Užijte si „Dobu grilovací“ aneb Škola grilu s Ivanem Vodochodským

Obliba grilování v Česku neustále roste.

D3S 0439vodo

Většina z nás prostě miluje grilování, které je spojeno nejen s přípravou a konzumací masových, zeleninových nebo sýrových dobrot, ale také s příjemnou a pohodovou atmosférou. Griluje se na zahradách, na balkonech, v parcích… prostě téměř všude.
Společnost Vitana, jednička v kategorii koření, se na období od května do září samozřejmě opět náležitě připravila. „Dobu grilovací“ zahájila již druhým ročníkem Školy grilu, tentokrát pod vedením známého kuchaře, herce a moderátora Ivana Vodochodského. Ten pro letošní sezónu připravil dva originální masové recepty se zajímavým mixem koření, které potěší každého labužníka.

Novinky na přání
Poslední spotřebitelské výzkumy společnosti Vitana ukázaly, že lidé, kteří rádi grilují, by uvítali vylepšení receptur u steakových omáček, oživení v nabídce tekutých marinád a také výhodnější balení oblíbených kořenicích směsí.
„Názor spotřebitelů je pro nás zásadní, a proto nebylo co řešit. Od dubna se grilovací portfolio Vitany obohatilo o nový design šesti steakových omáček, z nichž Švestková a Barbecue se dočkaly vylepšení receptury a Pepřová je zcela novou variantou. Dále jsme uvedli maxi balení a výhodné balení s 20% navýšením obsahu u čtyř nejprodávanějších grilovacích směsí. Poslední novinkou je tekutá marináda Paprika a rozmarýn,“ říká Alice Feixová z oddělení marketingu společnosti Vitana.  
Pro zpestření letošní grilovací sezóny Ivan Vodochodský připravil tyto dva speciální recepty:

 

D3S 10661
KUŘE PIRI PIRI
Pro 4 porce budete potřebovat:

4 kuřecí stehna bez kostí
1 lžíce drceného česneku
1/2 hrsti posekané zelené petrželky
1 hrnek olivového oleje
1 lžíce červeného vinného octa
1 lžíce cukru

Koření:
1 lžíce Uzené mleté papriky Vitana
1 lžíce sladké mleté papriky
1 lžíce drcených chilli papriček
1 lžíce sušeného oregana
1 lžíce sušeného tymiánu
2 kusy bobkového listu
1 lžíce sušené citronové kůry
1 lžíce sušené pomerančové kůry
mlýnek sůl (dle chuti)
mlýnek 4 pepře (dle chuti)
mlýnek Chilli mix (dle chuti)
Italské bylinky Vitana (dle chuti)

Postup:
Všechny ingredience smícháme v misce a směs vetřeme do masa. Necháme marinovat, nejlépe přes noc. Maso vyjmeme z marinády a ogrilujeme nebo opečeme na pánvi. V průběhu přípravy potíráme zbylou marinádou.

 

 D3S 12171

HOVĚZÍ PUPEK S HOUBOVÝM RAGÚ
Pro 4 porce budete potřebovat:
600g flank nebo hanger steaku
300g mražených hub hřibovitých
250 ml smetany 33%
150g másla
1 šalotka
2 stroužky česneku
2 lžíce dijonské hořčice
8 plátků toastového chleba
1 citron

Koření:
Vitana mlýnek Italské bylinky
Vitana mlýnek Himalájská sůl
Vitana mlýnek 4 pepře
Houbové Koření
Steak 7 pepřů (bez soli)

Houby povaříme ve smetaně s máslem, česnekem a šalotkou, osolíme, přidáme houbové koření, citronovou šťávu a necháme zredukovat do husté omáčky.
Bylinky, koření, hořčici, česnek, olej, máslo, sůl a pepř rozsekáme v robotu na hrubou kaši. Plátky toastového chleba potřeme hořčicí a bylinkovou směsí a necháme zapéct.
Maso z obou stran opečeme na grilu do stupně propečení dle libosti, poté necháme minimálně 5 minut odpočinout na teple. Do šťávy z masa dáme zbytek pasty a máslo. Maso nakrájíme na plátky, omočíme ho v této šťávě a podáváme na plátcích opečeného pečiva přelité omáčkou.
Za Školu grilu přeje dobrou chuť Ivan Vodochodský - užijte si dobu grilovací!

 

 

ŠKOLA GRILU S IVANEM VODOCHODSKÝM

D3S 1166
Ivan Vodochodský radí,  jak správně grilovat a čemu se při grilování vyhnout:
Základem je kvalitní maso. Nekupovat balené v supermarketu. Špičkové maso jako svíčkové  stačí jen lehce okořenit - pepř, sůl, bylinky.
K ostatním se hodí marinády. Pozor! Nekupovat již marinovaná masa v supermarketu.
Maso marinujte jen 2 - 3 hodinky před grilováním.
Marináda se má osušit, než se dá maso na gril. Jinak by nám marináda tekla do grilu, začaly by šlehat plameny a vytvoří se tak karcinogenní látky.
Zbylá marináda se má vzít, na grilu svařit v kastrůlku / pánvi a pak, až se maso ogriluje, tak se v ní zase namočí, nebo se maso lehce potře.
Marinády si můžete vyrobit do zásoby, například ta pro Piri Piri vám v lednici vydrží v zavařovačce celé léto.


Když se dá maso na gril, tak se nemá hned otáčet a "šťouchat" do něj, ale počkat, až se zatáhne a samo od grilu „odskočí“. Děláme často chybu v tom, že ho často a hlavně brzy obracíme a tudíž nejde od toho grilu odtrhnout a zůstávají tam kousky masa, které se pak připékají.  


Důležité je to maso nechat po grilování odpočinout 5 – 10 minut, aby zůstalo šťavnaté.
Na zeleninu a na sýry se musí dát koření hned. To už by se pak nedochutilo.


Teploty masa: hovězí bylo 55 - 58 stupňů. Vepřové tak na 70, kuře pak o něco více, asi 75 až 80 °C. Při pečení používejte teploměr na maso  - jedině tak poznáte správné propečení masa. Stojí pár korun a vám udělá velkou službu. Běžně ho používám i já, když nestojím denně u grilu, jedině s ním poznám správnou teplotu.


Sůl  - lehce maso nasolit těsně před grilováním,  že jakmile se maso nenasolí předem, pak už se to „nedohoní“… Maso se musí ze začátku zatáhnout, aby nepouštělo šťávu a po vyndání z grilu nechat odpočinout… Pozor, maso často neobracet.


Grilování potřebuje čas, maso potřebuje čas. Velmi často děláme chybu, že chceme maso rychle ugrilovat a je z něj sušínka.
Gril s dřevěným uhlím je ideální rozpalovat 2 hodiny. Pro běžné domácí užívání doporučuje plynový gril, který je méně náročný a snadno se ovládá. Důležitá je správná teplota! Když přidržíte dlaň nad rozehřátým grilem a napočítáte celé dvě vteřiny a pak už musíte ruku odtáhnout, je to ta správná teplota.


Velmi často děláme chybu, že na rozpálený gril naložíme mnoho masa a celý zaplníme. Tím okamžitě klesne teplota grilu, a to je špatně, takže dávkovat na gril pomalu a postupně.
Do marinády přidávat bylinky, ale pozor, při grilování se pálí a pak dodávají masu hořkou chuť. Lepší je případně setřít před grilováním.

 

 

 D3S 0515vita

Název výrobku a popis   Doporučená regálová cena


Italské bylinky                18,90
Originální směs italských bylinek je vyváženou kombinací středomořských chutí oregana, bazalky, rozmarýnu, petrželky a tymiánu. Směs bylinek dodá připravovanému pokrmu lahodnou chuť a vůni italské kuchyně. Výborně se hodí do rajčatových a smetanových omáček, zapékaných pokrmů, těstovin, polévek, bylinkových másel, salátů, pomazánek, ryb, ale také k přípravě na pizzy nebo drůbežího masa.

Oregano                         14,90
Oregano neboli dobromysl je bylinka s příjemně kořeněnou vůní a lehce nahořklou chutí. Jako koření se používají sušené drhnuté listy. Neodmyslitelně patří do středomořské, asijské a mexické kuchyně, ale je to tradiční bylinka především italské kuchyně. Je nepostradatelnou surovinou při přípravě pizzy, těstovin, rajčatových omáček, špaget a zeleninových salátů. Používáme jej rovněž ke zvýraznění chuti telecího, skopového a kuřecího masa nebo plodů moře.

Tymián                          14,90
Tymián je silně aromatická bylinka s ostřejší nasládlou chutí i vůní připomínající kafr či hřebíček. Tymián je koření ze sušených větévek, listů a květů. Výrazná chuť a aroma tymiánu vyniknou nejen při přípravě zvěřiny, drůbeže a sekaných mas, ale také u tradičních českých omáček, nádivek, paštik, sýrů a bylinkových másel. Výborný je v nádivce do kuřete nebo v rajčatových omáčkách a polévkách. Ve směsích s oreganem a bazalkou se používá na pizzu a těstoviny. Ostré podtóny tymiánu vylepší chuť pečené, grilované či dušené ryby.

Bobkový list                 12,90
Bobkový list má dlouhou minulost plnou legend. Řekové věřili, že to je posvátná rostlina, a tak vznikl zvyk dávat vavřínové koruny z bobkových listů pro vítěze, básníky a císaře. Bobkový list ze stromu vavřínu má kořennou chuť s nádechem citrusů. Vhodný je především do marinád a kyselých jídel. Přidává se jak do pikantních masových a rybích pokrmů, tak do omáček na těstoviny, a dokonce i do sladkých nákypů. Výtečnou chuť dodá luštěninovým polévkám. Používá se při nakládání zeleniny, červené řepy, hub nebo fazolí. Jediný lístek vavřínu dodá jídlu výraznou specifickou chuť.

Citrónová kůra            20,90
Citrónová kůra se vyrábí z vyzrálých citronů, které se suší a drtí. Na rozdíl od dostupných citrónů na trhu se získává výhradně zpracováním plodů pěstovaných bez chemického ošetření. Má charakteristické osvěžující aroma a citrusovou chuť. Používá se zejména do sladkých pokrmů, ovocných moučníků, dortů a nákypů. Výborná je také na ryby, do pomazánek, omáček a marinád na maso.

Chilli kousky                15,90
Chilli koření se používá do všech pokrmů, kterým chcete dodat nejen pikantní chuť, ale i atraktivní vzhled. Tvoří palčivou složku kari koření a také speciality zvané Chilli con carne. Přidává se do nakládacích směsí, omáček k masu, polévek, fazolí a gulášů. Chilli extrakt se používá i do zázvorového piva a jiných nápojů. Setkáte se s ním především v mexické a indické kuchyni. Zajímavou chuť získá v kombinaci s česnekem a bylinkami.

Paprika uzená (sladká) mletá        14,90
Uzená paprika má sytě červenou barvu, kořeněnou chuť a výrazné kouřové aroma. Získává se sušením a pozvolným uzením sladké papriky. Stačí přidat špetku do jídel, kde se běžně používá sladká paprika, a získají nezaměnitelnou uzenou chuť a vůni. Skvěle se proto hodí na ryby, pizzu, směsi s rýží a mletá masa. Výborná je i do studené kuchyně k ochucení sýrů a pomazánek.

Paprika sladká mletá            14,90
Paprika dodává pokrmům nejen lahodnou chuť, ale i výraznou, sytou barvu a příjemné aroma. Hodí se do omáček, sýrů, slaného pečiva a uzenin. Používá se do masitých jídel a téměř do všech druhů gulášů. Tvoří základ celé řady kořenících směsí. Získává se ze zralých paprikových lusků, které se usuší a pomelou. Jako koření se v kuchyni používá paprika sladká, lahůdková, pálivá, uzená nebo gulášová. Každá se liší barvou i chutí.

Pomerančová kůra            19,90
Pomerančová kůra se získává ze sušené kůry zralých pomerančů. Pokrmům dodává typickou sladkokyselou chuť. Používá se zejména do sladkých pokrmů, buchet, perníků, moučníků, koláčů a cukroví. Vhodná je také k přípravě horkých nápojů, čaje, svařeného vína nebo likérů. Výborná je také na ryby a drůbež. Pomerančovou kůrou můžete dochutit i omáčky nebo müsli. Pokrmům dodá příjemně osvěžující aroma s ovocným nádechem. Výborná je v kombinaci s citrónovou kůrou, skořicí nebo vanilkou.

Houbové koření            18,90
Směs koření vyvinutá speciálně k přípravě houbových pokrmů. Bílá hořčice, koriandr a pepř zvýrazní přirozeně intenzivní aroma hub. Kořenící směs obsahuje také sušený hřib smrkový, proto je výborná všude tam, kde chcete dosáhnout lahodné houbové chuti. Výborná je do polévek, omelet, při přípravě kotlet, roštěnek a jiných plátků masa. Dokáže ozvláštnit kuře nebo ryby. Houby vždy dostatečně dlouho tepelně zpracujte. Mnohé z nich jsou v polosyrovém stavu těžko stravitelné a mohly by vyvolat zdravotní potíže.

 D3S 0467bylin

Koření bez soli
Koření patří do vybrané řady směsí, které neobsahují sůl, aby si každý mohl dosolit dle vlastní chuti.

Steak 7 pepřů bez soli        18,90
Kořenící přípravek je vyváženým spojením různých druhů pepřů, které svou specifickou barvou a chutí vytvářejí lahodnou kořenící směs. Směs je namíchána tak, aby ji bylo možno použít na široké spektrum pokrmů od grilovaných mas až po gurmánské omáčky.

Grilovací koření bez soli         18,90    
Univerzální kořenící směs založená na paprice, česneku a zázvoru. Je vhodná pro všechny druhy masa od kuřecího přes vepřové a hovězí až po ryby. Používá se nejen k přípravě grilovaného masa, ale i k ochucení minutek a na pečení.

Marinovaná krkovička        18,90
Speciální kombinace koření určená pro rozmíchání v pomerančové šťávě na přípravu grilovaných steaků. Pomerančová šťáva dodá šťavnatou chuť a přirozeně zjemní maso. Skvěle se hodí i na kuřecí maso.

Marinované kuře            18,90
Speciální kombinace koření určená pro rozmíchání v citronové šťávě na přípravu grilovaného kuřecího masa. Citronová šťáva dodá šťavnatou chuť a přirozeně zjemní maso. Skvěle se hodí i na krůtí maso.

 

Hrubě mleté koření
Hledáte skutečně výraznou, ale přitom vyváženou chuť? Kvalita, čerstvost, opravdovost. Těmito zásadami jsme se řídili při vývoji pěti hrubě mletých směsí, které potěší i skutečné gurmány.

Kombinace hrubě mletého koření a krystalické soli jídlo dokonale ochutí a promění běžný oběd či večeři v nezapomenutelný zážitek. Zajímavým bonusem gurmánských novinek je také fakt, že je na pokrmu opravdu uvidíte!

Gurmánské kuře            22,90
S aromatickými bylinkami, česnekem a lehkým citronovým nádechem je vhodný také na speciality ze světlých mas a ryb. Gurmánské koření je jedinečná hrubě mletá směs koření s nízkým podílem krystalické soli.
•    dodá výraznou, a přitom vyváženou chuť
•    krásně provoní jídlo
•    udělá z vašich pokrmů potěšení i pro oči
•    vhodné pro přípravu pokrmů na grilu, v troubě nebo na pánvi

Gurmánská zelenina            22,90
Česnek, vonné bylinky, paprika a rajčatové kousky jsou ideální směsí i na kuřecí maso a saláty. Gurmánské koření je jedinečná hrubě mletá směs koření s nízkým podílem krystalické soli.
•    dodá výraznou, a přitom vyváženou chuť
•    krásně provoní jídlo
•    udělá z vašich pokrmů potěšení i pro oči
•    vhodné pro přípravu pokrmů na grilu, v troubě nebo na pánvi

 

Mlýnek
Elegantní designové mlýnky Vitana jsou skvělými a vkusnými pomocníky v kuchyni. Jídla ochucená čerstvě namletým kořením mají výraznější a více aromatickou chuť a vůni.

Stylové dochucování s mlýnky Vitana vykouzlí na pokrmech nejen báječně výraznou a čerstvou chuť koření, ale také dekoraci pro větší estetický dojem z jídla. Vitana mlýnky s kořením jsou určeny pro opravdové gurmány!

Mlýnek Mořská sůl            57,80
Elegantní designový mlýnek Vitana Mořská sůl se hodí na dochucení veškerých jídel. Velké krystalky mořské soli obzvlášť vyniknou na grilovaném mase nebo propečeném steaku. Hrubě mletá mořská sůl má výraznější slanou chuť, navíc je přirozeným zdrojem jódu a některých minerálů. Tip: Využijte krystalky mořské soli při pečení a ozdobte jimi své domácí pečivo nebo rychlé jednohubky z listového těsta.

Mlýnek 4 Pepře            69,90
Elegantní designový mlýnek Vitana 4 pepře je vhodný především pro ochucení steaků. Hodí se ale také do omáček, polévek a dalších pokrmů. Namletím směsi 4 pepřů docílíte výraznější, aromatičtější a čerstvější pepřové chuti. Mlýnek obsahuje pepř bílý celý, pepř černý celý, pepř červený celý, pepř zelený celý. Tip:  Výraznou chuť 4 pepřů oceníte především na kvalitním mase, vyzkoušejte ji tedy na hovězím steaku, plátku tuňáka či lososa.

Mlýnek Chilli mix            57,80
Pro milovníky pikantnějších chutí je v portfoliu stylových skleněných mlýnků Vitana k dispozici kořenící směs chilli mix, která dodá jídlům ten pravý říz. Vkusný mlýnek je zároveň moderní ozdobou a dekorací do Vaší kuchyně. Tip: Chilli je typickou surovinou mexické kuchyně, vyzkoušejte proto chilli mix na tradičních mexických receptech jako chilli con carne nebo burritos, které báječně doplňuje.

Mlýnek Italské bylinky        57,80
Elegantní designový mlýnek Vitana Italské bylinky se hodí na těstovinová jídla, zeleninové saláty, ale také do polévek, omáček a na všechny druhy pokrmů z masa. Tip: Namelte italské bylinky na plátky rajčat s mozzarellou, přelijte olivovým olejem a podávejte s čerstvou celozrnnou bagetou. Zdravou a chutnou večeři máte za pár minut!

Mlýnek Himalájská sůl        69,90
Elegantní designový mlýnek Vitana Himalájská sůl se hodí na dochucení veškerých jídel. Díky vyššímu obsahu minerálů roste její obliba a je vnímaná jako zdravější. Skvěle doplňuje trend zdravého životního stylu.

Sójová omáčka sladká        23,90
Sladká sójová omáčka k dochucení a marinování kuřecího a vepřového masa a přípravu asijských jídel.

Chilli omáčka                     29,90
Pro milovníky pikantních chutí připravila Vitana chilli omáčku s tomatovým základem. Chilli omáčka je jemně provoněná česnekem a dodá říz každému jídlu.

Steak omáčka med a hořčice        39,90
Omáčka je vyváženou kombinací sladké chuti medu a řízné chuti hořčice. Je vhodná ke všem druhům grilovaného masa.

 

 

Zdroj, foto: Vitana
  

23. červenec 2017
Dnes má svátek Libor

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

logo-smartpress

 

 bustourist