MilkParade.eu: Originální recepty s možností výhry

MilkParade.eu: Originální recepty s možností výhry - Soutěžní fotografie je možné posílat od 3. 10. do 31. 10. 2016

www.milkparade.eu

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Festival MilkParade 2016, pořádaný projektem na podporu konzumace mléka a mléčných výrobků Bílé plus, si pro vás nachystal originální recepty od šéfkuchaře Michala Nikodema. Pokud některý z nich vyzkoušíte, následně ho vyfotíte a pošlete na email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., máte navíc šanci vyhrát jeden z pěti voucherů na kuchařský kurz do kulinárního studia Ola Kala.

Vaříte rádi, ale přistihujete se, že v kuchyni točíte svých oblíbených 5 receptů? Můžete si rozšířit své kulinární umění a zkusit připravit některý z deseti originálních receptů šéfkuchaře Michala Nikodema, které si přichystal speciálně pro projekt na podporu konzumace mléka a mléčných výrobků Bílé plus. Motivací vám může být i možnost výhry v podobě voucherů na kurz vaření. Pět nejúspěšnějších domácích kuchtíků získá poukaz v hodnotě 2 900 Kč do kulinárního studia Ola Kala. A co všech deset soutěžních receptů spojuje? Poctivé mléčné výrobky, které se hodí téměř na cokoliv.

„Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a také v dezertech. Nejraději mám smetanu, hustou zakysanou smetanu, máslo, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte,“ prozrazuje šéfkuchař Michal Nikodem.

Jak tedy můžete soutěžit?
Vyberte si některý z deseti soutěžních receptů. Jejich kompletní seznam včetně pracovního postupu najdete na www.milkparade.eu. Nakupte si přísady a můžete začít kuchtit. Až bude dílo hotové, vyfoťte nám ho a svůj kuchařský výtvor pošlete na email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..">Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Snažte se, aby se pokrm co nejvíce podobal tomu, jak ho uvařil a naservíroval šéfkuchař Michal Nikodém. Soutěžní fotografie je možné posílat od 3. 10. do 31. 10. 2016. Nejpovedenější z nich vybere odborná porota. Výsledky soutěže budou vyhlášeny v druhém týdnu v listopadu 2016.

Seznam soutěžních receptů:
1.       Kořeněná treska na másle s omáčkou z mascarpone
2.       Kuřecí steak s hříbkovo-smetanovou omáčkou
3.       Tvarohové taštičky plněné povidly, sypané perníkem a přelité máslem
4.       Sýrové souflé
5.       Slaný koláč se sýrem, cuketou a lososem
6.       Chuťovky s krevetkami a lučinou
7.       Krůtí prsa marinovaná v jogurtu s jablky na kari
8.       Sváteční pekanový máslový koláč
9.       Čokoládové brownies se šlehačkou
10.    Máslovo-karamelové lodičky

Více informací a recepty najdete na www.milkparade.eu


MilkParade.eu – soutěžní recepty

Sýrové souflé(čti suflé)

Sufle 3 menší
4 porce

1,5 lžíce másla (z toho oříšek na vymazání pečící formy)
1 lžíce hladké mouky
60 g nastrouhaného ementálu (min. 45 % tuku)
2 vejce rozdělená na žloutky a bílky
2 lžíce tučné zakysané smetany
1 lžička dijonské hořčice
sůl
pepř

Postup:
V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a dobře promícháme, až máslo pohltí mouku a začne pěnit. Odstavíme a vmícháme ementál, hořčici, žloutky. Osolíme, opepříme a přimícháme zakysanou smetanu.
Vyšleháme sníh z bílků, opatrně vmícháme do připravené hmoty. Vlijeme do máslem vymazaných malých „jednoporcových“ formiček a vložíme do důkladně vyhřáté trouby na 180 °C.
Necháme suflovat (kynout) 5 min a poté zvedneme teplotu na 210°C. Pečeme dalších 5-8 minut.
Upozornění: během pečení neotevíráme troubu! Po vyjmutí z trouby ihned servírujeme se salátem.


Kuřecí steak s hříbkovo-smetanovou omáčkou

Kureci steak 2 menší
2 porce

2 ks kuřecí prsíčko – nejlépe i s kůží
Rozmarýn, Tymián
Olej na restování
Sůl a pepř

Postup:
Kuřecí prsíčko i s kůží osolíme, opepříme a opečeme z každé strany dozlatova. Vložíme do pekáče a posypeme nakrájenou bylinkou. Pečeme v troubě na 190°C přibližně 12 – 15 min (dle velikosti).
Vyjmeme z trouby a pod alobalem necháme 5 – 10 minut odpočinout.

Hříbková omáčka
1 menší cibulka
hrst sušených hříbků namočených ve studené vodě
150 ml masového vývaru
100 ml smetany 30% tuku
50 g másla

Postup:
Na pánvi, kde se restovalo kuřecí maso, necháme zezlátnout najemno nakrájenou cibuli. Přidáme namočené hříbky i s vodou, ve které se namáčely, a vývar. Uvedeme do varu a pozvolna vaříme cca 10 minut. Přidáme smetanu, uvedeme do varu a ponorným mixerem důkladně rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem, a pokud je omáčka příliš řídká, necháme ještě chvilku probublávat na plamenu. Nakonec vmícháme studené máslo.


Tvarohové taštičky plněné povidly, sypané perníkem a přelité máslem

Povidlove tasticky 5 menší

Tvarohové těsto
500 g tuhého tvarohu v kostce
30 g rozpuštěného másla
1 vejce
12 - 15 lžic hrubé mouky (podle řídkosti těsta)
1 vanilkový puding
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli
2 lžíce cukru moučka
---------------------
Povidla – tuhá!
---------------------
4 lžíce strouhaného perníku
4 lžíce cukru moučka
mletá skořice
4 lžíce másla

Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme dohladka. Z těsta uždibujeme kuličky, ty rozmáčkneme na plátky a ty plníme povidly. Tvarujeme taštičky. Vaříme ve vodě cca 6 minut.
Podáváme sypané cukrem, opraženým strouhaným perníkem, skořicí a přelité rozpuštěným máslem.


Kořeněná treska na másle s omáčkou z mascarpone

Treska 1 menší
2 porce

2 x 200 g filé z tresky (nebo jiné ryby)
½ lžičky celého pepře
½ lžičky koriandrových semínek
½ lžičky fenyklových semínek
Sůl
2 lžíce oleje
---------------------
½ lžičky hrubozrnné hořčice
1 lžíce nasekané petrželové natě
1 lžíce nasekaných kaparů
oříšek másla
---------------------
2 lžíce bílého vína
3 lžíce mascarpone

Postup:
Pepř, koriandr a fenykl uhmoždíme nahrubo a spolu se solí a olejem potřeme rybu.
Petrželovou nať a kapary nasekáme najemno a smícháme s máslem a hořčicí.
Rozehřejeme pánev a rybu na ní zprudka z obou stran opečeme. K opečené rybě přidáme na pánev směs másla, kapar a bylinky, prohřejeme a potřeme jí rybu.
Vyndáme na talíř. Výpek na pánvi zastříkneme vínem, necháme odpařit a vložíme mascarpone. Vzniklou omáčku prohřejeme a nalijeme na rybu.
Podáváme s restovaným listovým špenátem.


Slaný koláč se sýrem, cuketou a lososem

Slany kolac 3 menší

koláčová forma o průměru 25 cm, nebo 4 menší jednoporcové formy

Slané koláčové těsto:
175 g hladké mouky
100 g měkkého másla
1 velké vejce
špetka soli

Suroviny na náplň (lze měnit dle chutí):
120 g uzeného lososa
200 g tvrdého francouzského sýra min. 45% tuku
1 velká cibule
1 lžíce másla
1 mladá cuketa (cca 150 g)
snítka čerstvého tymiánu
2 stroužky česneku

Smetanová zálivka:
100 ml zakysané smetany
200 ml smetany 30% tuku
3 velká vejce
Sůl, pepř, muškátový květ

Ze surovin na korpus vypracujeme kompaktní těsto. Vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu.
Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na lžíci másla. Jakmile změkne, přidáme na kolečka nakrájenou cuketu a orestujeme dozlatova. Před koncem restování vložíme tymián a nasekaný česnek. Krátce orestujeme a směs necháme vychladit.
Vystydlou směs dáme do těstem vyložené formy, přidáme kostky sýra a plátky lososa. Zalijeme smetanovou zálivkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180°C cca 30 – 35 minut. Podáváme vlažné nebo i studené, nejlépe se salátem.


Chuťovky s krevetkami a lučinou

Jednohubky 5 menší

10 tygřích krevet
5 cherry rajčátek
120 g lučiny
sůl
pepř
1 stroužek česneku
petrželová nať
10 krekrů

Krevety orestujeme na rozehřátém oleji, osolíme, opepříme a před koncem pečení přidáme najemno nasekaný česnek, promícháme a vyndáme na misku. Na výpeku z krevet opečeme půlky rajčátek.

Na krekry dáme kopeček lučiny, ozdobíme teplou krevetou s rajčátkem a ozdobíme bylinkou.


Krůtí prsa marinovaná v jogurtu s jablky na kari

Kruti prsa 6 menší
4 porce

600 g krůtích prsíček
2 lžíce bílého jogurtu
2+2 kávové lžičky kurkumy
2+2 lžíce ghí (přepuštěné máslo)
1 velká cibule
1 velké jablko
2 stroužky rozdrceného česneku
1 lžíce nastrouhahého zázvoru
250 ml smetany 30% tuku
sůl
pepř
hrst koriandrové natě
1 lžíce černého sezamu

Postup:
Maso nakrájíme na nudličky a smícháme se 2 lžičkami kurkumy. Přimícháme jogurt a necháme 20 minut marinovat. Teprve před tepelnou úpravou osolíme. Jinak by vypustilo šťávu.

Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejeme 2 lžíce ghí a zprudka marinované maso orestujeme, tak aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjměte a dejte stranou.

Na stejné pánvi, na středním plamenu, rozehřejeme 2 lžíce ghí, vložíme na nudličky nakrájenou cibuli a restujeme cca 5 minut do „sklovata“. Přidáme na nudličky nakrájená jablka a restujeme dalších 5 minut. Poté vložíme česnek a zázvor. Pozvolna restujeme cca 1 minutu.
Zalijeme smetanou, přidáme 2 lžičky kurkumy, zamícháme a dusíme cca 5 minut.
Vrátíme do omáčky orestované maso, necháme 2-4 minuty prohřát, vypneme oheň a necháme několik minut odpočinout. Dochutíme solí a pepřem. Na talířích ozdobíme koriandrovou natí a posypeme černým sezamem. Podáváme s rýží.


Sváteční pekanový máslový koláč

Pekanovy Pie 10 menší

Křehké těsto na formu o průměru cca 25cm:
70 g moučkového cukru
140 g másla
2 velké žloutky
230 g hladké mouky
citronová kůra
špetka soli

Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní těsto a necháme 30 minut vychladit. Poté vyválíme na plát a vyložíme jim koláčovou formu.

Náplň
160 g celých pekanových ořechů
120 g javorového sirupu
150 ml smetany 30% tuku
2 celá vejce
4 žloutky
med nebo cukr na doslazení
dvě kávové lžičky směsi mletého koření (skořice, badyán, anýz, fenykl, sušený zázvor, hřebíček, muškátový oříšek)

Sirup, smetanu, vejce, žloutky a koření lehce metlou našleháme, aby se tekutina spojila. Dochutíme medem nebo cukrem.

Do těstem vyložené formy nasypeme celé pekanové ořechy a zalijeme zálivkou. Opatrně vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut při teplotě 165°C.

Ideální je kombinace „horkovzduchu“ se spodním pečením. V tomto případě dáme plech do spodní části trouby, tím se bude koláč propékat odspoda.

Po upečení koláč vytáhneme, necháme vychladit a podáváme se zmrzlinou.


Čokoládové brownies se šlehačkou

Brownies 6 menší

200 g másla
300 g hořké čokolády (nejlépe 60-70% kakaa)
5 vajec velikosti XL (360 g)
200 g cukru krupice
200 ml šlehačky 30% tuku
150 g kešu ořechy, mandle…

Čokoládu, smetanu a máslo dáme do mísy a nad vodní lázní rozpustíme a vymícháme dohladka.
Ve druhé míse lehce našleháme vejce s cukrem, spojíme s rozpuštěnou čokoládou s máslem a „vymixujeme“ ponorným mixerem dohladka.

Vylijeme na plech cca 30x25 cm, který jsme vyložili pečícím papírem, posypeme ořechy a vložíme do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme zhruba 20 minut. Nahoře se vytvoří krusta.

Necháme ve formě vychladit a v lednici zatuhnout.

Před podáváním necháme ca 20 minut v pokojové teplotě. Servírujeme se šlehanou smetanou.


Máslovo-karamelové lodičky

Lodicky 2 menší

Těsto na korpusy:
40 g moučkového cukru
80 g másla
1 velký žloutek
120 g hladké mouky
citronová kůra
špetka soli

Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní těsto a necháme 30 minut vychladit. Poté vyložíme formičky a upečeme při 180°C dozlatova. Vyklopíme z formiček, naplníme tekutou náplní a necháme vychladit - třeba 2-3 dny v lednici. Podáváme s ušlehanou smetanou a čerstvým ovocem.

Krémová karamelová náplň:
100 g cukru krupice
50 g másla
230 g smetany ke šlehání (30% tuku)
100 g mléčné čokolády

Cukr utavíme v rendlíku na karamel. Přidáme máslo a zalijeme smetanou. Necháme pomalu „provářet“, až se karamel rozpustí a vytvoří se karamelová smetana.
Do mísy nalámeme čokoládu.

Karamelovou smetanu nalijeme na čokoládu, vymícháme dohladka a „vymixujeme“ ponorným mixérem. Necháme v místnosti vychladit a tekutý krém naléváme do připravených korpusů (lodiček).


Více informací a recepty najdete na www.milkparade.eu


O projektu Bílé plus:
Účelem projektu Agrární komory ČR Bílé plus v letech 2014-2016, který navazuje na podobný projekt, realizovaný v období 2011-2013, je podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků v ČR a nově i SR. Projekt Bílé plus je podporován z prostředků Evropské unie a České republiky. Financování je rozděleno v poměru 50% EU, 30% ČR a 20% z vlastních prostředků AK ČR. Více informací na www.bileplus.eu

 

28. květen 2018
Dnes má svátek Vilém

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist