TRADIČNÍ FRANCOUZSKÉ BUBLINKY

TRADIČNÍ FRANCOUZSKÉ BUBLINKY

Olivier Sohler
ředitel Národní federace výrobců šumivých vín Crémant


Národní federace výrobců crémantů, založená v roce 1982, má několik cílů a úkolů. Především dohlíží na používání pojmu crémant striktně pro šumivá vína s kontrolovaným označením původu, která jsou zpracovávána za podmínek stanovených vyhláškami a odpovídají specifikacím stanoveným podmínkami produkce.

 

Název crémant lze použít pouze pro jakostní bílá nebo růžová šumivá vína, která jsou klasifikována chráněným označením původu AOC. Kromě toho, že jsou vyráběna v souladu
s tradiční metodou, by měla být vyráběna také podle těchto výrobních metod:
•    ruční sklizeň hroznů,
•    vína pochází z moštu získaného z celých hroznů nebo slupek,
•    množství získaného moštu nepřesahuje 100 l na 150 kg hroznů,
•    maximální obsah anhydridu síry 150 mg/l,
•    obsah cukru nižší než 50 g/l.

 

Výroba podle pravidel

Crémant se vyrábí tradiční metodou v souladu se zvláštními pravidly pro výrobu šumivých vín. Po první fermentaci vína v sudu probíhá druhý fermentační proces v lahvi. Právě díky procesu fermentace v lahvi se vytváří bublinky. Doba zrání je alespoň osm měsíců. Po tomto období se lahve otočí dnem vzhůru, aby se sedliny vytvořené výhradně z přírodních kvasinek mohly hromadit v hrdle lahve. Sedliny nashromážděné v hrdle lahve jsou pak odděleny procesem zvaným degorzáž, následně se odstraní procesem chlazení. Poté jsou lahve uzavřeny korkem a kovovým krytem. Vína mohou být prodávána nejdříve za 12 měsíců
po lahvování.

 

Klíčové údaje (2018):
•    počet AOC (chráněné označení původu) – 8
•    celková plocha produkce – 11 722 ha
•    počet producentů – celkově více než 6 000
•    prodej – 83,6 milionů lahví
•    vývoz v každém regionu se liší – v průměru představuje 20 až 50 % tržeb

Trh crémantů se velmi dobře rozvíjí nejen ve Francii, ale i v zahraničí – v posledních letech jsou crémanty hitem zejména v Beneluxu, Německu a Spojených státech. Crémant se stal uznávaným segmentem, který si našel své místo na trhu s bublinkami a těší se dobré pověsti. Neměnná kvalita chutných crémantů za dobrou cenu svádí stále více spotřebitelů ke koupi.

 
8 francouzských regionů

Crémant je tradiční produkt pocházející z kteréhokoli z těchto osmi regionů – Alsace, Bordeaux, Bourgogne, Die, Jura, Limoux, Loire a Savoie.

 

Crémant d´Alsace

S 32,9 miliony lahví je Crémant d´Alsace jedničkou na trhu AOC se šumivým vínem, mimo šampaňského. Alsaské crémanty pocházejí z harmonické kombinace několika odrůd (pinot blanc, ryzlink, pinot gris, chardonnay, auxerrois a pinot noir), mohou však být vyrobeny i z jiných odrůd. Například většina crémantů „blanc de blancs“ je z hroznů pinot blanc. Pinot noir je zase jedinou odrůdou, která se používá při výrobě rosé a občas „blanc de noirs“.
Crémanty mají světle zlatou barvu, u rosé s jemně jahodovými náznaky. Bubliny jsou jemné, rovnoměrné a perlení řetízkové. Vůně je svěží s aromatem hrušek, jablek, broskví, meruněk, bílých květů a briošek. Chuť je opravdu svěží. Servírované mezi 5 a 7 °C představují sofistikovaný aperitiv, perfektní koktejlové víno či ideální doplněk k recepci. Hodí se k nejrůznějším druhům kuchyně – studeným i teplým předkrmům, mořským plodům, bílému masu, plísňovým sýrům nebo dezertům.

 

Crémant de Bordeaux

Crémant se vyrábí v celé vinařské Bordeaux AOC (61 294 ha, z nichž 800 ha je vyhrazeno zvlášť pro crémanty), ročně se prodá přibližně 6,4 milionu lahví. Hlavními odrůdami hroznů jsou sémillon a sauvignon, které se používají při výrobě bílého crémantu. Rosé je kombinací odrůd révy jako je cabernet či merlot.
Crémant de Bordeaux, známý svými jemnými bublinkami, se vyznačuje zářivou barvou a dlouhou ovocnou chutí. Je to skvělý aperitiv, ale díky své aromatické svěžesti i skvělý doplněk k jídlu a ideální volba pro slavnostní příležitosti.

 

Crémant de Bourgogne

V současné době činí prodej Crémant de Bourgogne zhruba 19,2 milionu lahví ročně. Víno je vyráběné z tradičních odrůd vín, rozdělených do dvou kategorií. První kategorie zahrnuje pinot noir, chardonnay, pinot blanc a pinot gris, druhá kategorie gamay noir s bílou šťávou, melon, aligoté a sacy.
Crémanty jsou perfektní jako aperitiv, ale také dokonalým doplňkem k jídlu. Bílé crémanty mají intenzivní vůni s aromaty ovoce a briošek a hodí se k předkrmům. Svěží crémant blanc de blancs se se svou kořenitou vůní hodí k měkkýšům nebo říčním rybám. Jeho aromatická svěžest a lehká kyselost perfektně doplňuje pokrmy z uzených ryb. Crémant de Bourgogne blanc de noirs je svou strukturou více podobný vínu, proto se hodí k masu, nejlépe k drůbeži. Crémant de Bourgogne rosé je ideální volbou jako dezertní víno. Směs pinot noir a gamay dává vyniknout silnému aromatu květin a růží, které se hodí k zmrzlinám. Ovocné tóny vytváří dokonalou kombinaci růžového crémantu se sorbety z červeného ovoce.  

 

Crémant de Die

V současné době je s označením Crémant de Die prodáváno více než 200 000 lahví ročně. Původně zde bylo šumivé víno vyráběno výhradně z odrůdy clairette, dnes se používá také aligote a muškát, dodávající vínu chuť zeleného ovoce.
Víno se vyznačuje tóny másla, jablek a zeleného ovoce, je kombinací bohatého aroma a svěžího konce. Díky jemným bublinkám je elegantní, s bledě zlatou barvou. Crémant de Die je ideálním společníkem jako aperitiv a perfektním doplňkem k hřebenatkám i korýšům.
 
Crémant du Jura

Ročně se v regionu Jura prodá přibližně 1,7 milionu lahví. Zhruba 90 % producentů vyrábí bílý crémant, zatímco pouze 10 % i rosé. Povolenými odrůdami jsou poulsard, pinot noir, trousseau, chardonnay a savagnin.
Crémant du Jura se hodí ke slavnostním příležitostem, je proslulé svou jemností a lehkostí bublinek, které zdůrazňují eleganci chardonnay a aromatickou chuť poulsardu. Může být podáván i jako aperitiv nebo k dezertům.

 

Crémant de Limoux

Ročně se prodá přibližně 5,8 milionu lahví Crémant de Limoux. Vyrábí se ze dvou hlavních odrůd révy chardonnay a chenin, jako druhotné odrůdy se používají mauzac a pinot noir.
Crémant de Limoux se pozná podle bledé barvy se zlatými odlesky, ultra jemnými bublinkami a elegantním šumivým efektem. Brut se vyznačuje vůní bílých květů s jemnými náznaky koření a opečeného chleba. Měl by být konzumován nejlépe do dvou let po zakoupení, při 6–7 °C, obvykle jako aperitiv s malými předkrmy nebo jako doplněk ryb a bílého masa. Rosé z této oblasti má světle lososovou barvu a aromatickou vůni červeného ovoce, je ideálním doplňkem jakéhokoliv jídla.

 

Crémant de Loire

Ročně se tohoto crémantu prodá kolem 17 milionů lahví. Typickou odrůdou používanou
pro bílá vína je chenin, pro červená cabernet franc. Nepoužívají se však pouze tyto dvě, oblast Loire nabízí spoustu odrůd včetně chardonnay, pinot noir, grolleau noir, grolleau gris nebo vzácné původní odrůdy orbois.
Crémant de Loire má jemnou vůni a příjemnou čerstvost, zazáří při všech příležitostech.
Má šedou barvu s čirým křišťálovým pláštěm a žlutými nebo zlatými odlesky. Rosé má pak lososovou barvu. V chuti jsou patrné náznaky bílého ovoce, citronu, bílých květů, ořechů, mandlí nebo i stopy vanilky a lékořice. Rosé vyniká vůní červeného ovoce. Servíruje se při 6–8 °C. V ideálním případě by se lahev měla spotřebovat do tří let od zakoupení.

 

Crémant de Savoie

Víno musí být minimálně ze 60 % složeno z odrůd jacquere a altesse, povolené odrůdy
pro zbylých 40 % jsou chasselas, chardonnay, pinot noir a gamay.
Mineralita regionu dodává místním crémantům jedinečnou a rozpoznatelnou čerstvost. Elegantní aromatickou vůni tvoří zejména aroma citrusů a alpských květin. Víno se může podávat jako aperitiv, k jídlu, na veškerých společenských či gastronomických událostech.

 

Širokou nabídku crémantů nabízí e-shop www.moncremant.cz


nebo kamenná prodejna v Praze 5 (Nádražní 890/50)

12. prosinec 2019
Dnes má svátek Simona

Počasí


jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek