Kukuřice v kuchyni

Kukuřice jako zlatý poklad ve spižírně. Připravíte ji na mnoho způsobů
Kukuřice je považována za sezonní nutriční bombu a její hlavní období právě teď začíná. Zaměřte se ve svém jídelníčku na pokrmy z této suroviny, kterou milují děti i dospělí, a připravte si z ní originální recepty ke každé příležitosti. Prozradíme také, kam se vydat pro tu nejlepší!
Popularita této zeleniny je známa od starověku, a to konkrétně z oblasti dnešního Mexika, kde se využívala při vaření již od 7. století před našim letopočtem. Do Evropy se dostala se zámořskými objevy a její obliba rychle rostla. Mezi její největší benefity řadíme bohatý obsah vitamínů skupiny B, dále stopové množství minerálů jako železo, hořčík, zinek, mangan či selen.
Kukuřice v kuchyni
Velmi oblíbenou pochoutkou nejen u dětí je popcorn, který se dá hravě připravit v hrnci. Postačí k tomu sušená kukuřice a rostlinný olej. Velmi známá je také jako příloha – v nejrůznějších salátech, polévkách nebo kaších či koláčích. Zvlášť salátům dodává nasládlou chuť. Můžete ji však konzumovat i samotnou. Výtečná je také grilovaná třeba s medovou marinádou.
Aby vaše recepty dosáhly autentické a vynikající chuti, je třeba vybírat z kvalitních potravin. Ty seženete zejména na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství. Farmáři dbají na to, aby se ovoce, zelenina i obiloviny pěstovaly v souladu s přírodou a svým hospodařením přispívají k zachování půdní úrodnosti i biodiverzity. Díky režimu ekologického zemědělství se daří přírodu neničit, ale naopak ji zachovat v co nejlepším stavu pro další generace. Bio zelenina tak bude jistě chutnat vám i přírodě. Více informací o ekologickém hospodářství a jeho benefitech se dozvíte na stránce myjsmebio.cz. Kupovat bio dává smysl – nám i přírodě.
Poznejte svého farmáře
Září je Měsícem biopotravin a v regionech se při této příležitosti koná řada nejrůznějších akcí, kde se můžete s farmáři seznámit a jejich produkty ochutnat. Biopotraviny seženete na eko farmách, faremních e-shopech i prostřednictvím tzv. bedýnkových systémů. Seznam producentů najdete na stránkách lovime.biokamprobio.cz. Pakliže se rozhodnete nakoupit v supermarketu, dbejte na to, aby biopotraviny vždy nesly označení logy biolistu či biozebry.
 Pro čerstvou, lokální kukuřici se můžete vydat například na Biofarmu Sasov u Jihlavy. Jejich sortiment je rozmanitý. Najdete zde také bio vepřové i hovězí maso a výrobky z nich, brambory i zeleninu v biokvalitě.
www.biofarma.cz


Kukuřičné vegetariánské špízy

Kukuřičnévegetariánskéšpízy
•    4 ks bio kukuřičných klasů
•    400 g bio žampiónů
•    1 ks bio papriky  
•    1 ks bio cukety
•    hrst cherry rajčátek v bio kvalitě
•    bylinkové máslo
•    2 lžíce šťávy z bio citronu
•    sůl
Klasy omyjte a vařte v osoleně horké vodě doměkka. Poté je vyjmněte, nechte okapat a nakrájejte na zhruba 3 cm široké plátky. Žampióny, cuketu, papriku i rajčata rovněž očistěte a nakrájejte na plátky. Na grilovací jehly střídavě napichujte připravenou zeleninu. Na závěr osolte a pokapte citronovou štávou. Položte na gril, na každý špíz přidejte plátek bylinkového másla, které nechte rozpustit. Grilujte asi 10 - 12 minut.
Grilovaná kukuřice na sladko s medem a koriandrem

Grilovaná kukuřice na sladko s medem a koriandrem
•    4 ks předvařené bio kukuřičné klasy
•    2 stroužky bio česneku
•    100 g    bio másla
•    100 j bio medu
•    1 hrst    čerstvého bio koriandru
•    šťáva z půlky bio citrónu
•    sůl
Pokud si chcete být jistí, že bude ugrilovaná kukuřice dostatečně měkká a šťavnatá, předem ji předvařte. Oloupanou i neoloupanou jí můžete hodit do hrnce s vroucí vodou a povařit. Vodu však v žádném případě nesolte, zrna by ztvrdla. Naopak přidejte asi jednu lžíci cukru – zvýrazní se chuť i vůně. Ještě zabalené klasy povařte pod pokličkou na mírném ohni asi čtvrt hodiny. Oloupanou kukuřici stačí vařit maximálně 10 minut.
Do misky přidejte med a rozpuštěné máslo. Vše promíchejte a vložte prolisovaný česnek a sůl. Za stálého míchání zahřívejte na mírnějším ohni, dokud se obsah nespojí. Na závěr přidejte nasekaný koriandr. Kukuřičné klasy do marinády nejlépe na pár hodin naložte. Kukuřici grilujte asi 10 minut, klasy průběžně otáčejte a potírejte zbylou medovou marinádou, která na zrnech vytvoří karamelovou krustu.
Výtečná kukuřičná polévka do prvních chladných dnů

Výtečná kukuřičná polévka do prvních chladných dnů
•    4 ks bio kukuřičné klasy
•    2 ks bio cibule
•    4 lžíce bio rostlinného oleje
•    1 l zeleninového vývaru v biokvalitě
•    100 ml    bio smetany
•    bio muškátový oříšek
•    bio mletý pepř
Cibuli oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Do hrnce přidejte olivový olej a kolečka cibule v něm dozlatova osmažte. Přilijte vývar a 10 minut vařte. Poté do hrnce vložte kukuřičná zrna vyloupaná z čerstvých klasů. Směs duste, dokud kukuřice nezměkne. Poté si odložte několik vařených kukuřičných zrn stranou a polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Na závěr přilijte smetanu, špetku strouhaného muškátového oříšku, osolte a opepřete. Ozdobte uvařenou kukuřicí.
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.
Evropské značení
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

22. říjen 2021
Dnes má svátek Sabina

Počasí


jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist

 logomotylek