Kde všude využít eidam? Inspirujte se lahodnými recepty

Kde všude využít eidam? Inspirujte se lahodnými recepty

akademiekvality.cz 3
Jaký recept se vám vybaví, když se řekne „eidam“? Určitě starý dobrý „smažák“. Byla by ale velká škoda nevyužít tento chutný sýr i v dalších typech pokrmů. Jen je třeba si uvědomit, kdy je lepší preferovat tučnější variantu a kdy se hodí eidam s nižším obsahem tuku. Co byste ale rozhodně neměli podcenit, je jeho výběr. U pultu můžete sledovat jeho barvu. Eidam by měl mít smetanově až sýrově žlutou barvu, která by měla být stejnoměrná po celém řezu. Jedině v tomto případě je sýr dostatečně vyzrálý. Pokud si kupujete sýr, sledujte značky kvality potravin, které zaručují jeho přednosti. Jedná se např. o Klasu, Regionální potravinu, „biozebru“, Evropské logo pro ekologickou produkci nebo třeba Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP).

 

KRÉMOVÁ ČESNEČKA SE SÝROVÝM CHIPSEM
Na česnečku existuje nepřeberné množství receptů od její klasické „kocovinové“ verze až po hutnou smetanovou. V následujícím receptu bude česnečka povýšena na slavnostní nedělní oběd, a to nejen díky lahodné krémové konzistenci, ale i úžasným sýrovým chipsům.

krémová česnečka
Ingredience (na 4 porce):
•    20 g másla
•    1 cibule
•    6 větších stroužků česneku
•    2 větší brambory
•    600 ml vývaru
•    200 ml smetany
•    sůl, pepř
•    200 g eidamu

Postup:
1.    Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
2.    Oloupejte stroužky česneku a rozbijte je nožem.
3.    V hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět cibulku.
4.    Přidejte 5 stroužků česneku a ještě 2 minuty pomalu opékejte.
5.    Vše zalijte vývarem a přiveďte k varu. Do polévky přidejte oloupané brambory nakrájené na kostky. Poté vše osolte a opepřete podle vlastní chuti.
6.    Až brambory změknou, polévku rozmixujte. Přidejte smetanu a rozdrcený zbývající stroužek česneku.
7.    Polévku znovu přiveďte k varu a nechte vařit asi 10 minut.
8.    Připravte si sýrové chipsy. Nastrouhejte eidam a na plech vyložený pečícím papírem z eidamu vytvořte 4 kopičky.
9.    Vložte plech do trouby předehřáté na 180°C a pečte dozlatova.
10.    Až sýrové chipsy vyjměte z trouby, nechte je lehce vychladnout.
11.    Krémovou polévku podávejte ozdobenou sýrový chipsem.

Další zajímavé recepty a informace najdete na www.akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.


NAKLÁDANÝ EIDAM
Milujete nakládané sýry? Zkuste si je sami připravit doma. A nezapomeňte, že není nutné nakládat jen hermelín. Skvěle chutná i eidam, který je po pár dnech dokonale proleželý a příjemně provoněný kořením. Nevěříte? Přesvědčte se následujícím receptem.

nakládaný eidam
Ingredience:
•    200 g eidamu v celku
•    3 chilli papričky
•    Pár kuliček nového koření
•    Pár kuliček pepře
•    Čerstvý rozmarýn
•    Čerstvý tymián
•    3 stroužky česneku
•    1 červená cibule
•    Olej – slunečnicový, nebo řepkový

Postup:
1.    Eidam nakrájejte na kostičky (asi 1x1 až 2x2 cm velké).
2.    Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka, česnek oloupejte a rozbijte a tymián oberte z větviček.
3.    Do sklenice postupně skládejte sýr, cibuli a přidávejte i další ingredience.
4.    Chilli papričky můžete přidat celé, nebo je nakrájet – podle toho, jak pikantní nálev si přejete.
5.    Až bude sklenice plná, zalijte ji olejem tak, aby vše bylo ponořeno.
6.    Sklenicí několikrát bouchněte, aby unikly vzduchové bublinky a poté ji zavřete.
7.    Uložte na 5 - 7 dnů do lednice. Před podáváním nechte několik hodin odstát při pokojové teplotě.

Další zajímavé recepty a informace najdete na www.akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.

 

TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S ČESNEKEM
Co nosili drvoštěpi do lesa, aby měli pořádně vydatnou a výživnou svačinu? Čerstvý chleba s domácí tvarohovou pomazánkou. Přidejte do ní trochu eidamu s česnekem a hnedle máte připravenou chutnou, vyváženou a poměrně lehkou večeři.

tvarohová pomazánka
Ingredience:
•    250 g tvarohu ve vaničce
•    80 g eidamu
•    3 větší stroužky česneku
•    2 lžíce majonézy
•    Čerstvý citronový tymián
•    Sůl
•    Čerstvě mletý pepř

 Postup:
1.    Z česneku vyřízněte střed. Poté česnek prolisujte do tvarohu.
2.    Přidejte majonézu a vše dobře promíchejte.
3.    Sýr nastrouhejte najemno a vmíchejte do pomazánky.
4.    Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
5.    Tymián můžete vmíchat přímo do hotové pomazánky, nebo jím jen ozdobit namazaný krajíc.
Další zajímavé recepty a informace najdete na www.akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.

 
HOLANDSKÝ ŘÍZEK
Máte rádi kombinaci mletého masa a sýra? Pak by ve vaší kuchařce neměl chybět recept na holandský řízek, který mají hodně v oblibě i děti. Pokud se vám líbí, že po rozkrojení řízečku sýr krásně vyteče, použijte při přípravě pokrmu tučnější variantu eidamu.  

holandský řízek
Ingredience:
•    500 g mletého masa (ideálně 50 % vepřového a 50 % hovězího)
•    120 g eidamu vcelku
•    Sůl, pepř
•    Hrst hladkolisté petržele
•    3 vejce
•    Hladká mouka
•    Strouhanka
•    Olej na smažení

Postup:
1.    Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a vmíchejte ho do masa.
2.    Přidejte jedno vejce a nahrubo nasekanou petržel.
3.    Ochuťte solí a pepřem podle vlastní chuti.
4.    Maso rozdělte na 4 díly a vytvarujte z nich řízky tlusté asi 1 cm.
5.    V hlubokém talíři rozšlehejte zbylá vejce, do druhého nasypte mouku a do třetího strouhanku.
6.    Řízky postupně obalujte v hladké mouce, vejci a strouhance.
7.    Pozvolna smažte z obou stran dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší.

Další zajímavé recepty a informace najdete na www.akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.

 

--------------

O značce „Klasa“
Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech více než tisíc produktů od přibližně dvou set českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz

O značce „Regionální potravina“
Již sedmým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou zatím vybírat z celkem 557 oceněných produktů. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.regionalnipotravina.cz

O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“
Národní grafický znak pro biopotraviny, nazývaný díky proužkům „biozebra“, je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro označení biopotravin a bioproduktů. Aby mohly produkty toto označení získat, musí pro ně být vystaven platný certifikát, který potvrzuje, že byly prověřeny některou z kontrolních organizací, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Jedná se sice o české národní logo, ovšem tímto znakem nemusí být označeny jenom potraviny s původem v naší zemi. Logo pro ekologickou produkci (BIO) označuje produkty původem z ekologických farem, které při rostlinné produkci nepoužívají chemické pesticidy, minerální dusíkatá hnojiva a zároveň byly vypěstovány způsobem šetrným k životnímu prostředí.  V živočišné produkci pak tyto farmy zohledňují životní potřeby chovaných hospodářských zvířat a zajišťují jim nadstandardní podmínky zejména povinným poskytnutím výběhů a pastvy, kvalitního ekologického krmiva a dostatečného životního prostoru.

O značce „Evropské logo pro ekologickou produkci“
Evropské logo pro ekologickou produkci je na rozdíl o předchozí „biozebry“ značením nadnárodním. Konkrétně se jedná o značení stanovené předpisy Evropské unie. Musí ji mít na svém obale každý produkt, který nese ve svém názvu slovní označení odkazující na ekologický způsob produkce (BIO, EKO, ORGANIC) a zároveň musí být kromě loga uveden i kód kontrolní organizace, která zkontrolovala plnění pravidel a země původu zemědělských surovin.  Odkazy na ekologický způsob produkce smí však být označen pouze produkt, který splňuje veškerá pravidla pro ekologickou produkci v rámci EU. Některé příklady těchto pravidel jsou zmíněny v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi je označení „biozebra“ povinné pouze v tom případě, kdy byla biopotravina certifikována některou z českých kontrolních organizací. Na dovezených biopotravinách tedy v určitých případech být nemusí.

O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“
Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:
•    Zaručené tradiční speciality (ZTS)
•    Chráněné označením původu (CHOP)
•    Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

 

Zdroj, foto: McCann Prague PR; Apriori

25. květen 2018
Dnes má svátek Viola

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist