Až 73 % mořských ryb obsahuje plasty, tvrdí nová studie

Až 73 % mořských ryb obsahuje plasty, tvrdí nová studie.
Na talířích Čechů se objevují mnohem častěji, než sladkovodní

www.Kaloricketabulky.cz

image losos

Tři čtvrtiny mořských ryb obsahují plastové částice, uvádí aktuální studie publikovaná vydavatelstvím Frontiers in Marine Science. Kontaminace může být zásadní hrozbou pro lidské zdraví, protože ryby jsou součástí potravinového řetězce a mohou se dostat až na talíř běžného konzumenta. V ČR tvoří podíl rybího masa jen 13 % celkové spotřeby masa, volba spotřebitelů však nejčastěji padá na ryby mořské, zejména lososa a tresku. Údaje vyplývají ze statistik největší tuzemské databáze potravin www.Kaloricketabulky.cz

 

 

Češi jedí ryby málo

Z průzkumu webového rádce pro zdravý životní styl vyplynulo, že přibližně polovina Čechů (45 %) konzumuje ryby dvakrát měsíčně, čtvrtina (27 %) je má na talíři dvakrát týdně a jen 6 % si je dopřeje víc než třikrát týdně. Rybí maso tak tvoří pouze 13 % celkové spotřeby masa v ČR. „Ryba na talíři je u nás stále spíš vzácností. Čtyřikrát častěji si Češi dopřejí kuřecí a dvakrát častěji vepřové maso. Rybí maso považují hlavně za dietní a vhodné při redukci hmotnosti. Nejvyšší spotřeba je v lednu a únoru, tedy v měsících, kdy nejvíce lidí dodržuje dietní režimy,“ uvádí Tomáš Pětivoký, zakladatel služby Kaloricketabulky.cz.

 

Když už rybu, tak z moře

Jedničkou mezi čerstvými rybami je pro tuzemské domácnosti losos (54%), druhou nejoblíbenější je treska (23%), která jejíž spotřeba každoročně roste. Nejoblíbenější rybu mezi sladkovodními druhy, konkrétně pstruha, si dopřejí Češi až jako třetí možnost, pouze v 11 procentech případů. Minimálně se na talířích Čechů objevuje kdysi oblíbený kapr (5%), který se tak stal už jen sváteční pochoutkou.

image tuna

„Ryby jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, vitamínů, jódu a selenu. Ideální je mít ryby na jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Více než například formou úpravy, by se ale lidé měli zabývat původem. Vybírat si ryby lovené před těmi, co jsou chované v sádkách,“ říká Kryštof Veber, profesionální silový a kondiční trenér.

 

Z průzkumu dále vyplynulo, že Češi si rádi mořské ryby dopřávají i v konzervách, především tuňáka. V této formě je zkonzumováno až 90 procent tuňákového masa, čerstvý steak si oproti tomu dopřeje jen 5 procent. Z tuňákových konzerv lidé nejčastěji připravují pomazánky a je také oblíbenou přísadou zeleninových salátů.

 

Zdroj, foto: www.Kaloricketabulky.cz

 

 

Webový portál Kaloricketabulky.cz a mobilní aplikace pro Android a iOS přináší nejširší tuzemskou databázi potravin a jejich kalorických hodnot. Registrovaným uživatelům nabízí bezplatnou variantu pro evidenci jídelníčků a sportovních aktivit, přehled výživových a kalorických hodnot potravin a možnost sestavení stravovacích plánů. Aplikace nabízí rovněž placenou verzi zahrnující jídelníčky úspěšných, kterým se podařilo významně upravit svou postavu a hmotnost. Více informací na www.kaloricketabulky.cz

 

23. září 2018
Dnes má svátek Berta

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek