„TÝDNY ZDRAVÝCH THAJSKÝCH CHUTÍ“

„TÝDNY ZDRAVÝCH THAJSKÝCH CHUTÍ“

10. – 23. května 2018

IMG 5455 2


Úřad obchodního rady, ve spolupráci s Velvyslanectvím Thajského království, Thajskou centrálou pro cestovní ruch (TAT) se sídlem v Praze a thajským Úřadem pro zemědělské záležitosti sídlícím v Bruselu, připravil projekt TÝDNY ZDRAVÝCH THAJSKÝCH CHUTÍ.

 

Akce probíhá od 10. do 23. května 2018 ve třech špičkových thajských restauracích v Praze – NOI (www.noirestaurant.cz), OBČANSKÁ PLOVÁRNA (www.obcanskaplovarna.cz) a ZEBRA (zebranoodlebar.cz). Všechny tři se pyšní oceněním THAI SELECT, které uděluje Ministerstvo obchodu Thajského království vynikajícím thajským restauracím s autentickými pokrmy po celém světě.

 

Pro TÝDNY ZDRAVÝCH THAJSKÝCH CHUTÍ tyto restaurace připravily pestrou nabídku atraktivních jídel a sestavily menu za speciální ceny. Všechna promovaná jídla zahrnují thajské bylinky a koření, stejně tak i speciálně vyšlechtěný nový druh barevné thajské rýže (riceberry). Je charakteristická tmavě fialovou barvou, vysokým obsahem antioxidantů, vitamínů a vlákniny, má tedy velmi pozitivní účinky na lidské zdraví. Navíc bylo přímo z Thajska dovezeno vynikající čerstvé tropické ovoce (rambutan, mango a mladé kokosy), které bude moci ochutnat každý, kdo si objedná speciální menu.

 

Přijměte naše srdečné pozvání. Neváhejte a zapojte se do akce, která bude trvat pouze dva týdny, a to 10. až 23. května 2018. Přijďte ochutnat zdravé autentické pokrmy a vynikající čerstvé tropické ovoce z Thajska!

 

RICEBERRY

thairyze1thairyze2thairyze3

Riceberry bývá označována jako thajská superpotravina. Jedná se o nový druh barevné rýže, který byl speciálně vyšlechtěný univerzitou Kasetsart v Thajsku, kde se také pěstuje.

Vzniká křížovým opylením tří druhů rýžových rostlin: jasmínové rýže (Thai Hom Mali), fialové rýže Hom Nin a Khao Dawk Mali 150.

 

Riceberry má tmavě fialovou barvu. Je to celozrnná rýže s jemnou a křehkou strukturou. Vyznačuje se vysokým obsahem antioxidantů, vlákniny, kyseliny listové, zinku, vitamínu E, omega-3 nenasycených mastných kyselin a beta-karotenu. Obsahuje například třikrát více železa než jiné druhy rýže. Glykemický index této rýže je na střední hodnotě (GI = 62).

 

Má široké využití v kuchyni jako exotická příloha, do salátů či rizota. Často se míchá s bílou rýží. Je doporučována k přípravě asijské, zejména thajské kuchyně. Připravuje se stejně jako bílá rýže, při vaření v rýžovaru použijeme o něco více vody (na 1 šálek rýže 1,5 šálku vody). Je lepší předem riceberry namočit na hodinu do studené vody.

 

Klinické studie thajské univerzity Mahidol prokázaly potenciál riceberry zlepšit hodnoty hyperglykemie a hyperlipidemie a zmírnit stres a záněty. Příznivě působí také proti neurodegeneraci a zhoršování paměti při Alzheimerově chorobě, stejně tak i proti rakovině. V neposlední řadě zpomaluje proces stárnutí.

 

THAJSKÝ POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL A THAJSKÁ KUCHYNĚ

IMG 5440 2
Potravinářský průmysl patří k pilířům ekonomiky Thajského království. V roce 2017 dosáhl vývoz potravin z této země hodnoty 26 bilionů USD, počet zaměstnanců v potravinářství a rybářství se přiblížil hodnotě 11 milionů. Bohaté přírodní zdroje, sezona trvající po celý rok a kvalifikovaná pracovní síla tvoří hlavní konkurenční výhody thajského potravinářského průmyslu. Thajsko patří mezi největší světové producenty a exportéry rýže, tapioky, zpracovaného kuřecího masa, ryb a mořských plodů, čerstvého, mraženého i konzervovaného ovoce a zeleniny, stejně tak i třtinového cukru.

 

Thajsko má také bohatou kulturu jídla. Pestré a vydatné zdroje surovin, nedostižná chuť, vysoká úroveň kvality, hravá kreativita thajského street foodu a nekonečné gastronomické možnosti proslavily Thajsko po celém světě. Dokonce v žebříčku CNN 50 nejlepších jídel světa figurují v roce 2018 tři tradiční thajské pokrmy: salát ze zelené papáji SOM TAM (46. místo), typická ostrá kyselá polévka s krevetami TOM YUM GOONG obsadila 8. pozici a MUSSAMAN CURRY se umístilo 1. v pořadí.

 

Globální popularita thajské kuchyně aktuálně představuje silnou značkou, která je těsně provázána s cestovním ruchem. Turisté z celého světa navštěvují Thajsko, milují thajské jídlo a po návratu domů by si rádi zopakovali nabytou gastronomickou zkušenost. Rovněž thajská vláda se snaží přispět k tomu, aby spotřebitelé po celém světě měli přístup k autentickým thajským pokrmům. Mezi inovativní kanály patří franšízy restaurací, on-line aplikace, konzultační služby a v neposlední řadě také ocenění THAI SELECT, které uděluje Ministerstvo obchodu Thajského království vynikajícím thajským restauracím s autentickými pokrmy po celém světě.

 

Thajská kuchyně patří k nejzdravějším na světě. Nejen nízký obsah tuku v jejích pokrmech, ale také bylinky a koření mají příznivé zdravotní účinky. V dobách, kdy ještě nebyly všeobecně dostupné léky, se používaly k léčení některých nemocí a zdravotních obtíží. Například česnek pomáhá ke snižování krevního tlaku a působí proti rakovině. Cibule přináší úlevu při nachlazení. Chilli papričky stimulují krevní oběh a působí jako prevence rakoviny střev. Citronová tráva působí příznivě při problémech se zažíváním a žlučovými kameny, snižuje také vysoký krevní tlak. Limetové listy podporují trávení. Thajská bazalka stimuluje chuť k jídlu a zlepšuje zažívání.

 

 

 

 

Zdroj, foto: Royal Thai Embassy in Prague; Redakce

17. listopad 2018
Dnes má svátek Mahulena

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek