Sledujte další Prostřeno z Moravskoslezského kraje a nezapomeňte hlasovat!

PROSTŘENO v Moravskoslezském kraji. Sledujte další Prostřeno z Moravskoslezského kraje a nezapomeňte hlasovat!

 2011

Další Prostřeno! bude v Moravskoslezském kraji. K plotně se tam postaví tři ženy a dva muži. Jaký úkol týdne bude mít tahle převážně mladá, severomoravská partička? Zadání je krajové, měla by to být nějaká moravská specialita. Parta je to – až na třicátnici Evu – hodně mladá a neklidná, každý je svůj, každý má vlastní příběh. Místy to vypadá, že kluci jsou stydlivější než holky. Co na sebe Ostravané, Severomoravané a Slezané prozradí? Kdo bude největší taktik? Benjamínek David, který má skoro na všechno alergii, nastávající maminka Natálka, nebo bude největší hráčka záhadná bruneta Eva? A u koho se hosté nejvíce pomějí? Kdo nakonec vyhraje? Bude to výhra zasloužená? Sledujte Prostřeno! každý všední den a pokud se vám bude zdát, že spravedlnost přišla zkrátka, můžete body svému favoritovi přihrát sami. A když budete mít štěstí, deset tisíc korun nevyhraje jenom amatérský kuchař, kterému přidělíte nejvíce bodů, ale možná i vy!

 IMG 2641

Pondělí: Tak trochu bez chuti je první večírek u budoucí maminky Natálky (20). Zato dezert je přeslazený a zábava rozpačitá…
Jako první se o šedesát tisíc a hostitelskou čest k tomu pokusí nastávající maminka Natálka. Ta se svěří se svým nelehkým životním příběhem budoucí samoživitelky, protože ji přítel opustil, když mu prozradila, že bude otcem. Natálka má ale naštěstí dobré zázemí v rodině, i když jí doma prý přítele dost rozmlouvali. Vypadá to, že si vystudovaná zdravotní sestřička z budoucnosti těžkou hlavu nedělá a hodně se směje. Má nárok být unavená, termín porodu se jí kvapem blíží, ale v kuchyni jí hodně pomáhá „kouzelný“ hrnec, do kterého všechno dá a ono se to v něm tak nějak uvaří samo. Jenomže šikovné ruce a kuchařské zkušenosti jsou někdy víc než technika. Hostům se zdá pondělní jídlo nedochucené. Podle návštěvy Natálka málo solí, a naopak hodně sladí. To platí o předkrmu, což je guacamole s domácí bagetou, i o hlavním chodu – svíčkové z kuřete s domácím knedlíkem - a dezertu. Zkrátka – nikomu se úplně netrefí do chuti, ale Sebastian by se po pondělním dezertu, což je pěna z bílé čokolády, prostě utloukl a klidně by si přidal. U prostřeného stolu se sejde mladá parta a snaží se o sobě něco zjistit, i když je to večírek zatím spíš jen „oťukávací“. A Natálii není úplně příjemné, když se jí hosté ptají po partnerovi, jehož fotky nikde nevidí…. Možná že nastávající maminka potřebuje natrénovat krmení miminka, proč si k tomu ale vybrala právě soupeře?

 

Úterý: Budoucí zahradník a benjamínek týdne David (16) už bydlí sám, a to je pro hosty překvápko…
V úterý soutěžní večeři připraví teprve student prvního ročníku zahradnické školy David. Mladík se slušným smyslem pro humor a vše zelené žije obklopen kytičkami, na živobytí si prý zčásti opravdu vydělává už sám, ale rodiče má naštěstí kousek za rohem. David miluje kytičky a má jich plný byt. Jak ale dokáže uvařit? Ačkoliv nadšení mu nechybí, ukáže se, že zkušenosti bohužel ano. Davidovo menu má k dokonalosti hodně daleko. Navíc se na většinu chodů u něj dlouho čeká. Bude to docela nervák. David ale spolustolovníky odzbrojí svou bezprostředností, u stolu u něj dojde na celkem ožehavá témata kosmetických operací, zdravotních problémů, které se netýkají ani tak jeho, jako spolustolovnice Petry. Zachrání večer alespoň zábava, kde květiny nemohou chybět? Předkrm – roláda tety Martiny patří spíš ke klasice, i když sýrová roláda si stále najde své fanoušky, dokonce i u úterního stolu. Do italské polévky ale zapomněl kuchař zavařit nudle, a tak je skoro vodovatá. Hlavní chod, hostitelovo tajemství, je z kuřecího masa, místy je řízek spálený a místy naopak nedodělaný, což je u kuřecího masa docela průšvih. Brambory jsou studené a podivná omáčka spíš zbytečná. Nejlépe dopadl dezert s nekorektním názvem černoušek, ten hostům chutnal asi nejvíce.

 

Středa: Nejstarší hostitelka Eva (36) nevaří moc často, ale pilně trénovala. Vyplatí se jí to?
Ve středu se k plotně postaví kadeřnice Eva, která má výtvarné sklony. Po rozchodu s přítelem žije sama se svou desetiletou dcerou a kocourkem. Eva je pro ostatní tak trochu záhada, ale líbí se jim Evin útulný byt a zaujmou je obrazy i akty na stěnách. Petra dokonce začne fantazírovat o Evině sexuální orientaci a zatáhne do toho i včerejšího hostitele, kterému to ale evidentně není příjemné. Davidovi je teprve šestnáct a zdá se mu, že se s ostatními zná moc málo na to, aby s nimi vedl u stolu řeči o plastikách, sexuální orientaci atp. Asi se stydí. To holky se neupejpají a zkoušejí zjistit, co je Eva vlastně zač. Ta je ale na slovo skoupá, i kvůli tomu ji soupeřky považují ji za taktičku. Je tomu ale opravdu tak? Každopádně třetí hostitelka se netají tím, že moc nevaří a celé menu si radši předem natrénovala. Dokáže Eva vzbudit iluzi dobré hostitelky? Její menu začne kanapkami s kaviárem, ten ale každému nejede, Eva však celkem vtipně udělala také jednohubky moravské, čímž splnila úkol týdne a hostům se klobáskou strefila do chuti. Největší úspěch má její rajská polévka v italském stylu. Tak trochu do Thajska míří její kuře na kari s rýží, kde je kokosové mléko. Chuť kokosu je i v poslední mangové zmrzlině. Trochu výtvarného umění si mohou vyzkoušet i soupeři na vlastní kůži při zábavě u stolu, kde se ještě leccos probere. Eva je klidná a jako hostitelka si vede celkem dobře, Petře ale stejně moc nesedí.

 

Čtvrtek: Mladý podnikatel Sebastian (20) připraví opravdové masové hody – jak pro celý regiment. Trochu se předvádí a občas něco zamlčí.
Čtvrteční večeři nachystá Sebastian, který má z poloviny africké geny. Žije se spolubydlícím v celkem komfortním bytě a vede s kolegou dva bary. Při přípravě svého menu vsadil všechno na jednu kartu – na maso, které miluje. Pro své hosty nachystá hotové hody na grilu. Maso má kvalitní, předem naložené, ale připravit několik kilo masa jako na svatbu není žádná legrace. A k tomu budou ještě pečené brambory a zelenina. Sebastian se u pečení pořádně zapotí i začoudí kuchyni, přestože má gril na balkoně. Hosty zatím pošle ven za aktivní zábavou, takže soupeři nevidí, co všechno hostině předchází. Sebastian zalže o přípravě polévky. Jeho „hovězí vývar z oháňky“ je z žebra a nudle nejsou domácí, nýbrž kupované. Sebastian ale udrží poker face a nepředpokládá, že někdo jeho klam odhalí. Vyjde mu to? Maso je i v předkrmu – tatarský biftek je jen lehce okořeněný, aby vynikla chuť kvalitního masa. A podaří se mu i čokoládové brownies, přestože s pečením moučníků nemá žádné zkušenosti. Vzhledem k věku podá Sebastian v kuchyni obdivuhodný výkon, i když zčásti improvizuje a sám ze svých dobrot skoro nic neochutná. Asi už nemůže…

 

Pátek: Petra (27) vsadí na moderní kuchyni, ale poslední večeře se ponese ve znamení alergií a nesnášenlivosti
U Petry v paneláku to začne jako pohádka. Mladá vedoucí vinotéky a bývalá krupiérka děti sice ještě nemá, ale už se na ně moc těší a u ní doma je to už teď samý plyšák a Mickey Mouse, toho prý prostě miluje. Má ho všude, i na hrníčcích. Kromě mateřství ale plánuje hned několik plastických operací. Sama si včera na masových hodech pochutnala, maso miluje, v pátek ale upeče rybu. A protože sebekriticky přiznává, že je docela urážlivá, čeká ji ve finále docela zkouška. Zatím se těší, i když ji znervózňuje, že stále neodhalila úkol týdne. Ale jako vedoucí vinotéky to pak vyřeší celkem šalamounsky. Polévky udělá radši dvě, v menu má jen pórkovou, druhá varianta je brokolicový krém pro Davida. Ten nejí pórek, jenže ani brokolici, jak Petra zjistí, jeho alergie se podezřele množí. A ukáže se, že pórek ani brokolice nejede též Natálce. Petra se snažila zbytečně... A Sebastian? Tak ten je alergický na lososa, který je s brambory a zeleninou na másle na hlavní chod. Jenže Petra se ničeho nebojí a připraví pro něj náhradního candáta. Uspěje? Bude mu to stačit? Nebude candát vysušený? Sladkou tečkou je tiramisu. A David hostitelce sdělí „šokující informaci“. Je to vtip? A ona jemu jednu zatají. Vztahy u stolu jsou při poslední večeři lehce napjaté, uvolní je kvalitní víno, které pozorná hostitelka rozlévá? Ve víně je pravda a na tu ve finále také dojde. Kdo se odhalí? A jak poslední večeře dopadne? Bude jeden vítěz, nebo se o výhru soutěžící rozdělí?

IMG 2667
Sledujte další Prostřeno! z Moravskoslezského kraje a nezapomeňte hlasovat!


PROSTŘENO Moravskoslezský kraj – profily soutěžících:

V Moravskoslezském kraji se u stolu potkají a utkají tři ženy a dva muži. Účastníci jsou většinou mladí a převážně z Ostravy.

Pondělí - Natálie Buksová (20)

IMG 2589
Natálie vystudovala střední školu, obor zdravotní asistent. Nyní je na mateřské dovolené, protože je už v osmém měsíci těhotenství. S bývalým partnerem jim vztah nevyšel, Natálka bude na miminko sama. Žije u rodičů v příjemném domě 4+1 se zahradou v Brušperku, maminka je pro Natálii velkou oporou, bude dceru podporovat v dalším studiu i při mateřské. Natálka chce pokračovat ve studiu na vysoké škole v oboru zdravotní sestra. Do pořadu jí přihlásila teta, která věděla, že má její neteř ráda výzvy. Pokud Natálie vyhraje, tak peníze použije na výbavičku pro miminko.
Charakter: Upřímná, někdy prý až moc. Jinak veselá, kamarádská, laskavá, ale umí být také nepříjemná a arogantní.
Zájmy: Pečení a vaření, procházky, různé výlety a plavání. V poslední době tráví hodně času nakupováním pro miminko, které se brzy narodí.
Vztah k vaření: Ráda vaří a experimentuje v kuchyni, často se jedná o česká jídla a minutky.
Chutě: Mezi její oblíbená jídla patří svíčková, slanina, losos a babiččina zelná polévka.
Nesnáší. Houby, játra a mák. Nikdy by nesnědla vnitřnosti, jídla ze zabijačky, dršťkovou polévku a syrové maso nebo ryby. Při stolování jí vadí srkání.
Motto: Když věříš, dokážeš i nemožné!
Očekávání: Těší se nové zkušenosti a poznání nových lidí.

 IMG 2600

Předkrm:
Guacamole s domácí bagetou

IMG 2592
Pro většinu hostů byl předkrm málo ochucený, pro Sebastiana v něm byla rajčata už zbytečná
Ingredience:
Guacamole:
•    2 avokáda
•    1 šalotka
•    1 limetka
•    1 rajče
•    špetka soli
Domácí bageta:
•    450 g hladké mouky
•    50 g pšenice
•    250 g vody
•    1 kostka droždí
•    1 lžička cukru
•    1,5 lžičky soli
•    25 g oleje
•    sůl

Postup: 1. Na guacamole všechny ingredience rozmixujeme dohromady.
2. Domácí bagety: Uhněteme těsto, rozdělíme jej na tři díly a uválíme tři šišky, které necháme přes hodinu kynout. Poté bagety vložíme do trouby rozehřáté na 200°C a pečeme 20 minut. Po deseti minutách bagety potřeme vodou se solí.

Teplota: 200°C (pečivo)
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 6 a více
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: mexická/česká
Doba přípravy: 90 minut
Recipe category : Předkrm/pečení

 

Polévka:
Kuřecí vývar s domácími nudlemi

IMG 2594
Natálka málo koření a solí, zde se sice snažila, přesto prý byla polévka bez chuti
Ingredience:
•    kuřecí stehna
•    mrkev
•    celer
•    petržel
•    1 celá cibule
•    nové koření
•    pepř celý
•    sůl
Domácí nudle:
•    160 g hrubé mouky
•    1 vejce
•    1 lžíce vody
•    špetka soli

Postup: 1. Kuřecí maso omyjeme a dáme spolu se zeleninou do hrnce, zalijeme vodou a vaříme doměkka v osolené vodě.
2. Domácí nudle: Uhněteme těsto, které rozválíme na tenkou placku, kterou necháme usušit asi dvě hodiny, poté z těsta nakrájíme proužky, které vložíme na sebe a nakrájíme na nudličky. Necháme sušit nejlépe celou noc na utěrce, poté zavaříme do polévky.

Teplota: 100°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5 a více
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 2-3 hodiny
Recipe category : Polévka/vaření

 

Hlavní chod
Kuře à la svíčková s domácím knedlíkem

IMG 2597
Zvláštní kombinace, hosté by spíš uvítali pokus o skutečnou svíčkovou z hovězího masa. Na dvacetiletou kuchařku ale dobrý pokus…
Ingredience:
Domácí knedlík:
•    320 g polohrubé mouky
•    150 g mléka
•    20 g droždí (1/2kostky)
•    1 lžička cukru
•    1 lžička soli
•    1 vejce
•    1/2 rohlíku natrhaného na kusy
Omáčka:
•    500 g kuřecích prsou
•    350 g mrkve
•    150 g petržele
•    150 g celeru
•    80 g cibule
•    80 g másla
•    400 ml vody
•    1 kostka kuřecího bujonu
•    nové koření
•    20 kuliček černého pepře
•    2 lístky bobkového listu
•    250 g zakysané smetany
•    citron
•    brusinky

Postup:
1. Kořenovou zeleninu očistíme, mrkev, petržel, celer a cibuli rozsekáme na kousky, přidáme máslo a restujeme pět minut. Přidáme vodu, kostku kuřecího bujonu a vaříme.
2. Očištěná kuřecí prsa nakrájíme na plátky. Na maso dáme nové koření, černý pepř, bobkový list a vše asi půl hodiny dusíme. Pak přidáme do omáčky zakysanou smetanu a vše důkladně rozmixujeme. Ještě pět minut provaříme a přidáme máslo. Ozdobíme plátkem citronu a brusinkami. Ihned podáváme.
3. Domácí knedlík: Mléko, droždí a lžíci cukru smícháme a zahřejeme na kvásek, poté přidáme polohrubou mouku, lžící soli, vejce a uhněteme těsto, do kterého přidáme kousky rohlíku. Z těsta vytvarujeme dva knedlíky do předem olejem vymazané mísy a odložíme stranou. Necháme kynout. Knedlík uvaříme na páře.

Teplota: 120, 100°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 6
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-2 hodiny
Recipe category : Hl. chod/příloha/restování/dušení/vaření

 

Dezert:
Mousse z bílé čokolády

IMG 2598
Pro většinu soupeřů šlo o brutálně přeslazenou sladkou tečku, Sebastian si ale liboval…
Ingredience:
•    200 g bílé čokolády
•    100 g smetany ke šlehání (min. 30%)
•    4 vejce – zvlášť bílky a žloutky
•    4 jahody
•    5 lístků máty
•    špetka soli

Postup:
Do nádoby dáme čokoládu nalámanou na kousky, přilijeme smetanu a čtyři minuty zahříváme na páře, přidáme všechny žloutky, vše rozšleháme a odložíme stranou. Z bílků vyšleháme sníh, přidáme do něj špetku soli a do mísy s čokoládovou směsí vmícháme pomalu sníh. Směs nalijeme do dezertních misek. Před servírováním necháme nejméně tři hodiny vychladit a ozdobíme kouskem jahody a mátou.

Teplota: 40°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 6
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: italská
Doba přípravy: více než 3 hodiny
Recipe category: Dezert/bez pečení/zahřívání/chlazení


Úterý – David Robek (16)

IMG 2612 2
David je studentem střední zahradnické školy, kde je v prvním ročníku oboru zahradnictví. Když není ve škole, tak se snaží vydělat si peníze na živobytí a pronájem. Je nezadaný a bezdětný a žije sám v pronajatém bytě 1+1, který si platí z brigád, na které chodí. Chtěl se už osamostatnit od rodiny. Do pořadu ho přihlásila jeho kamarádka Nikol. Pokud by David vyhrál, peníze by použil na opravu bytu.
Charakter: Prý vtipný, zábavný, extrovertní, kamarádský a společenský.
Zájmy: Sport, četba, procházky s pejsky. Rád se schází s přáteli, mezi jeho koníčky také patří vaření.
Vztah k vaření: Kladný, rád připravuje nová jídla a poznává nové chutě.
Chutě: Mezi jeho oblíbená jídla patří sushi.
Nesnáší: Luštěniny, vařená vejce a med. Při stolování mu vadí hádky.
Motto: Když máš hlad, nejsi to ty!
Očekávání: Těší se na zábavu, ponaučení a nové zkušenosti a ochutnávku nových jídel.

 IMG 2610 2

Předkrm:
Roláda tety Martiny

IMG 2601
Klasická sýrová roláda se nejmladšímu kuchaři moravskoslezského týdne povedla, i když pro někoho jde už o přežitý kulinářský pravěk
Ingredience:
•    kus cihly eidam (40%)
•    tavený sýr
•    pomazánkové máslo
•    plátky šunky
•    červená paprika
•    pažitka
•    petrželová nať
•    sůl
•    pepř

Postup:
Cihlu ponoříme na 20 minut do horké vody. Když se taví, sýr vyndáme, a rychle válečkem rozválíme na tenký plát. Když vychladne poklademe ho plátky šunky. Pomazánkové máslo utřeme s taveným sýrem, nasekanou pažitkou, petrželkou a na kostičky nakrájenou paprikou. Osolíme, opepříme a namažeme na šunku. Plát srolujeme třeba do fólie nebo alobalu a dáme vychladit do lednice – ideálně přes noc.

Teplota: 100°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5 i více
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30-60 minut + chlazení
Recipe category: Předkrm/vaření/chlazení

 

Polévka:
Italská polévka

IMG 2604
Ke zklamání soupeřů polévka nebyla ani tomatová ani minestrone, ale vodnatá záležitost, kam David zapomněl zavařit nudle
Ingredience:
•    200 g hrášku
•    kousek celeru
•    100 g tenkých nudlí
•    kousek másla
•    strouhaný sýr
•    1 masox
•    2 rajčata
•    1 cibule

Postup: Na másle osmažíme drobně nakrájenou cibuli a nastrouhaný celer. Zalijeme 1,5 l horké vody, přidáme masox a vaříme. Rajčata nakrájíme na malé kostičky a s hráškem vložíme do polévky. Vaříme 10 minut, přidáme nudle, krátce povaříme a podáváme se strouhaným sýrem.

Teplota: 100°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5 i více
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: italská
Doba přípravy: 30-60 minut
Recipe category: Polévka/vaření

 

Hlavní chod:
Hostitelovo tajemství

IMG 2606
David přiznal, že spíš z alibistických důvodů zvolil tak záhadný název, protože ještě dlouho nevěděl, jaký recept vlastně zvolí. Kombinace smaženého kuřecího masa, omáčky a studených brambor hosty nenadchla.
Ingredience:
•    5 kuřecích prsních řízků
•    sýr
•    šunka
•    pepř
•    mouka
•    vejce
•    strouhanka
•    máslo
•    cibule
•    mléko
•    hořčice
•    sýr strouhaný
•    pažitka
•    brambory

Postup:
1. Kuřecí prso si rozřízneme. Na prkénko si dáme potravinářskou folii, na kterou položíme kuřecí prso. Lehce naklepeme. Osolíme, opepříme z obou stran a poklademe plátky sýra a šunky. Zabalené v potravinářské folii vložíme na 30 minut do ledničky.
2. Mezitím si uděláme dresink. V hrnci necháme rozpustit kousek másla, přidáme najemno nakrájenou cibuli, trochu mouky a zalijeme mlékem. Osolíme, opepříme a přidáme trošku hořčice a strouhaný sýr – vše dle chuti. Mícháme, dokud nemáme omáčku.
3. Z lednice si vyndáme maso, které obalíme v mouce, vejci a strouhance. Necháme dozlatova osmažit na pánvičce.
4. Uvaříme si brambory, které následně rozšťoucháme.

Teplota: 160-180, 100°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30-60 minut
Recipe category: Hl. chod/příloha/marináda/chlazení/vaření/smažení

 

Dezert:
Černoušek

IMG 2608
Dezert s kakaem byl prý nakonec z celého menu nejlepší
Ingredience:
•    250 g měkkého tvarohu
•    100 g čokolády
•    1 lžíce kakaa
•    2 lžíce medu
•    2 banány

Postup:
Tvaroh našleháme se změklou čokoládou, prosátým kakaem a medem. Přidáme nastrouhané banány, promícháme a rozdělíme do misek. Zdobíme hoblinkami čokolády a můžeme dát vychladit.

Teplota: 0°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5 i více
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-30 minut + chlazení
Recipe category: Dezert/ bez pečení/ chlazení

 

 


Středa – Eva Marvanová (36)

IMG 2620 2
Eva se vyučila jako kadeřnice a této profesi se také věnuje. Je svobodná a má desetiletou dceru, se kterou žije v ostravském bytě 2+1. Do pořadu se přihlásila sama, především ze zvědavosti. Chce poznat, jak probíhá natáčení a zažít soutěž na vlastní kůži. Pokud vyhraje, tak určitě bude vědět za co peníze utratit pro sebe a svou dceru.
Charakter: Myslí si, že je kamarádská, tvrdohlavá a klidná.
Zájmy: Ráda jezdí na kolečkových bruslích a na kole. Miluje přírodu, procházky, v létě ráda plave.
Vztah k vaření: K vaření nemá moc pozitivní vztah, proto ráda připravuje hlavně jednoduchá a praktická jídla.
Chutě: V jídle není vybíravá, chutná jí skoro vše. Miluje sushi.
Nesnáší: Nikdy by nesnědla hmyz.
Motto: Chovej se k lidem tak, jak bys chtěla, aby se oni chovali k tobě.
Očekávání: Těší se na lidi, které pozná, a zkušenosti, jaké během natáčení získá.


Předkrm:
Kanapky

IMG 2615
Jednoduchý předkrm hosty nenadchl, ale moravské jednohubky s klobáskou to zachránily
Ingredience:
•    Slané kulaté sušenky
•    kaviár, červený a černý
•    sýr žervé
•    na ozdobu černá oliva nebo cherry rajčata

Postup:
Kaviár si smícháme se sýrem žervé (zvlášť černý a zvlášť červený kaviár). Směs namažeme na sušenky. Kanapku s černým kaviárem dozdobíme černou olivou a kanapku s červeným kaviárem ozdobíme cherry rajčetem.

Teplota:0°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká/ mezinárodní
Doba přípravy: 30 minut
Recipe category: Předkrm/bez vaření/ryby

 

Polévka:
Rajská polévka

IMG 2622
Je nějaký rozdíl mezi rajskou a rajčatovou polévkou? I to se řešilo u stolu. Každopádně tahle polévka v italském stylu hostům přišla k chuti.
Ingredience:
•    rajčata v plechovce
•    čerstvá bazalka
•    čerstvý zázvor
•    sušená rajčata
•    parmazán
•    1 cibule
•    3 stroužky česneku
•    chilli
•    cukr
•    olej
•    sůl

Postup:
Na oleji si osmahneme cibulku, česnek, a jakmile je cibulka dozlatova, přidáme sušená rajčata spolu s rajčaty z plechovky. Přilijeme asi 200 ml vody nebo vývaru, poté přidáme malou lžičku strouhaného zázvoru. Dochutíme solí, cukrem, chilli, přidáme čerstvou bazalku. Poté vše rozmixujeme na krémové pyré. Ozdobíme strouhaným parmazánem a bazalkou.

Teplota:140, 100°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: italská
Doba přípravy: 30 minut
Recipe category: Polévka/restování/vaření

 

Hlavní chod:
Kuřecí na kari s rýží

IMG 2624
Sto lidí, sto chutí. Někdo by oželel houby, jiný zahustil řídkou omáčku s kokosovým mlékem, další by pokrm více okořenil
Ingredience:
•    800 g kuřecích prsou
•    400 ml kokosového mléka
•    8 větších žampionů
•    kari koření
•    1 kg rýže
•    cibule
•    olej

Postup:
Na oleji si opečeme cibulku dozlatova, přidáme na plátky nakrájené žampiony. Dusíme pět minut, dokud žampiony nezměknou. Přidáme kuřecí prsa nakrájené na kousky, osolíme, přidáme dvě lžičky kari koření, podlijeme vodou a dusíme 20 minut. Jakmile je maso měkké, dochutíme směs kokosovým mlékem a dle potřeby zahustíme. Jako příloha je vhodná rýže uvařená dle návodu.

Teplota: 140-160, 100°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká/mezinárodní
Doba přípravy: 30-60 minut
Recipe category: Hl. chod/příloha/restování/dušení/vaření

 

Dezert:
Mangová zmrzlina

IMG 2626
Zajímavě servírovaná domácí zmrzlina lépe vypadala, než chutnala
Ingredience:
•    3 manga
•    400 ml kokosového mléka
•    cukr na dochucení
•    máta na ozdobu

Postup:
Zralé mango oloupeme a nakrájíme na kousky, rozmixujeme v mixéru na pyré a dochutíme kokosovým mlékem a v případě potřeby dosladíme cukrem. Hmotu necháme zmrznout v mrazáku asi tři hodiny. Dozdobíme plátkem manga a mátou.

Teplota:-8 až -12°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká/thajská
Doba přípravy: více než 3 hodiny
Recipe category: Dezert/zmrzlina/mražení

Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30-60 minut + naložení
Recipe category: Hl. chod/marináda/pečení/grilování

 

 

Čtvrtek – Sebastian Šimčík (20)

IMG 2630 2
Sebastian nedodělal střední zdravotnickou školu, pracoval jako pomocná síla v kuchyni a začal podnikat. S kolegou vede dva bary. V budoucnu by si rád pořídil vlastní restauraci. Je svobodný a žije v bytě 3+kk v Novém Jičíně se spolubydlícím. Má z poloviny africké geny, jeho otec, s nímž se maminka seznámila v Anglii, pocházel ze Zambie. Čtvrtý hostitel se do pořadu přihlásil sám, protože chce vyhrát. Pokud se mu to podaří, tak peníze utratí za dovolenou.
Charakter: Sám o sobě tvrdí, že je ambiciózní, přátelský, zábavný, občas i vznětlivý a zaujatý.
Zájmy: Když má čas, schází se s přáteli a pořádá různé večírky. Hrával a hraje basket, zajímá se o vaření a vše kolem gastronomie.
Vztah k vaření: Každé kulinářské téma ho baví, moc rád griluje.
Chutě: Má rád hlavně maso a masité pokrmy.
Nesnáší: Tvarůžky a nikdy by nesnědl lososa. U stolování mu vadí lidé, „kteří se chovají jako blbci“.
Motto: Nemůžeš změnit svět, dokud nezměníš sám sebe.
Očekávání: Těší se na zážitky z nových jídel.

 

Předkrm:
Tatar, topinka, toust

IMG 2632
Celý večer byl o mase a syrovým masem také začal
Ingredience:
•    hovězí maso
•    kečup
•    hořčice
•    1 žloutek
•    cibule
•    toust
•    topinka
•    sůl
•    pepř

Postup:
Nameleme si hovězí maso. Dochutíme solí, pepřem, kečupem, hořčicí a vmícháme žloutek a najemno nakrájenou cibuli. Necháme chvíli v chladu rozležet. Tousty a topinky opečeme nasucho na pánvi bez oleje a podáváme s česnekem.

Teplota: 160°C (topinky)
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká/mezinárodní
Doba přípravy: 30-60 minut
Recipe category: Předkrm/bez vaření/opékání

 

Polévka:
Hovězí vývar z oháňky

IMG 2635
Hostitel soupeře trochu oklamal. Místo oháňky vařil hovězí žebro a do polévky zavařil kupované nudle, byť kvalitní a od domácích skoro k nerozeznání
Ingredience:
•    hovězí oháňka
•    kořenová zelenina
•    bobkový list
•    nové koření
•    1 cibule
•    petrželová nať
•    těstoviny
•    sůl
•    pepř

Postup:
Maso vložíme do studené vody v tlakovém hrnci, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, koření a necháme vařit. Bokem uvaříme těstoviny, které následně přidáme do polévky s povařeným naporcovaným masem a zeleninou, ozdobíme nasekanou čerstvou zelenou petrželkou.

Teplota: 100°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1-2 hodiny
Recipe category: Polévka/vaření

 

Hlavní chod:
Gril mix, příloha

IMG 2637
Spousty masa hostitel naložil do bylinek, oleje i suchého koření, nezapomněl ani na zeleninu a dipy
Ingredience:
•    vepřová panenka
•    hovězí flank steak
•    vepřové žebra
•    makrely
•    brambory
•    bagety
•    bílý jogurt
•    kopr
•    kečup
•    tatarka
•    bylinky
•    koření
•    ovoce

Postup:
Naložíme maso přes noc do směsi koření, ovoce a oleje. Brambory si před pečením povaříme, okořeníme a dáme zapéct. Vepřové žebra orestujeme a dáme péct spolu s bramborami. Připravíme si dipy z bílého jogurtu a česneku nebo z bílého jogurtu a kopru a ďábelskou tatarku s kečupem a chilli. Naložené maso dáme na gril a následně na grilu opečeme i rozříznutou bagetu.

Teplota: 180-200°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30-60 minut + naložení
Recipe category: Hl. chod/marináda/pečení/grilování

 

Dezert:
Čokoládové brownies

IMG 2639
Přestože nemá Sebastian s pečením moučníků zkušenosti, sladká tečka mu vyšla na výbornou
Ingredience:
•    350 g čokolády (50–60 % kakaa)
•    250 g másla, nakrájeného na kousky
•    3 - 4 vejce
•    250 g krupicového cukru (nejlépe hnědého)
•    100 g hladké mouky
•    1 smetana ke šlehání
•    mascarpone

Postup:
Troubu si předehřejeme na 160°C. Čokoládu nalámanou na kostičky rozpustíme spolu s máslem. Vejce vyšleháme spolu s cukrem. Obě směsi spojíme a opatrně přisypeme hladkou mouku a vše vymícháme dohladka. Těsto vlijeme na plech a pečeme 30-35 minut. Hotové brownies podáváme se šlehačkou a mascarpone.

Teplota: 160°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 30-60 minut
Recipe category: Moučník/pečení


Pátek - Petra Návratová (27)

IMG 2655
Petra vystudovala střední školu, obor servírka. Pracovala v kasinu, pět a půl roku dělala krupiérku, rok a půl barmanku. Nyní je vedoucí vinotéky. Tři roky žije s partnerem, který má z předešlého vztahu osmiletého syna. Společně bydlí ve 3+1 v Ostravě a byt si postupně zařizují. Víkendy tráví především v přírodě na výletech. Do pořadu se přihlásila sama ze zvědavosti a ráda by se dočkala výhry. Pokud by to vyšlo, chtěla by udělat radost své mamince.
Charakter: Prý přátelská, veselá, kamarádská, tvrdohlavá, je vždy pro každou legraci, ale snadno se urazí.
Zájmy: Má ráda sport, různé výlety, přírodu a nakupování. Mezi její koníčky patří i uklízení.
Vztah k vaření: Když má dobrou náladu, vaří ráda. Zkouší nové recepty a připravuje omáčky a těstoviny.
Chutě: Mezi její oblíbená jídla patří těstoviny na různé způsoby.
Nesnáší: Tučné maso a žemlovku. Nikdy by nesnědla dršťkovou polévku. Při společném stolování jí vadí mlaskání.
Motto: Jak ty ke mně, tak já k tobě…
Očekávání: Těší se na chutné jídlo a dobrou zábavu.

 

Předkrm:
Žlutý meloun v parmské šunce

IMG 2651
Jednoduchou italskou klasiku, která rafinovaně kombinuje sladkou a slanou chuť, Petra ještě doplnila o olivy
Ingredience:
•    10 plátků parmské šunky
•    10 černých oliv
•    1 žlutý meloun

Postup: Meloun nakrájíme na plátky, obalíme v šunce, ozdobíme olivami a dáme vychladit do lednice.

Teplota: 0°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: italská
Doba přípravy: 1-30 minut
Recipe category: Předkrm/bez vaření/chlazení

 

Polévka:
Pórková polévka

IMG 2658
Nakonec z toho byl krém, do kterého hostitelka přidala prý až moc smetany. K Petřině smůle se u stolu nesešli milovníci pórku.
Ingredience:
•    1 pórek
•    5 brambor
•    1 cibule
•    smetana
•    2 rohlíky
•    sůl
•    pepř

Postup: Nakrájenou cibuli osmažíme do sklovita, přidáme nakrájený pórek a brambory na kostičky, podlijeme vodou a necháme vařit do změknutí. Poté vše rozmixujeme, přidáme smetanu, sůl, pepř a znovu promixujeme.  Rohlíky nakrájíme na kostičky, osmažíme na olivovém oleji a podáváme k polévce.
Teplota: 140, 100°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30-60 minut
Recipe category: Polévka/restování/vaření

 

Hlavní chod:
Pečený losos, brambory, zelenina na másle

IMG 2661
Ani všeobecně oblíbený losos se netrefil do chuti všem a Petra pekla ještě candáta pro Sebastiana, který má na lososa alergii
Ingredience:
•    5 filetů z lososa
•    2 kg brambor
•    2 balíčky mražené zeleniny
•    250 ml bílého jogurtu
•    4 lžíce dijonské hořčice
•    4 lžíce kopru
•    4 lžíce petrželky
•    máslo
•    citron
•    sůl
•    pepř

Postup:
Brambory omyjeme, nakrájíme na plátky, přidáme koření a dáme péct do trouby asi na hodinu na 180°C. Jogurt smícháme s hořčicí, koprem, petrželkou, solí a pepřem. Porce lososa dáme na plech s pečicím papírem kůží dolů a potřeme ho jogurtovou směsí. Pečeme 15-20 minut na 200°C. Podáváme s bramborem a další pečenou zeleninou (dle sezony) na másle.

Teplota: 180, 200°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy:  30-60 minut
Recipe category: Hl. chod/příloha/pečení

 

Dezert:
Tiramisu

IMG 2652
Zato tiramisu jí Sebastian pochválil, tak měla Petra alespoň nějakou satisfakci
Ingredience:
•    2 mascarpone
•    2 balíčky cukrářských piškotů
•    2 kelímky smetany ke šlehání
•    200 g moučkového cukru
•    6 žloutků
•    hořké kakao
•    káva

Postup:
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme mascarpone a smícháme. Ušleháme šlehačku a smícháme dohromady. Piškoty namáčíme do silné kávy, klademe na dno formy, poté vrstvíme krémem a piškoty atd. Nahoře krém posypeme kakaem a dáme vychladit a ztuhnout do lednice.

Teplota: 0°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: italská
Doba přípravy: 1-30 minut + chlazení
Recipe category: Moučník/bez pečení/chlazení

 

 

 

 

Zdroj, foto: PRIMA - PROSTŘENO

18. říjen 2018
Dnes má svátek Lukáš

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek