradici. Hlavní ingrediencí nádivky by měly být mladé kopřivy, ale pokud je nemáte, můžete je nahradit zelenými listy špenátu nebo bylinkami, jako je například pažitka nebo v posledních letech velmi oblíbený medvědí česnek. Do nádivky také patří vejce, vařené uzené maso, rohlíky, slanina, petrželka, sůl, pepř a muškátový oříšek.
Malý tip: Po vychladnutí se může stát, že vám slanina nebude držet na nádivce, stačí vzít kousek potravinového provázku a přivázat ji.

 

Seznam ingrediencí:
6 rohlíků
180 g vařeného uzeného masa
225 ml mléka
4 vejce
100 g másla
125 g mladých kopřiv nebo zelených listů špenátu
1 hrst hladkolisté petržele
sůl
černý mletý pepř
muškátový oříšek
200 g farmářské slaniny
Postup:
Pečivo nakrájíme na malé kostky. Dáme na plech a sušíme při teplotě 150 °C asi 15 až 20minut. Troubu si pak rozehřejeme na 180 °C. Zelené listy spaříme ve vroucí osolené vodě. Scedíme a ihned vychladíme ve studené vodě. Znovu scedíme, vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme. Petržel nasekáme nadrobno. Uzené maso nakrájíme na malé kostky. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky rozšleháme v míse. Bílky se špetkou soli ušleháme do tuhého sněhu. Máslo rozpustíme v rendlíku. Do mísy dáme pečivo. Zalijeme mlékem a opatrně promícháme. Přidáme uzené maso, petržel, spařené listy, žloutky a máslo. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Opatrně promícháme. Přidáme menší část sněhu z bílku a jemně promícháme. Poté přidáme zbytek sněhu a znovu jemně sníh zapracujeme. Každou formičku vysteleme plátkem slaniny a naplníme tak, aby nad rovinou formy přečuhoval malý kopeček. Dáme do trouby a pečeme dozlatova asi 35minut. Před podáním dozdobíme dle libosti. Podáváme teplé.

 

 

Plněná sekaná
K Velikonocům samozřejmě patří i vajíčka. Malovaná vajíčka neboli kraslice jsou jedním z nejznámějších symbolů Velikonoc. Malují se nejen pro koledníky, ale také na ozdobu. Pro koledníky bývají vajíčka klasicky vařená. Ale co s nimi po Velikonocích? Připravit z nich můžete vajíčkovou pomazánku, salát, kulajdu, francouzské brambory nebo naší sekanou. My jsme použili směs mletého drůbežího a telecího masa. Někdo sekanou tvaruje do válce nebo šišky, v našem receptu jsme použili formu, kterou jsme vyložili slaninou. Abychom měli vajíčko hezky ve středu sekané, nejprve jsme dali do formy půlky směsi, poté jsme vložili vajíčka, to vše jsme přikryli druhou částí masové směsi. Pak už jen stačí kvalitním nožem Lamart LT2078 ukrojit pořádný plátek velikonoční sekané, přidat vařené brambory, kyselou okurku a vychlazené pivo.

 

Seznam ingrediencí:
500 g mletého drůbežího masa
500 g mletého telecího masa
1 houska
3 vejce
1 polévková lžíce olivového oleje
3 polévkové lžíce mléka
sůl
čerstvě drcený bílý pepř
2 polévkové lžíce vývaru
2 polévkové lžíce bílého vína
4 vejce natvrdo
300 g plátkové anglické slaniny
Postup:
Pokrájenou housku dáme do mísy, zalijeme mlékem a rozmělníme. Přidáme směs mas, olej, vejce, sůl a koření a začneme vypracovávat vláčnou směs, kterou ještě zvlhčíme vývarem a alkoholem. Pracujeme rukama až bude směs homogenní. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu na chleba vyložíme plátky slaniny tak, abychom mohli pak sekanou přikrýt. Do formy naneseme polovinu masové směsi. Na ni položíme do řádky vejce a zakryjeme druhou polovinu směsi, přeložíme plátky slaniny a formu postavíme do pekáčku. Do poloviny výšky formy nalijeme horkou vodu a pečeme ve vodní lázní při teplotě 180 °C asi hodinu a půl. Podáváme s vařenými novými bramborami anebo za studena s domácím čerstvým chlebem, kyselými okurkami a vychlazeným pivem.


O značce Lamart
Pro přípravu kvalitního jídla a nápojů nestačí použít jen vynikající suroviny, ale důležité jsou i spotřebiče a nádobí, na kterých se potraviny připravují. Značky Lamart nabízí domácnostem i profesionálním kuchařům perfektní vybavení pro přípravu jídla v několika řadách, podle možností jejich rozpočtů, tak aby kvalitní vybavení bylo dostupné co nejširší skupině milovníků dobrého jídla.


Řada kuchyňského nádobí Lamart by Piere Lamart byla inspirována zkušenostmi a hravým přístupem k vaření tohoto jedinečného francouzského kuchařského profesionála, který byl srdcem a duší malé rodinné brasserie v úrodné oblastí Bretagne, na pobřeží Atlantského oceánu.

27. květen 2020
Dnes má svátek Valdemar

Počasí


jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek