PRODUKTOVÉ TIPY SENCOR - NOVINKA - Pekárna chleba

PRODUKTOVÉ TIPY SENCOR

NOVINKA - Pekárna chleba

41005722 2
SENCOR v těchto dnech uvádí na trh novou pekárnu chleba SBR 760. Zkuste si doma upéci svůj vlastní chléb, nebo jen nějakou buchtu, ale v pekárně vytvoříte i marmeládu nebo džem. Není nad to, mít ke snídani čerstvě napečeno.
Dostupná za cenu 1999 Kč.    

41005722 2              
                                                                    


Technické specifikace:
2 hnětací háky
13hodinový časový spínač pro odložené pečení
10 přednastavených programů pro pečení
1 přednastavený program pro vaření džemů a marmelád
1 přednastavený program pouze pro výrobu těsta (např. na pizzu, bagety , rohlíky, koblihy atp.)
Maximální objem chleba 1 350 g
Velký LCD displej s podsvícením
Víko s průzorem
10 minut paměť v případě výpadku el. proudu (pekárna
pokračuje dále v pečení)
3 úrovně nastavení barvy kůrky (světlá / středně tmavá / tmavá)
Funkce udržování teploty po dobu 60 minut po ukončení pečení
Antiadhezní úprava formy a hnětacího háku pro snadnou údržbu
Forma vhodná pro mytí v myčce
Akustický signál pro vložení dalších ingrediencí vyžadujících kratší dobu pečení
Příkon 850 W
Protiskluzové nožky
Dodávané příslušenství: odměrný šálek, lžíce a ocelový háček na vyjmutí zapečeného hnětacího háku
Rozměry (šířka x hloubka x výška): 247 x 139 x 189 mm

 

 

 

 

PEČEME CHLÉB
Krátký popis nejběžnějších ingrediencí používaných pro pečení chleba
1) Chlebová mouka
Chlebová mouka má vysoký obsah lepku (proto ji můžeme rovněž nazývat moukou s vysokým obsahem lepku, která obsahuje velké množství bílkovin), dobré elastické vlastnosti a dokáže po nakynutí udržet velikost chleba tak, aby se nepropadl. Protože je obsah lepku vyšší než u normální mouky, lze ji použít pro pečení chleba větších velikostí. Chlebová mouka je nejdůležitější ingrediencí při pečení chleba.
2) Obyčejná mouka
Obyčejná mouka se vyrábí smícháním důkladně vybrané měkké a tvrdé pšenice, a je vhodná pro rychlé pečení chleba nebo pečení koláčů.05/2017 - 8 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
3) Celozrnná mouka
Celozrnná mouka se vyrábí mletím pšenice a obsahuje pšeničnou slupku a lepek. Celozrnná mouka je těžší a výživnější než normální mouka. Chléb vyrobený z celozrnné mouky má obvykle menší velikost. Proto je ve velkém množství receptů pro dosažení co nejlepších výsledků obvykle kombinována celozrnná mouka a chlebová mouka.
4) Žitná mouka
Žitná mouka je určena především pro pečení tmavého chleba. Obsahuje vysoký podíl minerálních látek. Má méně lepku než mouka pšeničná, a proto se obvykle používá v kombinaci s moukou pšeničnou.
5) Kukuřičná mouka a ovesná mouka
Kukuřičná mouka a ovesná mouka se vyrábí mletím kukuřice a ovsa. Obě dvě jsou doplňkové ingredience pro pečení chleba a používají se pro zlepšení chuti a struktury chleba.
6) Cukr
Cukr je velmi důležitou ingrediencí pro sladkou chuť a barvu chleba. Bílý cukr napomáhá procesu kvašení.
7) Kvasnice
Kvasnice aktivují proces kvašení těsta a produkují oxid uhličitý, který pomáhá chlebu zvětšit svůj objem a zjemnit vnitřní vlákna.
1 čaj. lžička aktivních suchých kvasnic = 3/4 čaj. lžičky instantních kvasnic
1,5 čaj. lžičky aktivních suchých kvasnic = 1 čaj. lžička instantních kvasnic
2 čaj. lžičky aktivních suchých kvasnic = 1,5 čaj. lžičky instantních kvasnic
Kvasnice musí být uloženy v ledničce, protože by se při vysoké teplotě znehodnotily; před jejich použitím zkontrolujte datum použitelnosti a skladovatelnosti. Po každém použití je co nejrychleji uložte zpět do chladničky.
Tip:
Pomocí níže popsaného postupu můžete zjistit, zda jsou vaše kvasnice čerstvé a aktivní, či nikoliv:
1. Nalijte do odměrného šálku 1/2 hrníčku teplé vody (45–50 °C).
2. Přidejte 1 čajovou lžičku bílého cukru a zamíchejte, pak vše ještě posypte 2 čajovými lžičkami kvasnic.
3. Postavte odměrný šálek na cca 10 minut na teplé místo. Směs již nemíchejte.
4. Pěna musí dosáhnout až k okraji odměrného šálku. Pokud tomu tak není, kvasnice jsou neaktivní.
 
8) Sůl
Sůl je nezbytná pro zlepšení vůně chleba a barvy kůrky. Sůl ale rovněž zpomaluje kynutí.
9) Vejce
Vejce mohou vylepšit strukturu chleba, udělat chléb výživnějším a větším a přidat chlebu specifickou vůni vajec. Jestliže chcete použít vejce, musíte je zbavit skořápky a rovnoměrně rozmíchat.
10) Tuk, máslo a rostlinný olej
Tuk dokáže chléb zjemnit a prodloužit jeho trvanlivost. Máslo by mělo být po vyjmutí z chladničky před použitím rozpuštěno nebo nakrájeno na malé části, aby se rovnoměrně rozmíchalo.
11) Prášek do pečiva
Prášek do pečiva se používá zejména pro kynutí při pečení chleba a koláčů v programu Ultra Fast (Velmi rychlé pečení). Nepotřebuje čas na kvašení a produkuje plyn, který vytváří bubliny a zjemňuje strukturu chleba.
12) Soda
Platí totéž, co u prášku do pečiva. Lze ji rovněž používat v kombinaci s práškem do pečiva.
13) Voda a jiné tekutiny
Voda je při výrobě chleba nezbytnou ingrediencí. Obecně je nejvhodnější voda s teplotou v rozmezí 20–25 °C. Pro kynutí ve zrychlených programech by však měla být teplota vody v rozmezí 48–50 °C. Vodu můžete nahradit čerstvým mlékem nebo vodou smíchanou s 2% mléčným práškem, který může zlepšit vůni chleba a vytvořit lepší barvu kůrky.


■ Různé druhy mouky vypadají podobně; účinnost kvasnic nebo absorbovatelnost různých druhů mouky se značně liší podle oblasti pěstování, podmínek růstu, procesu mletí a skladovatelnosti. Pro vyzkoušení si vyberte mouku různých značek dostupných na trhu, ochutnejte ji a porovnejte výsledky - pak si vyberte mouku, která podle vašich zkušeností a z hlediska chuti poskytuje nejlepší výsledky.
 
TIPY NA RECEPTY
■ Poměry hmotností, objemů a obsah jednotlivých ingrediencí ve všech níže uvedených receptech berte prosím pouze jako orientační.
Výsledek pečení závisí na mnoha faktorech:
– tvrdost vody (při použití příliš měkké vody kyne těsto rychleji)
– vlhkost vzduchu (v případě zvýšené vlhkosti je třeba o 1–2 lžíce snížit množství vody)
– nadmořská výška (nad 750 m kyne těsto rychleji)
– konzistence ingrediencí
■ Z výše uvedených důvodů doporučujeme Vámi vybraný recept v případě potřeby poupravit dle aktuálních podmínek.
■ Součástí základního vybavení pekárny je odměrná lžíce A8 a odměrný šálek A7. Odměrná lžíce A8 je vybavena na každém konci jednou odměrkou (velkou a malou). Kapacita malé odměrky je 5 ml. Kapacita velké odměrky je 15 ml. Odměrný šálek A7 má kapacitu 250 ml.
■ Jeden zarovnaný odměrný šálek A7 odpovídá 150 g mouky nebo 250 ml vody.
■ Jedna zarovnaná malá odměrka odpovídá 6 g soli, 3,5 g sušeného droždí, 4,5 g zlepšovače mouky, 3,5 g vinného kamene nebo 6 g jedlé sody.
■ Jedna zarovnaná velká odměrka odpovídá 14 g cukru, 7 g rozinek, 6 g oříšků, 6,5 g sušeného mléka, 16 g oleje. Jedno celé vejce váží zhruba 50 až 60 g.
■ Při odměřování ingrediencí mějte odměrku položenou na rovném povrchu. Přesné množství tekutin zkontrolujete, když odměrka bude umístěna v úrovni vašich očí.


Tip:
V případě, že z jakéhokoliv důvodu nechcete péct chléb podle receptů, můžete si v prodejnách potravin zakoupit již hotové chlebové směsi. U hotových pečících směsí postupujte vždy přesně podle návodu uvedeného na přebalu výrobku. Berte také prosím na vědomí, že i do takto zakoupených hotových směsí je někdy vyžadováno přidání kvasnic jako samostatné ingredience.
 
Základní recept na chléb
340 ml vody
1 malá odměrka soli
3 velké odměrky bílého cukru
2 velké odměrky rostlinného oleje
3 ¾ odměrného šálku chlebové mouky
2 ½ velké odměrky sušeného nízkotučného mléka
2 malé odměrky přípravku zlepšujícího mouku
1 ¼ malé odměrky sušeného droždí
Nastavení pekárny: Program 1 – BASIC (základní pečení), velikost
bochníku: 900 g, kůrka: vyberte dle chuti.
 
Celozrnný chléb
340 ml vody

1 malá odměrka soli
2 ½ velké odměrky bílého cukru
1 ½ velké odměrky rostlinného oleje
1 ¾ odměrného šálku celozrnné mouky
2 odměrné šálky chlebové mouky
2 velké odměrky sušeného nízkotučného mléka
2 malé odměrky přípravku zlepšujícího mouku
1 ¼ malé odměrky sušeného droždí
Nastavení pekárny: Program 2 – WHOLE WHEAT (celozrnný
chléb), velikost bochníku: 900 g, kůrka: vyberte dle chuti.


Francouzský chléb
340 ml vody
1 ½ malé odměrky soli
2 ½ velké odměrky bílého cukru
1 ¼ velké odměrky rostlinného oleje
3 ¾ odměrného šálku chlebové mouky
2 ½ velké odměrky sušeného nízkotučného mléka
2 malé odměrky přípravku zlepšujícího mouku
1 ¼ malé odměrky sušeného droždí
Nastavení pekárny: Program 3 – FRENCH (francouzský chléb),
velikost bochníku: 900 g, kůrka: vyberte dle chuti.


Sladký chléb
240 ml vody
2 vejce
½ odměrného šálku bílého cukru
½ malé odměrky soli
1 ½ velké odměrky rostlinného oleje
3 odměrné šálky chlebové mouky
2 ½ velké odměrky sušeného nízkotučného mléka
2 malé odměrky přípravku zlepšujícího mouku

1 malá odměrka sušeného droždí
Nastavení pekárny: Program 5 – SWEET (sladký chléb), velikost
bochníku: 900 g, kůrka: vyberte dle chuti.


Koláč
4 vejce

80 ml mléka
1 velká odměrka rozpuštěného másla
½ malé odměrky soli
2 ½ velké odměrky hnědého cukru
3 ¾ odměrného šálku mouky
1 ½ malé odměrky vinného kamene (vinan draselný)
½ malé odměrky jedlé sody
2 velké odměrky sušeného droždí
Poznámka:
Vejce nejdříve ušlehejte zvlášť a teprve poté je přidejte
s ostatními ingrediencemi do nádoby na pečení.
Nastavení pekárny: Program 6 – CAKE (koláč)
 

 

 

Zdroj, foto: Sencor

15. prosinec 2017
Dnes má svátek Radana a Radan

Počasí


 

IMG 5592

jota

 

banner Luxor1

 

 bustourist